Із щоденника Сергія Федаки. Екзоти

Щороку Eкспертна Рада журналістів визначає на Закарпатті “Лідерів року” у різних номінаціях, оголошує чергових переможців у січні – лютому. Успішні роки мають свою специфіку (очі розбігаються), кризові – свою (дуже важливо підтримати тих, хто не здається).

Особливо це стосується матеріального виробництва. Колись з цього приводу була одна номінація – “Виробник року”, а в ній конкурував якийсь десяток найбільших підприємств області (дехто вже отримав відзнаки по двічі). Потім вирішили виокремити з неї ще “Підприємця року” – це, як правило, приватник, що не може тягатися з заводом чи фабрикою, але у своїй сфері цілком помітний, а головне – оригінальний. Свого часу, там переміг винороб О.Ковач. Може, це стало одним з поштовхів, що саме після цього він започаткував в Ужгороді щорічний фестиваль молодого вина.

Останнього разу це була жінка-підприємець з Тячівщини, яка випускає чорнослив у шоколаді. Цього року обирати особливо складно. Хоча днями відбулася несподівана прес-конференція, на якій виступили три садівники-селекціонери. Наталія Мартишинець-Бабота з Виноградова не думала, що поратиметься на землі. За фахом французький філолог, вчителювала, перекладала, у 90-ті, як і більшість краян, їздила у Європу на заробітки.

Аж раптом лікарі приголомшили тяжким діагнозом, причому без особливих шансів на одужання. Після початкового шоку жінка вирішила оселитися десь на природі і зайнятися сільським господарством. У 90-ті роки багато хто, навпаки, продавав за безцінь дачні ділянки, отримані наприкінці радянської доби і особливо під час розпаду колгоспно-радгоспної системи. Жінка за зароблені по закордонах кошти скупила близько гектару землі на знаменитій Чорній горі і оселилась там.

Спершу вирощувала виноград, а з 2003 р. почала експериментувати і з субтропічними культурами, чому сприяє мікроклімат гори, зими там рідко бувають холодніші за мінус 10 градусів, найчастіше – мінус 7-8. То ж спершу посадила біля хати дві ліани ківі – чоловічу і жіночу особину. Швидко виросли, хоча ківі і не любить кислих грунтів, то ж довелося удобрювати. Потім з’явилась хурма, яка росте 5 років, з них 3 плодоносить, а потім всихає.

Її вже має 23 дерева і хоче ще 20. посадила два кущі гранатів. Спершу був один кущ, який не прийнявся, зараз вже 40. Перший урожай очікується наступного року. На зиму екзоти доводиться все ж закутувати і вкривати зверху плівкою. Звісно, є інжир, що росте на Чорній горі вже десь півтора століття. Він двох сортів – світлий і синюватий. Жінка поставила собі сонячні батареї, струму вистачає на освітлення, комп’ютер і мобільник, а телевізора вона принц типово не дивиться.

Має чотирьох псів і кота. На земляні роботи наймає щовесни помічників, все інше робить самотужки. Гості увозять від неї набори “Дари Виноградівщини”, сформовані за принципом “всякої тварі – по парі”. Натомість Генріх Стратон, відомий багатьом закарпатцям як соціолог, за першою освітою біолог. Ще зі студентських років він почав виводити морозостійкий сорт ківі, який можна було би розводити на Закарпатті і цілій Україні.

Спершу купив різні сорти ківі і рік за роком відбирав з посіві найбільш морозостійкі, закріплював цю рису у нащадках, аби витримували закарпатські зими, коли мороз сягає 20 градусів, а інколи і 27. Сорт поки офіційно не зареєстрований, то ж має умовну назву “Карпат – Стратон” або ж “Валентайн” (друге – це на честь батька). Він уже розійшовся по всіх областях України, тільки цього року пішло тисяча саджанців. Нещодавно один такий же ентузіаст зі Сваляви вирішив засадити ним 2 гектари.

Це ківі можна збирати у листопаді і потім цілу зиму зберігати у підвалі. Побувши півтори-дві доби у теплій кімнаті, плоди повністю розкривають свій смак. Викладач біофаку Микола Гусинка професійно займається персиками, але вболіває і за колег, котрі вирощують субтропічні культури. Нагадав, що на Закарпатті культивують всього-на-всього 20 плодових рослин, хоча можна було би значно більше.

Як фахівець вважає, що ліквідація великих садів і плантацій на зламі 80-90-х, перетворення їх на дачі, було помилкою. Бо ж тепер виноград на закарпатських базарах привізний на 95%, фрукти – на 70-80%. Садівництво треба відроджувати, в тому числі розвивати екзотичне, і піонерами цієї справи є саме отакі ентузіасти.

 

Сергій Федака, “Неділя"

20 листопада 2011р.

Теги: екзоти, ківі, хурма, гранат, Стратон, Мартишинець

Коментарі

Стратон Генрих 2013-03-16 / 13:33:08
Предупреждение о возможной фальсификации посадочного материала саженцев киви сорта Киви Карпат Стратона вар.«Валентайн».
Сообщаю, что ООО «Киви-Ленд», Чепканич В.И.,Логин В.Ю., а также другие лица не получают от меня посадочный материал из моего питомника.
ООО «Киви-Ленд» не является, и не являлась эксклюзивным поставщиком саженцев моего сорта. От их посреднических услуг в реализации саженцев киви, и всякое сотрудничество с данной компанией прекратил с мая месяца 2012 года.
Заказы на саженцы киви моего сорта принимаются только по указанным номерам телефонов: 0501833251, 0508048192– менеджер Виктория, 0991206971– Валентина, а также в случае указания оплаты непосредственно на меня.
С уважением, автор и владелец сорта Генрих Стратон

Світлана 2012-03-21 / 08:57:07
Увага. Відіслала гроші за вказаною паном Г.Стратоном адресою м.Ужгород,вул.Грушевського33/39 ще в минулому році,тепер не можу дозвонитись.Телефон 0501833251 не відповідає.

Адмін 2011-12-23 / 11:41:13
Тел. Г.Стратона: 0501833251

любомир 2011-12-06 / 12:04:55
Lе можна знайти контактну інформацію про пана Генріха Стратона. Дуже хочу придбати саджанець ківі. мій ел. адрес old@pochta.ru

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини