Свобода творчості Сергія Біби (ФОТО)

18 листопада у галереї «Ужгород» відкрилася виставка живопису ужгородського художника Сергія Біби з нагоди його 45-річчя. Автор відомий не тільки на Закарпатті та Україні, але й за кордоном. Адже неодноразово брав участь у виставках, працював у Польщі. Творчу діяльність розпочав з 1988 року. Цьогорічна його персональна вистава в Ужгороді вже третя. У 1996 році мав виставку в Києві, а в 2001 році – Москві.

Свобода творчості Сергія Біби (ФОТО)

Як митець формувався у роки «перебудови», що очевидно зіграло певну роль у формуванні його творчих уподобань, світогляду. Перша половина 80-х минулого століття – це період зародження нових ідей напередодні розвалу Радянської імперії. Саме тоді в Ужгороді з’являється плеяда молодих митців з новаторським мисленням, вільних у своїй творчості, що не побоялись звалити на себе тягар свободи. Тоді вони об’єднались у творчій організації «Ліве око». Серед них був і Сергій Біба. У ті роки на молодого митця звернув увагу народний художник України Володимир Микита. Нині на відкритті чергової персональної виставки академік Національної академії мистецтв України  зауважив, що художник найбільш розкутий і вільний у своїй творчості і ніколи не зважає чи подобаються комусь його роботи чи ні, йде своїм шляхом. Зауважу, що метр знає, що говорить, цілком з ним погоджуюсь, бо й сам Сергій Біба вважає, що головне – не стримуватися, показати свою сутність, відобразити переживання через свою призму мислення. І здається, щось у нього, таки виходить, коли й голова Закарпатської організації Національної спілки художників України, заслужений художник України Борис Кузьма каже, що «його роботи заставляють над чимось замислитись, можливо десь у чомусь протестувати, можливо у чомусь не погоджуватись… Але вони нікого не залишають байдужим».

Особливо влучну і лаконічну характеристику роботам митця дав художник-філософ Павло Ковач. За його словами, Сергій Біба показав нам,  що мистецтво, можливо, тільки починається з «Чорного квадрата» Казимира Малевича.

Творчий доробок художника можна розділити на певні періоди залежно від того, над якими ідеями він працював, створюючи ту чи іншу серію робіт. На черговій виставці представлені твори, об’єднані темою «Поверхня». Вони були написані протягом кількох останніх років. Частина з них експонувалися вже в галереї «Дзиґа» у Львові. Художній почерк та манера письма художника вишукані, багаті на інтонації, кольорова гама має широкий спектр відтінків. У своїй роботах митець сміливо експериментує з фактурою та кольором, досягаючи вражаючих ефектів. Його полотна дуже настроєві, пробуджують певні емоції, формують настрій. Одних вони заспокоюють, налаштовують на філософський лад, змушують замислитись над сенсом життя, спонукають до еротичних фантазій, а інших дратують.

Відзначу, що творчість Сергія Біби сприймається неоднозначно, доводилось чути різнополярні думки, висловлювання. Але час – найсправедливіший суддя – розставить все на свої місця. І він уже працює на його імідж не перше десятиліття, про це свідчать успіхи та визнання автора.

Сергій Біба, як і кількадесят років тому, у постійному пошуку, русі, відкритий до нових ідей, але попри все, у своїх роботах залишається собою, працюючи у жанрі абстрактного мистецтва. Нині він один із найяскравіших його представників. Принаймні, у нашому краї.

Володимир Мишанич, для Закарпаття онлайн

29 листопада 2011р.

Теги: Біба, художник, виставка

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини