Президент Угорщини хоче, аби угорці України вступали в вузи по-угорськи (ФОТО)

Президент Угорщини Пал Шмітт побував на Закарпатті. Свій візит глава сусідньої держави в неділю розпочав з Ужгорода. 2-ий день поважний гість присвятив іншим закарпатським містам.

Президент Угорщини хоче, аби угорці України вступали в вузи по-угорськи (ФОТО)

Зокрема, Пал Шмітт взяв участь у відкритті нового навчального року у Берегівському угорському педінституті ім. Ференца Ракоці ІІ. Главу Угорщини супроводжувала численна делегація, до складу якої входили ректори та їх заступники найвідоміших вишів сусідньої країни. Урочистості відбувалися у Реформатській церкві у м. Берегово.

За словами Пала Шмітта, йому надзвичайно приємно, що на Закарпатті угорці мають змогу отримувати вищу освіту на рідній мові. Але й були побажання, зокрема, чому вступні іспити, навіть на угорську філологію, не проводяться на угорській  мові.

Почесного гостя з Угорщини зустрічали заступник голови Закарпатської обласної ради А.Сербайло, заступник голови ОДА  І. Качур, начальник управління освіти і науки ОДА М. Мотильчак, начальник відділу у справах національностей ОДА Ю. Гузинець і міський голова м. Берегово І. Гайдош.

Відтак угорський президент попрямував у Виноградово, де мав зустріч із місцевою громадою в історичній та архітектурній пам'ятці міста – Вознесенському костьолі. Пала Шмітта вітали мер Виноградова Степан Бочкай, голова Виноградівської РДА Тетяна Граб та інші.

Президент Угорщини виголосив промову та відзначив нагородами угорський актив району.

03 жовтня 2011р.

Теги: Шмітт, Угорщина

Коментарі

KK 2011-11-05 / 19:40:00
Думаю що багато чого що пише Jurisus в низу відзерклює правдивий підхід.

jurius 2011-10-17 / 23:17:00
Шановні колеги-українці. Ну чому ми такі примитивні? Про який захист перед угорським наступом йдеться? Невже ми не бачимо що такими звинуваченями самі себе ганьбимо перед цивілізованим світом? Яка антиукраїнська діяльність, угорського інституту, прошу вас? Невже у нас до сих пір в крові живе комуністичний вірус непримиренності? Передбачаю що більшість з дописувачів бажає вступу України дло ЄС. Ну так прошу панство цікавитися як живуть європейці і які вони мають цінності. В європейських країнах (особливо на багатонаціональних теренах) можуть функціонувати школи, а то й науково-дослідні заклади, які підтримуються іншими країнами ЄС, Канадою, США. Там не виникає настільки запеклих та безглуздих дискусій як на цьому форумі. Проблема українців в неосвіченості і замкнутості. Ми не навчилися жити інакше і болісно реагуємо на відкритий світ. Але якщо хочемо в ЄС, треба привчатися. Іштван правильно зазначив, що наша освіта багато в чому програє тій самій угорській. В нас мало спеціалістів-філологів, які б могли навчати іноземців української мови. Зате так запекло боремося проти самоорганізації угорців Закарпаття, їх права навчатися рідною мовою. Ми не підтримуємо своїх студентів і науковців (в т.ч. і іноземців які нам симпатизують), які навчаються за кордоном, нечисельні українознавці-ентузіасти за кордоном виживають без нашої допомоги, популяризувати себе за кордоном нам на жаль не цікаво. Приклад колишнього українсько-польського колегіуму у Любліні, Південно-Східного іституту у Перемишлі (Польща). Наша ВР до сих пір не хоче приймати закон про можливість фінансування закордонних організацій. Хто нам доктор, що ми самі себе не поважаємо? Зустрічав поляків, які хотіли вивчати українську мову, але не знали як і в результаті вибирали російську як більш доступну. Та що говорити про наші інститути-школи, якщо за кордоном бракує навіть більш-менш пристойних українських словників. Причому така ситуація була і за Ющенка, і за Януковича. Якщо ви вбачаєте що проблема лише в "ворогах України", ви сильно помиляєтеся і мало відрізняєтеся від вірних ленінців. Думаю не треба тут наїжджати на Іштвана, хоч він і угорець, а значить повноцінний ворог України:) , пропоную подивитися на нас з середини.

Це я 2011-10-16 / 12:54:00
2 Грунь

НЕ жид, а німець за походженням.

ГРУНЬ 2011-10-16 / 00:24:00
Судячи по прізвищу президента Угорщиною теж правлять жиди, як майже і всією Європою. А вони розсварювати народи великі мастаки.

Istvan 2011-10-05 / 15:33:00
Пожалуйста, пусть и украинцы в Венгрии, тоже создают свой ВУЗ, которую финансирует Украина.

Це я 2011-10-04 / 22:49:00
2 ананиім
Берегівський інститут не підпорядкований іншій державі а фінансується нею через те, що Україна не виконує свої обовязки перед Інститутом, відтак громадянами України угорської національності щодо забезпечення, гарантованих конституцією України, прав до використання своєї мови в офіційних спілкуваннях із владою ( якщо ліньки зазирнути до Конституції, можу процітувати), та права отримати освіту всіх рівнів на своїй мові. Угорці не проти вивчити державну мову на належному рівні ( хоча постає питання доцільності у звязку з характерною нашому регіону частій змині державній приналежності),а навіть требують викладати "мову" не для галочки, щоб викладачі української добру зарплату мали, а щоб діти добре ним оволоділи.

свободівець 2011-10-04 / 22:24:00
Явна ознака того, що скоро зникне сам пам'ятник.

Istvan 2011-10-04 / 22:07:00
Между прочим, с памятника на Верецком перевале куда-то исчез герб...

Istvan 2011-10-04 / 20:04:00
Такими засранцами, которые даже постоянным ником боятся пользоваться, диалог не веду.

2011-10-04 / 14:59:00
Проблема не у створенні українського вузу в Угорщині, а в тому, що на території України діє вуз, підпорядкований за своєю суттю чужій державі, в якому навчаються за угорськими програмами і який фінансується з закордону і є по своїй суті абсолютно антиукраїнським.

Пора це припиняти.

Istvan 2011-10-04 / 14:55:00
2 аноним: пусть и украинцы в Венгрии, тоже создают свой ВУЗ, которую финансирует Украина.

2011-10-04 / 12:52:00
В Україні також немає вступних іспитів - приймають за результатами ЗНО. То в чому проблема?

А взагалі якраз незрозуміло, що робить на території України антиукраїнський за своєю суттю і фінансований з Угорщини навчальний заклад? Це питання постане одразу після того, як на суді зі свободівцями 'ясується, що пам'ятник на Верецькому перевалі також позазаконний.

Istvan 2011-10-04 / 12:45:00
В БУДАПЕШТІ НЕМА ВСТУПНІХ ІСПИТІВ!!!!
Но специально для Ха, может организую одну, неповторимую.
Для аноним: Береговсий институт создали сами закарпатские венгры, а финансируется полностью за счет Венгрии.
Пожалуйста, пусть и украинцы в Венгрии, тоже создают свой ВУЗ, которую финансирует Украина.

Ха 2011-10-04 / 12:07:00
Мадяри як завжди нагліють Коли в Будапешті вступні іспити будуть по-українськи, тоді й мадаряські успити будутьв УжНУ

мадяронес 2011-10-04 / 12:00:00
гнати в шию монголів і чим швидше тим краще, до добра ці нелюди не доведуть, це жах таке читати, голі обірвані і мріють про імперію. Гнати через Тису усіх.

2011-10-04 / 10:52:00
В мене в Угорщині навіть не приймуть документи, якщо я не продемонструю знання угорської мови. А можливості здобувати освіту в Угорщині українською мово, нема взагалі. Хоча угорці мають в Україні навіть свої вузи.

Istvan 2011-10-04 / 10:40:00
Я только что писал, и ты, пан аноним можешь поступать в венгерские ВУЗы со своим украинским языком. Там нет вступительных экзаменов, хватит предоставить Аттестат о ПСО.
Мой вопрос: на Ураине существует специальное подготовительное заведение тем, кто плохо владеет мовою?
Так как уровень обучения украинского языка в школах Украины для нацменьшин ниже жопы жабы.

2011-10-04 / 10:19:00

Виявляється, для тих, хто хоче поступити в Угорщині і "плохо владеет венгерским языком, существует Международный подготовительный институт им. Балашши Балинта в Будапеште, где абитуриент за год выучит язык", а в Україні угорці, які вчать українську в школі, вимагають поступати в українські вузи на угорській. А чому би їм не вивчити українську?

Українець 2011-10-04 / 09:14:00
Нормальний Президент. Культурний, освічений. Він національні інтереси Угорщини відстоює. Все правильно робить. Не те, що наш ЗЕК усі позиції готовий здати за дарма...

Istvan 2011-10-04 / 08:44:00
В Венгерские ВУЗ-ы и теперь можно спокойно поступать по результатам украинских Аттестаций о полном среднем образовании и независимых тестов.
Для тех, кто плохо владеет венгерским языком, существует Международный подготовительный институт им. Балашши Балинта в Будапеште, где абитуриент за год выучит язык, да и по вступительным предметам получает подготовку. А по результатам выпускных экзаменов можно поступать, куда угодно.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини