На Закарпатті 253 сміттєзвалища із 350 — не паспортизовані

На семінарі презентували «Стратегію поводження з відходами в Закарпатській області на 15 років».

На Закарпатті 253 сміттєзвалища із 350 — не паспортизовані

Боротьба за збереження природи та екологічної рівноваги набуває розвитку у всіх країнах Європи. Не винятком є й Україна, у тому числі і Закарпаття. Для нашої області неабияке значення має знищення твердих відходів, кількість і, відповідно, вплив яких невпинно зростає.

Ще з грудня 2009 р. Європейська комісія започаткувала великий проект у сфері охорони довкілля, що запроваджується у семи країнах колишнього радянського Союзу, а саме: у Білорусі, Молдові, Україні, Росії, Вірменії, Азербайджані та Грузії. Основною метою проекту є зниження ризиків негативного впливу на навколишнє середовище та здоров'я населення, що виникають в результаті неефективного управління відходами, шляхом розвитку співробітництва.

Для розробки такої комплексної стратегії поводження з відходами в Україні у серпні 2010 р. обрали Закарпатську область. На початку вересня 2010 р. в Ужгороді сформували «Консультативну групу» для координації роботи в Закарпатській області. Її очолив голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, а до складу увійшли представники усіх сторін, що зацікавлені у вдосконаленні системи поводження з твердими побутовими відходами.

Результатом роботи стала створена «Стратегія поводження з відходами в Закарпатській області на 15 років». Її презентація відбулася на семінарі у середу, 30 листопада, в Ужгороді. Були присутні представники обласної влади, міністерства екології та природних ресурсів, Державної екологічної інспекції, санепідеміологічної служби, басейнового управління водних ресурсів р. Тиса, районних рад та адміністрацій, науковці.

Відкрив семінар перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Бушко. У своєму вітальному слові посадовець зазначив, що зменшення кількості відходів — це одна з основних соціально-економічних проблем області: «Щорічно тут утворюється близько 360 тонн відходів. Полігони заповненні. Надмірне накопичення, у свою чергу, призводить до засмічення, потрапляння шкідливих речовин у воду та ґрунт. Тим не менше є і досягнення у цьому напрямку: з області за рахунок державних та обласних коштів вивезено 213 тонн ХЗЗР. Залишилося всього 53 тонни, тому наступного року з цим питання буде вирішено. Що стосується хімічної речовини «Премікс», то на сьогоднішній день понад тисячу тонн, що перебувала на території області, повністю перезатарено і вивезено на утилізацію в Польщу. Залишиться тільки питання з твердими побутовими відходами. Запровадження такої програми має позитивне значення, оскільки воно суттєво зніме навантаження з навколишнього середовища краю, допоможе зберегти його природу для наших нащадків».

Після тривалих досліджень, проробленої роботи європейські експерти у розробленій Стратегії пропонують поділити 13 районів Закарпаття на 4 субрегіони: Ужгородський, Мукачівський, Виноградівський та Тячівський. Мета такого поділу — оптимізація управління відходами. На території області діють 350 місць видалення відходів. З них 253 — не паспортизовані. Жодне з них не відповідає сучасним нормам. Тому, наступного року у різних населених пунктах краю запустять пілотні проекти із сортування відходів. Для початку з'являться окремі контейнери для паперу, пластику та скла.

Розроблена стратегія базується на комплексному підході. Ось її основні моменти: сучасне становище наявної системи поводження з твердими побутовими відходами в регіоні; принципи, мета та цілі, спираючись на які розроблено стратегію для Закарпаття; зміни кількості та складу відходів на найближчі 15 років; технології збирання, перевезення та видалення відходів для запровадження на економічно доцільній основі їх відновлення, вторинної переробки та оброблення; фінансові рамки, тобто, як запровадження стратегії буде фінансуватися; можливі тарифи таких послуг для населення.

Оскільки, за підрахунками експертів, тільки 60 % населення краю централізовано отримує послуги зі збирання сміття. Згідно Стратегії, до кінця 2013 року їх число повинно зрости до 80 %. До кінця 2014 року запровадять системи роздільного збирання відходів, до кінця 2015 року на території Закарпаття збудують нові полігони з достатніми потужностями для видалення усіх зібраних в регіоні відходів, а старі, які не відповідають нормам, закриють та чимало інших заходів.

Загалом стає зрозуміло, що із цим питанням жартувати і зволікати не можна, треба чим швидше реалізовувати стратегію, розроблену європейськими експертами. Маючи таку програму, сподіваємося, вже за кілька років наш край значно наблизиться до Європи за культурою поводження з відходами.

Олександра Машіка

30 листопада 2011р.

Теги: сміття, сміттєзвалище, полігон

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини