Єдиний на Закарпатті клуб реконструкторів мріє про фестиваль в середньовічних замках

Не часто трапляється, що людей, яких поєднує кровне родство, єднають ще й професія та хобі. Брати Кочути – виняток із правила. Усі троє вирішили стати інженерами, разом взялися за створення клубу історичної реконструкції, а зараз уже займаються театром вогню. Ми побували у гостях у незвичної родини. Наші враження – далі.

Єдиний на Закарпатті клуб реконструкторів мріє про фестиваль в середньовічних замках

ЗНАЙОМСТВО

Із Романом (середнім братом) ми зустрілися біля воріт будинку, де й мешкає сім’я Кочутів. Із темряви (а час був вечірній) до моїх ніг кинулося щось біле і велике. Пес… Рома заспокоює, що ніхто мене кусати не збирається. Заходимо до хати, піднімаємося сходами кудись вгору, хлопець вмикає світло, а я завмираю на порозі величезної кімнати. Перше, за що зачепився погляд – величезний лицар. Точніше обладунки, які стоять на спеціальній підставці. Такий собі середньовічний манекен. Поряд під стіною розташувалися два дерев’яні ліжка. Біля них на невеликому столику – мечі. Гуляю поглядом далі по кімнаті і зупиняюся на металевих шоломах. «Усе це ми робимо власними руками, - пояснює Роман». В голові проноситься: «Вони тут живуть?» - мене дивує температура повітря в кімнаті. Вона така ж, як і на вулиці. Мій супутник ніби перехоплює думки про холод і запрошує пройти далі. «У хаті тато і молодший брат, - каже Рома, - може, ти захочеш і з ними поспілкуватися». На порозі нас зустрічає Кочут-старший, пан Андрій. Ми знайомимося і йдемо у теплу кімнату.

КОЛЬЧУГА НА ДАХУ

А тут… Книги. Їх так багато, що складається враження, ніби я потрапила у гості як мінімум до викладача вузу чи письменника. «Тут філософія, історія, релігія, медицина… - пояснює тато Андрій, - для того, щоб займатися реконструкцією потрібно щось про це і знати». Я цікавлюся звідки взялося таке незвичайне хобі. Виявляється, все вирішив випадок. Сім’я Кочутів колись придбала свій будинок і на горищі одного разу знайшли шмат кольчуги. Старший син Юрій вирішив відтворити цей елемент лицарського образу. У хлопця все вийшло, а цікаву справу підхопили брати. Усі разом почали не тільки кольчуги плести, а й шоломи роблять, мечі кують і звичайний одяг у стилі середньовіччя шиють. Із практикою прийшов свій розподіл праці: старший Юра і молодший Ігор більше дружать з металом, а середній Роман відповідає за пошив основного одягу і взуття. Для цього хлопець навіть навчився на швейній машинці працювати.  Батько синів повністю підтримує, коли може й сам допомагає. Каже, що історичною реконструкцією цікавиться давно, але все не вистачало часу на те, аби серйозно взятися за справу. А тепер чоловік радіє тому, що саме його діти стали першими реконструкторами на Закарпатті і заснували поки що єдиний в області клуб історичної реконструкції “Меч Оріона”, який займається відтворенням військової справи і побуту часів Середньовіччя.

«Ми вирішили займатися цим серйозно після того, як у 2008 році в Ужгородському замку на Дні музею побачили лицарів із Криму, - ділиться спогадами Роман. – Тоді ми представляли на святі власні вироби з дерева. Поспілкувалися з хлопцями, розпитали у них що до чого. І зрозуміли, що це цікаво і нам під силу займатися такою справою. А оскільки нас троє – то це вже малий клуб».

МОДА ПО-ДРУГЕТІВСЬКИ

Я спілкуюся з ужгородськими реконструкторами і розумію, що нічого не знаю про лицарів. Це лише такі як я можуть думати, що люди в обладунках і з мечем в руках абсолютно одинакові. Та виявляється ні. Була своя мода і серед лицарів. Мої співрозмовники вибрали для досліджень Середньовіччя. Це той період, коли Ужгород перейшов у власність італійської феодальної родини Другетів. І виявляється, що тоді саме італійці були законодавцями моди, коли мова йшла про обладунки. «Ми їздимо на фестивалі, - розповідає Роман, - там дуже цікаво. І хоча на такі події з’їжджаються реконструктори з різних міст, маючи набагато більший досвід, як ми, але це чудова можливість поспілкуватися, видивитися в інших цікаві деталі костюмів, які не розгледиш десь на гравюрах. Зазвичай на фестивалях проводять майстер-класи із фехтування, середньовічних танців…» Рома помічає моє здивування і пояснює далі: «У клубах реконструкції є й дівчата. У нашому, зокрема, із 20 приблизно половина дівчат. Звісно, лицарями вони бути не можуть, але коли потрібно, можуть стати зброєносцями. Та в основному дівчата їсти готують і беруть участь у танцях. Лицарі ж між собою танцювати не будуть».

Роман розповідає і про те, що при багатьох клубах історичної реконструкції окремо працюють майстерні, де й робляться обладунки і необхідний у цій справі реманент. Залізне вбрання недешеве і нелегке. В середньому лицарський костюм важить від 20 до 30 кілограмів, а меч від одного до пяти. «Часто туристи, які просять сфотографуватися з мечем, кажуть, що тримали пятнадцятикілограмову зброю, - сміється реконструктор, - так і народжуються легенди про вежкі мечі. Насправді ж, вони мали бути зручними в бою і стільки важити просто логічно не могли б. Є звичайно, і великі та важчі мечі, але це виняток».

ЗАКАРПАТСЬКИМ ЗАМКАМ – ФЕСТИВАЛЬ!

Зараз «Меч Оріона» поповнюється новими людьми і розширює масштаби своєї роботи. Брати Кочути працюють над тим, щоб зареєструвати  в Ужгороді офіційну громадську організацію і вже від її імені влаштувати в краї фестиваль реконструкторів. Тим паче, що на замки наша область не бідна. Поки що справа загубилася у паперах, які потрібно оформити, узгодити, зареєструвати… Та хлопці не розчаровуються від бюрократичної метушні. Останнім часом реконструктори підкорюють вогонь. «Одного разу до нас приїхала знайома зі Львівського клубу істороичної реконструкції, - згадує ще одну історію Роман. - Вона показувала нам середньовічні танці. І між іншим мова зайшла про фаєр-шоу. От ми й вирішили спробувати, що це таке».  Півроку тренувань дав свої результати. «У них добре виходить, бо з дитинства займаються спортом, - це вже тато, Андрій Кочут додає. – Займалися гімнастикою, великим і настільним тенісом, а ще шахами». Пан Андрій встає і бере з шафи кубок, заповнений медалями. Я проводжу його поглядом і помічаю, що на полиці залишилося чимало інших нагород. «Бувало так, - продовжує з гордістю батько, - що хлопці на змаганнях між собою силою мірялися. От і вийшло, що тут є нагороди з одних і тих же  змагань де перше місце Юрій посів, а друге – Роман. Чи навпаки»... 

Телефонний дзвінок вириває мене із розмови про Середньовіччя і повертає до буденних клопотів. Я розумію, що час іти і починаю прощатися зі своїми співрозмовниками. «А чай, - починає метушитися пан Андрій, - з медом. Він з нашої пасіки...» Спокусливо... але не встигаю. Обіцяю повернутися за своєю порцією цілющого напою і вискакую на холодну осінню вулицю. Поряд проїжджає машина і фарами освітлює табличку на сусідньому будинку. О, виходить, що родина Кочутів мешкає на вулиці Кошута! Цікаво, збіг, чи ще якась історія? Обовязково розпитаю про це наступного разу.

 Тетяна Довганинець, Zaholovok.com.ua
 

28 листопада 2011р.

Теги: Кочути, реконструктори, замок

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини