За створення окремішньої "русинської" мови взялися регіонали-"підрахуї"

В останньому законопроекті «Про засади державної мовної політики», який В.Колесніченко зареєстрував у Верховній Раді разом із С.Ківа­ловим, до переліку мов, що підлягають дії «Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» нардепи додали русинську мову. Легітимність її як окремої мови, а не закарпатського діалекту української, заперечує більшість фахових мовознавців.

За створення окремішньої "русинської" мови взялися регіонали-"підрахуї"

Спроби вирізнити русинську мову як окрему від української також не нові. Коріння їх сягає національної політики самодержавної Росії, головним принципом якої щодо поневолених народів було "поділяй і владарюй". Нинішня реанімація цієї старої імперської провокації, призначеної розколоти українців Закарпаття та прилеглих областей Словаччини на два окремих етноси, уже досягла значного успіху на словацькій території. Роз'єднаний на два табори — український і русинський, український етнос, що здавна мешкав на Пряшівщині, за повної байдужості до нього з боку своєї держави нині швидко втрачає свою ідентичність. Значна частина і українців, і так званих русинів уже визначають свою етнічну належність як словацьку.

Слід зауважити, що вводячи до переліку мов, які підлягають дії Європейської хартії, русинську мову, В.Колесніченко і С.Ківалов порушують одну з обов'яз­кових умов цього документа, в якому зазначено, що "поняття регіональних або міноритарних мов не включає діалектів офіційної (офіційних) мов держави".

Це не заважає В.Колесніченкові, С.Ківалову, О.Єфремову та іншим депутатам Партії регіонів вимахувати хартією як прапором, що його вони взяли на озброєння у боротьбі, яку проводять під виглядом обстоювання мовних прав національних меншин, насправді воюючи лише за одне — за збереження панівних позицій російської мови в Україні. Не повторюватиму негативних оцінок законопроекту О.Єфремова, С.Гриневецького і П.Симоненка "Про мови в Украї­ні", вони відомі з численних публікацій у науковій літературі й пресі. Нагадаю лише, що запропоновані в проекті зміни до мовного законодавства зазнали критики не тільки з боку вітчизняних науковців, а й від експертів Венеціанської комісії, які, крім іншого, вказали й на загрози, що їх пропоновані зміни становлять для державної мови.

Це, однак, не завадило С.Ківалову й В.Колесніченкові переписати майже слово в слово текст законопроекту "Про мови в Україні" і подати його як буцімто новий під назвою "Про засади державної мовної політики". Заява В.Колесніченка про те, що в новому проекті враховано критичні зауваження Венеціанської комісії, не відповідає дійсності. Незначні зміни, внесені в текст нібито нового законопроекту, зокрема вилучення з нього статті про російську мову, а також внесення тези про необхідність застосування принципу плюрилінгвізму, за якого "кожна особа в суспільстві вільно володіє кількома мовами", жодною мірою не впливає на русифікаторську суть законопроекту. Адже в ньому залишився незмінним принцип визначення базового поняття "регіональна мова", для впровадження якої, поряд із державною, достатньо, щоб її носії становили 10% населення відповідної території. Як уже зазначали експерти, застосування такої норми в мовному законодавстві з наданням регіональній мові прав, рівних правам державної мови, в постколоніальній ситуації України призначено лише для російської мови, оскільки загальна кількість носіїв усіх інших мов національних меншин не перевищує в Україні одного-двох відсотків населення. Відтак запропонована норма в 10% стосується лише носіїв російської мови і спрямована на збереження її домінування, досягнутого в радянський період, що означає витіснення української в більшості областей.

Введені в текст обох законопроектів згадки про державний статус української мови, а також про переваги білінгвізму й плюрилінгвізму слід розцінювати як порожні словеса, демагогічний прийом, призначений приховати справжні наміри авторів законопроектів. На підтвердження цього достатньо навести хоча б такий факт із реального життя. С.Ківалова можна вважати головним правником Одеси, оскільки

він очолює в цьому місті Національний університет "Одеська юридична академія". З багатьох повідомлень у ЗМІ відомо, що нинішній одеський градоначальник Олексій Костусєв проводить у місті відверту антиукраїнську діяльність. Зокрема, він не тільки ніколи не вживає державну мову навіть під час виконання службових обов'язків, але й забороняє підлеглим чиновникам подавати йому документи українською мовою. Проте ми не чуємо від Сергія Ківалова жодного протесту з приводу порушення з боку Костусєва 10-ї статті Конституції України. Уже один цей промовистий факт доводить, що Ківалов не тільки схвально ставиться до антиконституційної практики одеського градоначальника, а й хоче шляхом впровадження зазначених змін до мовного законодавства узаконити її на всій території України.

Треба сказати, що наполегливість, з якою представники правлячої партії воюють за реформування мовного законодавства, була б варта застосування зовсім в інших сферах. Натомість наукова експертиза проекту-плагіату Ківалова—Колесніченка, оприлюднена на прес-конференції, проведеній в УНІАН 23 вересня, викликала неприховану лють В.Колесніченка. Відповідь депутата у блозі на "Українській правді" під назвою "Украинские „ученые" против евроинтеграции" справляє сумне враження. Вражає не лише зміст відгуку, в якому годі знайти бодай одне аргументоване спростування експертного висновку. Вражає його стилістика, яка нагадує публіцистичну практику навіть не 70-х, а 30-х років минулого століття. Текст Колесніченка сповнений лайок, брутальних інвектив, адресованих ученим, як-то: "интеллектуальные невежды", "пещерные противники демократических стандартов", "невежество этих „профессоров" тощо.

Зауважу, що „інтелектуальними нікчемами" нардеп називає доктора юридичних наук Володимира Василенка та двох мовознавців з науковими ступенями — Оксану Данилевську і авторку цих рядків, що спеціалізуються в галузі соціолінгвістики, яка вивчає, крім іншого, проблеми державних мовних політик. Натомість всі три автори взірцевого для Колесніченка законопроекту "Про мови в Україні", який він поклав в основу свого з Ківаловим проекту, мають освіту інженерів-механіків (П.Симоненко — інженер-електромеханік).

Цікаво підкреслити ще одну обставину. Палким поборником європейських демократичних стандартів виступає особа, якій належить таке висловлювання про Сталіна й Бандеру, зафіксоване у Вікіпедії: "Сталін набагато розумніша і колоритніша фігура, ніж негідник Бандера".

У світлі таких політичних поглядів нардепа досить зловісно виглядає одна із запропонованих норм у останньому його законопроекті, зареєстрованому у Верховній Раді: "Про заборону звуження сфери застосування регіональних мов або мов меншин України". У цьому документі Колесніченко пропонує ввести кримінальну відповідальність за порушення права громадян на використання регіональних мов або мов меншин.

З історичного досвіду мовних політик інших країн — і не тільки централізованих імперій, а й національних держав авторитарного типу — відомі випадки впровадження в законодавство кримінальної відповідальності за невживання державної мови. Наприклад, в Іспанії за режиму Франко каталонців або басків, які розмовляли в публічному місці своєю мовою, могли запроторити до буцегарні. Але введення протилежної авторитарної норми, запропонованої українським законотворцем, — кримінальне покарання за невикористання мови меншини — це унікальний випадок у світовій практиці. Цікаво, як Колесніченко бачить механізм запровадження цієї норми. Уявімо таку ситуацію: громадянин України — поляк, кримський татарин або молдованин звертається до чиновника своєю мовою, а чиновник її не знає, отже, спілкуватися нею не може. Чи не означає це, що чиновник має нести кримінальну відповідальність за звуження сфери застосування відповідної мови — адже саме так слід тлумачити ситуацію в світлі пропонованих Колесніченком змін до мовного законодавства.

А проте, цілком зрозуміло, звуженням сфери застосування якої мови опікується голова "Русскоязычной Украины", і це аж ніяк не польська, кримськотатарська чи молдавська.

Зауважимо, що ні законопроект Ківалова—Колесніченка, ні законопроект Єфремова—Гриневецького—Симоненка не містять статті про відповідальність посадових осіб за порушення їхнього обов'язку вживати державну мову в ситуаціях офіційного спілкування. До речі, така позиція народних обранців не відповідає поширеному в нашому суспільстві ставленню до української мови. Згідно з соціолінгвістичними опитуваннями, більше половини громадян вважають обов'язковим впровадження іспиту з української мови для державних службовців.

Не менш сумнівними є й претензії В.Колесніченка на роль речника російськомовної частини громадян України. В цьому переконують, зокрема, численні негативні російськомовні відгуки в "Українській правді" на його статтю "Украинские "ученые" против евроинтеграции". Проте навряд чи Колесніченко дослухається до голосу українського народу. Не для нього так активно працює цей нардеп на ниві мовного законодавства.

Довідка Закарпаття онлайн :

За маніпуляцію з підрахунком голосів під час президентських виборів 2004-го року тодішнього голову Центральної виборчої комісії С. Ківалова в народі влучно назвали "підрахуєм".

Лариса Масенко, Дзеркало тижня. Україна

18 листопада 2011р.

Теги: русин, мова

Коментарі

KK 2011-11-28 / 16:31:54
Оbozryvatyl - То що ще один болдур (Болдирев) думає про Галичину, цілком мене не хвилить і нічого не повязано до мого питання до Свербогуюзки про Мушинки: 'Свербогузка - я розумію що Мушинка поважає ваше право ялвляте себе як представником окремої нації. Але, мені цікаво, якщо ви Мушунку так поважаєти як ви тут вдаєти, то чому ви не поважаєти і його погляд що 'русини' складають частину великого українського народу??.... ' Оbozryvatylю, я вас прошу не пробувати відповідати на це питання. Питання було задано для Свербогузки, а не тобi. Дякую!

Obozryvatyl 2011-11-28 / 16:02:34
Ця нісенитниця була опублікована в Українській Правді ""РЕГІОНАЛ" ПРОПОНУЄ ПОЗБУТИСЯ ГАЛИЧИНИ
"http://www.pravda.com.ua/news/2011/11/25/6786635/ Це не моя нісенитниця, я не за то, шоб Україна розпалась. Я за то, щоб Україна була цівілізованною Європескою державою.

KK 2011-11-28 / 08:12:45
Оbozryvatyl - ваші нісинітні балачки про галичанів абсолютно нічого не вяжиться до мого питання до Свербогузки. Ліпши би ти заховався у своїх котукомбах у Сальберзі, бо думаю що Свербогузка здатин сам відповісти без твоєї помочі! :-)

Obozryvatyl 2011-11-28 / 07:30:02
Можу за вас пан свербогузка отвічати? Дякуву! Кидь маєте далші аргументи для пана КК, пак доповніть.

Зато НЕ, бо Мушинка ся помиляє в свойій політиці "... великого українського народу!" так, як ай ви КК, бо Россійський народ є омного білший від українського народу. Окрем того, насилу витворені великі конгломерати народов нигда довго не пережили и не переживуть. Перед пару днями член ПР, пан Юрій Болдирєв говорить о том, што Галиччину треба отділити од України, бо Україна с Галиччинов, як держава є не керована. Увидиме што вийда с недавнього витвореним конгломерату Белорусия, Россия, Казахстан (БРК). Чи дадуть ліпший фундамет для БРК, як Євросоюз зробив для своїх дежав. Я вас КК и пана Мушинку так розуміву, ош нехочете Україну, ани до Євросоюзу, ани до БРК, а Закарпаття природно принадлежить до Євросоюзу.

KK 2011-11-28 / 03:57:45
Свербогузка - я розумію що Мушинка поважає ваше право ялвляте себе як представником окремої нації.
Але, мені цікаво, якщо ви Мушунку так поважаєти як ви тут вдаєти, то чому ви не поважаєти і його погляд що 'русини' складають частину великого українського народу??....

свербогузка 2011-11-27 / 22:43:49
2прусак 2011-11-27 / 14:11:20
я жыю в Европскій Унії. Я згоден з Вами што пишете. Як дахто хоче будовати русинську културу на базї російского впливу і языка, то дуже недобре. Про мене є русинство култура, традіції, язык і церьков предків а російскый язык є абсолутно чуджый елемент... Коли академік Мушинка на Словаччинї повість же буде підпоровати русинське радіо ці школство, жебы ся заховали дїдовизна предків то мать велику вагу. Бо карпатське русинство ся дасть розуміти і в шырокім українскім контекстї не лем як даякый сепаратізм пару фіґурок. А Мушинка академік, він дістав українськый діплом номер 1 - першый діплом в незалежній Українї а то не было лем так з фіґлїв

Учитель 2011-11-27 / 21:51:25

Умови ви знаєте. Коментар видалено. Якщо не подобається сайт і політика Адміна, можете йти "пискати" на сусідній сайт. Адмін

Учитель 2011-11-27 / 21:12:35

Я не працюю вашим нотатником. Тому, в даному випадку, якщо не пам’ятаєте, то просто вибачтеся і пообіцяйте не хамити і дослухатися до зауважень Адміна. Цього буде досить. Адмін

Учитель 2011-11-27 / 20:56:30

Коментар видалено. Адмін

прусак 2011-11-27 / 19:42:33
Учитель 2011-11-27 / 17:40:19
Респект! Це вже голос справжнього РУСИНА! Не те, що цих євразійсько-московських клоунів: "премьера" Пєті Гецка та попа Сідора.

Учитель 2011-11-27 / 17:40:19

Ви справді переконані, що вам уже можна?)) Адмін

KK 2011-11-27 / 16:54:54
Цей рух не такий важний щоби Київ ним торбувався. Без фінансової підтримки воно і так скоро умре. Абсолютно не доказано що фінансова підтримка зі середини якось сприє якийсь позитивний вплив. А навпаки, дасте цим ренеґратам копійку, то схочуть гривню. Дасте їм гривню, захочуть 1,000. А ворожі інтереси ще і далі зможуть також уживати всій фінансовий вплив. Лиш тепер, ці активісти зможуть сосати із ще одного дяді. А ви Словянину, з якого даді сосаєти? Я би гадав що від московського??...:-)

Словянин 2011-11-27 / 15:07:16
KK 2011-11-26 / 19:11:57
Слoвянин - щось ви забули відповісти мені на мого питання до вас: 'І по-моєму Українська держава правільно ставиться до русинської проблеми на закарпатті, коли рахує їх як суб-етносом украінського народу як наприклад гуцулів, лемків і бойків. Чому Українська держава повина так само трактувати русинів як окремої нації, як уже роблять деякі ворожі до неї спільноти?'
Для того, аби дану ситуацію контролювала і впливала на неї саме саме українська держава, а не якась інша чи ворожі спільноти. Тим більше, в русинстві є нормальні люди, які прагкуть лише задоволення національно-культурних запитів, і які на дух не переносять сидорів, гецків та ін. з їх сепаратистськими та антиукраїнськими заморочками. Мудра держава рано чи пізно повинна перетягнути цю здорову частину до себе. Україна має занадто багато масштабніших проблем, щоби на свою голову вигадувати ще одну. Щоправда ці речі колись вирішать мудрі люди, що не мислять одномірними категоріями на кшталт: патріот - сепаратист, ЄС - Совок і т. п.

прусак 2011-11-27 / 14:11:20
Підтримую "Слов'янина" щодо фінансування русинського руху українською державою за взірцем Словаччини. Інакше буде, як "глаголит русским языком" в своєму журналі віртуальний "премьер-министр" Пєтя Гецко:
26.11.2011 в Мукачеве состоялось очередное заседание закарпатских предпринимателей.
Особо агресивно настроены мукачевские предприниматели, среди которых очень много военных. Это самая организованная и многочисленная группа закарпатских предпринимателей из более чем 250 тысячной громады. Вместе с представителями с Мукачевского района их более 45 тысяч!!
Продолжили обсуждение интеграционной экономической модели с Евразийским Союзом и международный альянс Подкарпатской Руси с странами Вышеградской группы.
Закарпатские предприниматели считают, что наше внешнее - это наше внутреннее... Русины, как центрально-европейский народ, одним плечом суть западные славяне, а другим - восточные! Евразийский экономический Союз и международный альянс Вишеградской группы стран, как двуединая цель, для реализации на перспективу территорией русинов на юг от Карпат. При одном условии - жесткий визовый режим".

"Учителю" і "свербогузко", ну що хочете в Евразийский Союз, як агітує ваш русинський "клоун-премьер" Пєтя Гецко???

KK 2011-11-26 / 19:11:57
Слoвянин - щось ви забули відповісти мені на мого питання до вас: 'І по-моєму Українська держава правільно ставиться до русинської проблеми на закарпатті, коли рахує їх як суб-етносом украінського народу як наприклад гуцулів, лемків і бойків. Чому Українська держава повина так само трактувати русинів як окремої нації, як уже роблять деякі ворожі до неї спільноти?'

Словянин 2011-11-26 / 18:35:35
Для Сорри. Чеченці - не однорідна маса, до якої нам поки що не має діла. Русини - серед них під час останнього перепису себе ідентифікували русинами близько 10 тис. – також неоднорідні. Йдеться про відношення щодо титульного державотворчого народу. Існуючі настрої завжди треба використовувати в інтересах Держави, а не на хосен сидорам та усіляким т. зв. урядовцям від т.зв. временного правительства підкарпатської русі та іншим креатурам закордонних спільнот. Сорри може щось чув про теорію управління, але не знає, що воно таке

свербогузка 2011-11-26 / 16:35:49
2сорри, театр Александа Духновіча мать в репертоарї ай українськы гры і цїлый репертоар є посыланый старостам русинськых сел. Но дотеперь іщі ани раз не хотїли села українскоязычу гру, лем все русинськы.

Учитель 2011-11-26 / 10:49:17
сорри 2011-11-25 / 01:37:27
Невже не зрозуміло, що словаки почали створювати і фінансувати "русинську" меншину саме тому, що їм треба було "убити" велику і монолітну українську.(с)

сорри, з українського нью-тоталітарного болота тяжко бачити поступ демократії у Словаччині. Словаччина радо б фінансувала українську меншину, якщо б під час перепису люди голосилися до української материнської мови та української національності.
Ніхто нікому рота не закривав. Але люди вибір зробили на користь своєї перевіреної віками, підкріпленої культурними надбаннями національності – русини. Тому і закриваються українські газети й журнали (ніто не читає!, й українська гімназія має стати русинською (як варіант: з факультативним вивченням в русинській гімназії української та російської мов)!!! Це благі словацькі русини так рятують від "смерті" українську гімназію у Гуменному, а чи українці в Ужгороді на таке здатні???

свербогузка 2011-11-25 / 19:04:54

Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін

KK 2011-11-25 / 01:39:19
'Повторюю, усі проблемні ніші в країні має заповнювати Українська держава, а не ворожі щодо неї спільноти'

-Я з вами на 100% годжуся. І по-моєму Українська держава правільно ставиться до русинської проблеми на закарпатті, коли рахує їх як суб-етносом украінського народу як наприклад гуцулів, лемків і бойків. Чому Українська держава повина так само трактувати русинів як окремої нації, як уже роблять деякі ворожі до неї спільноти?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини