«На цих виборах Україна повертається до екзамену 2004-го року…»

Передвиборча кампанія в Україні хоч і неофіційно, але стартувала. І Закарпаття в цьому плані не виняток. Аби розставити, наскільки це можливо на нинішньому етапі, крапки над «і», журналісти і експерти зустрілися у прес-центрі «Закарпаття».

«На цих виборах Україна повертається до екзамену 2004-го року…»

"Майбутня кампанія буде дуже непростою і від неї слід чекати цікавих технологічних ходів і нововведень, — стверджує політолог Сергій Федака, її обриси уже видно".. За його словами, Партія регіонів зацікавлена самостійно сформувати парламентську більшість, хоча зробити це їй буде надзвичайно важко, оскільки її рейтинг, як у кожної владної партії, падає, і на це є свої причини. Саме тому без нових технологічних винаходів цього разу точно не обійдеться, і в цьому громадськість незабаром переконається. "Більше того, — продовжує Сергій Федака, — ще однією особливістю майбутньої виборчої кампанії є те, що перед учасниками поставлено завдання пропустити до парламенту якомога менше опозиційних сил, а на ті місця, котрі не займе ПР, пустити квазіопозиційні сили, що підігруватимуть владі".

Свою точку зору з приводу особливостей майбутньої передвиборчої кампанії висловив також політолог Віктор Пащенко. Він назвав Україну "першою з традиційно радянських країн, котра відстояла право вибору через Майдан". За його словами, тоді справа була не в Ющенкові, а в тому, що люди змогли відстояти свій вибір. "Після того в Україні вже тричі відбулися вибори, і тричі перемагала опозиція. Це свідчить про те, що країна вийшла на шлях демократичних виборів. Сьогодні ми повертаємося до того ж екзамену, бо біля керма — носії тієї ж влади, що була до 2004-го року", — зазначив Віктор Пащенко.

Зокрема, Віктор Пащенко зробив акцент на існуючій інформації, що нібито дві потужні партії, котрі найбільше представлені на Закарпатті (Партія регіонів та Єдиний Центр  —  ред.), уже негласно розділили між собою виборчі округи на цій території. "Ця інформація є неофіційною, однак наслідки таких домовленостей ми вже бачимо на сторінках місцевих ЗМІ", — стверджує політолог. В цьому його абсолютно підтримує колега. На думку Сергія Федаки, сьогодні на політичній арені Закарпаття представлено лише дві політичні сили і на третю чекати не доводиться.

 У свою чергу, відповідаючи на запитання журналістів з приводу того, чи може стати "третьою силою" УДАР, Віктор Пащенко зазначив, що було б непогано, якби УДАР нею став, та "поки що Віталій Кличко реалізує себе у спорті, і його політична діяльність виглядає як хобі". Тож, схоже, говорячи про політичне життя Закарпаття, можна стверджувати про запровадження двопартійної системи, хоча (і на цьому наголосили учасники прес-конференції) назвати її класичною, скажімо, такою, як в Англіїї, в жодному разі не можна.  На переконання Віктора Пащенка, на сьогоднішній день Партія регіонів та Єдиний Центр виступають як "цивілізовані опозиціонери".

 Та говорити про вибори і не згадати в цьому контексті справу Юлії Тимошенко — не сказати нічого. Сергій Федака висловив думку, що справа екс-прем'єрки не закінчиться до виборів і буде одним із ключових факторів, який, безумовно, відіграватиме значну роль протягом усієї передвиборчої кампанії. Та при всьому цьому, на Закарпаття ця ситуація не дуже то й впливає, оскільки в нашому краї "дуже автономна по відношенню до Києва розкладка сил". 

 Та справа Юлії Тимошенко в значній мірі буде впливати на геополітичне становище, особливо — впродовж найближчого року. "У багатьох експертів були думки, що кампанія навколо Юлії Володимирівни розігрується для того, аби, винісши вирок, що вона винна, згодом розіграти її як карту у переговорах із Західною Європою. Навзірець: добре, ми її амністуємо, але чекаємо, що Європа буде більш поступливою для України. Однак останні події показали, що це не так. Все набагато складніше і тупіше", — сказав пан Сергій.  

 У зв'язку з цим Віктор Пащенко зазначив, що наразі неможливо прорахувати якусь лінію, якої дотримується влада, бо її (лінії - ред.), як такої, немає. "Як буде розвиватися ситуація? Якщо попередні кампанії проводилися під прапором фанатизму, то на сьогоднішній день у людей немає кумирів. Тим більше, нема нових кумирів. Ставлення людей до політиків стало більш прагматичним",  — запевняє пан Віктор, і з ним згідний Сергій Федака. За його словами, "Виборець стає все більше прагматичним. Він все менше купується на ідеологічні фантики і намагається прорахувати, як буде діяти та чи інша політична сила. І ця тенденція є досить здоровою".

 До парламентських виборів ми ще неодноразово почуємо різні думки з приводу передвиборчої та, власне, виборчої кампанії. Ситуація, безумовно, змінюватиметься, і на кожному її зрізі прес-центр "Закарпаття"  залучатиме до публічної дискусії експертів, політиків, представників влади і опозиції, громадськість і журналістів.

Говорити є про що. І говорити треба. Якщо, звичайно,  хочемо жити у демократичній і економічно сильній державі...

21 жовтня 2011р.

Теги: вибори, передвиборчий, Пащенко, Федака, Тимошенко

Коментарі

беомуд 2011-11-01 / 10:12:00
озвучені речі далеко не політологічні,політолог,якщо він справжній, повинен змоделювати,спрогнозівати такі ситуації, які насправді у майбутньому стануть реаліями.

Аристократ 2011-10-29 / 19:48:00
Політологи озвучують речі, які і так зрозумілі здравомислячим людям. Не потрібно семи пядей у лобі, аби спрогнозувати те. що вони начебто прогнозують. Різниця між політологами та звичайними людьми полягає не в рівні інтелекту. Розумники нахапалися гарних фраз, і майже усе. Якби Пащенко називав речі своїми іменами – він б втратив гранти. На цьому уся їхня свобода слова закінчується, власне, як і реальна суть гарних розмов про Тимошенко-Капітельман.

максим 2011-10-26 / 11:47:00
не знаю хто робить цей сайт але мені падобається

вибачте за офтоп)

ВВ 2011-10-25 / 22:58:00
сорри, 22.10.2011 16:18
Справді, попереду вибір, як у 2004-му. От тільки вибирати нема з кого... :(((
-----
Якщо судити по зомбоящику то ви праві...
Але в нас велика країна і в ній багато героїв!!!

сорри 2011-10-22 / 16:18:00
Справді, попереду вибір, як у 2004-му. От тільки вибирати нема з кого... :(((

pfr 2011-10-21 / 02:16:00
серйозні дядьки

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини