Шуфрич-молодший "засвітився" на засіданні Центральної Ради ПФЛ

Гарячим і насиченим вийшло засідання Центральної ради Професійної футбольної ліги. Керівники клубів першої та другої ліги обговорювали необхідність експертно-консультативної комісії з питань арбітражу, створення єдиного пулу телетрансляцій першої ліги, заявочної кампанії та багато інших питань.

Шуфрич-молодший "засвітився" на засіданні Центральної Ради ПФЛ

Що сказали Колліні замість "Здраствуйте!"

Перша несподіванка трапилася відразу ж з появою в конференц-залі президії і почесних гостей - слідом за президентом ПФЛ простував сам Колліна разом з вірним зброєносцем - перекладачем і своїм асистентом Лучано Лучі. На жаль, зустріч італійського гостя вийшла не з найтепліших - з перших рядів почулося їдке "Ось, на створення комісії він прибув, чому раніше його не було", на що П'єрлуїджі відповів, що приходить туди, куди його кличуть, і, як людина вихована, не йде туди, де його не чекають.

З огляду на те, що знаменитий італієць поспішав на літак, ПФЛ перекроїла порядок денний і почала відразу ж з розгляду важливого питання. За ініціативи кількох клубів та рекомендації конференції ПФЛ було винесено питання про створення Експертно-консультативної комісії ПФЛ з питань арбітражу змагань серед команд ліги.

В арбітражі як і раніше чимало проблем, і  одним з останніх скандалів присутніх ознайомив Мілетій Бальчос. Як ми повідомляли в одному з оглядів другої ліги, в матчі 5 туру групи А другої ліги між СКАД-Ялпуг і Чорноморцем-2 арбітр допустив участь з боку господарів незаявленого футболіста - В. Лебединського, на якого на той момент ще не прийшов з Молдови трансферний лист. Згідно з рішенням ДК ПФЛ від 7 вересня 2011 р., болградської команди за цю провину зараховано технічну поразку і стягнуто 1000 грн. обов'язкового грошового внеску. Але, як розповіли Колліна і Бальчос, це ще не все - винний арбітр Козорезов через свою помилку пропустить півроку. Але італійський куратор українського арбітражу, зважаючи на додаткові подробиці того, що сталося, запитав - а яке покарання понесе представник СКАД-Ялпуг, який запевняв суддю, що документи на Лебединського, мовляв, вже везуть з Києва, і таки умовив його дозволити гравцеві брати участь у матчі? Як запевнили в ПФЛ, з Болградського клубу

прийшов лист, де повідомлялося, що відносно працівника клубу, який допустив таку помилку, застосовано стягнення. Але кому від цього легше? Арбітру, який відбуде піврічну дискваліфікацію? Або навіть Болградському клубу, що виграв той матч, але, через люту промашку, потерпілому пост-фактум технічна поразка і штраф?

Далі прийшла черга запитань гостю, і слово взяв віце-президент Говерли-Закарпаття Олександр Шуфрич. Спочатку він висловив свою повагу Колліні і радість щодо зустрічі з такою авторитетною у футболі людиною, на що П'єрлуїджі відповів, що і бути віце-президентом клубу в такому віці - теж велика честь. Далі Олександр Несторович навів приклад нещодавнього матчу його команди в Добромилі, де одним з членів суддівської бригади був представник Запоріжжя - міста одного з головних конкурентів його клубу у боротьбі за прем'єр-лігу. "Чи можна в майбутньому розводити суддів по географічній складовій з урахуванням боротьби клубів, які представляють їхні міста?", - Запитував він і представники ще кількох клубів.

На це Колліна відповів, навівши приклад із власної кар'єри. Вже в останній рік свого арбітражу він, корінний болонець, судив матч плей-офф за право залишитися в Серії А в рідному місті і за участю Болоньї. І, уявіть собі, його земляки навіть поступилися тоді Пармі! Та й у Росії недавній найважливіший матч ЦСКА і Зеніту судив москвич Ніколаєв, що не завадило програти господарям поля. Цим синьйор П'єрлуїджі дав зрозуміти, що географічне походження арбітра не обов'язково свідчить про його упередженість. Також Колліна зазначив, що при призначенні суддів враховуються побажання клубів щодо фінансового боку справи - наприклад, суддя з Луганська не буде судити матч в Ужгороді, так як його поїздка буде дорожче, ніж, якщо там буде працювати рефері з більш наближеного міста.

Як виявилося, все це було тільки прелюдією. Головне почалося безпосередньо в дебатах щодо доцільності створення Експертно-консультативної комісії ПФЛ з питань арбітражу змагань серед команд ліги. Колліна відразу ж поставив присутніх до відома, що, згідно з правилами ФІФА, УЄФА і, відповідно, ФФУ, забороняється втручання сторонніх у роботу комітету арбітрів Федерації. Тому, створення додаткового органу при ПФЛ прямо суперечить Конвенції УЄФА з організації арбітражу в національних асоціаціях і Декларації про приєднання ФФУ до зазначеної Конвенції.

Ініціатори створення комісії при ПФЛ вступили в полеміку з Колліною, доводячи, що збираються створювати її суто для себе, для внутрішнього аналізу, але італієць був непохитний: у складанні списку арбітрів професійних змагань перед сезоном, в призначеннях арбітрів на матчі не може бути й мови про втручанні ззовні, і всі відносини між комітетом арбітрів та ПФЛ, ПЛ і іншими органами повинні проводитися тільки в рамках правил ФІФА і УЄФА, які не передбачають появи такого органу. Останні доводи всесвітньо відомого діяча арбітражу вже мало хто чув - в залі почався гучний суперечка. Колліна запитав у дискутуючих, чи хочуть вони почути його. У відповідь було негативне кивання головою. "Ну що ж, якщо замість" Здрастуйте "йдуть докори, мені нічого більше говорити, - резюмував Колліна. - Якщо мене не хочуть чути - я нічого не можу вдіяти ".

- Така ситуація змушує мене червоніти, - резюмував Мілетій Бальчос. - У питанні створення комісії я не піду в конфлікт з ФФУ та міжнародними правилами.

- Але хто говорить про конфлікт? - Запитав віце-президент ПФЛ Микола Колючий.

- Будуть говорити! - Відповів президент ПФЛ. - Я змушений був винести це питання на засідання Центральної ради, так як була рекомендація конференції. Тема комісії буде поставлена на голосування.

... Після прощання з Колліною, який відбув до аеропорту, дискусії не вщухли. Кілька представників клубів виступили на підтримку ідеї такої комісії. Севастополець Красніков зазначив, що створення такого органу - не в докір ФФУ або ще когось, а суто для того, щоб розбирати між собою діяльність арбітрів. Представник профспілки Гатауллін запропонував створити для початку робочу групу. Ужгородець Шуфрич закликав замислитися, чому судді помиляються. "Ми самі себе обманюємо, комісія нічого не вирішить", - сказав молодий функціонер. Президент ФК Львів Кіндзерський зазначив: мовляв, добре, що нині судді хоч не вимагають заохочення, як було раніше, але не дуже помітні зміни на краще. У ході дебатів прозвучала і зовсім сакраментальна фраза: "Я б сказав деяким клубам, якби не преса". Напевно, присутність ЗМІ трохи остудила пристрасті, так як голосування вийшло менш бойовим. 6 представників висловилися за робочу групу зі створення експертної комісії, 1 утримався, 5 було проти. І в кінці взяв слово Бальчос - свій голос він віддав "проти", а потім, зіславшись на регламент, нагадав, що у нього два голоси. Шальки терезів нахилилися зовсім в іншу сторону, ідея комісії була відхилена.

Денисов покаже нам першоліговий продукт

Подальші питання таких бурхливих суперечок не викликали. Начальник спортивного відділу ПФЛ, як завжди, виважено і дохідливо розповів про питання заявочної кампанії. У зв'язку з появою нових клубів, кількість заявлених гравців зросла на 310 осіб - всього до змагань під егідою ПФЛ під час літньої заявки було допущено майже 1200 футболістів. Зросла і кількість молодих гравців (1990-92 р.н.), і якщо така динаміка продовжиться і їх не стане менше, клуби ПФЛ уникнуть вікового ліміту у весняній частині турніру. Разом з тим, залишається актуальним заборгованість клубів перед ПФЛ. На жаль, дуже мало хто повністю розплатилися по заявочним внескам, а деякі не надали навіть гарантійних листів. У списку боржників, зачитаних з президії, - ФК Львів і деякі, на вигляд, цілком благополучні клуби. Усім їм ПФЛ дав "останнє китайське" - якщо в найближчі тижні розрахунків або хоча б гарантійних листів не буде, в хід підуть санкції - аж до зняття очок.

Після звісток сумних з'явилися і обнадійливі. По ходу засідання прибули генеральний директор ТК Футбол Олександр Денисов і шеф-продюсер каналу Іван Гресько, які висловили готовність з весни почати трансляцію центрального матчу туру в першій лізі і почати створення повноцінного футбольного продукту - з гарною "картинкою", оглядом, спонсорами. Все, що вони вимагають від клубів ПФЛ - створити на стадіонах необхідні для трансляції майданчики і стоянки з безперебійним електропостачанням. ПФЛ збирається працювати з телевізійниками за допомогою ТОВ Ліга-Футбол. Подякувавши за роботу його попереднього керівника, пана Химича, члени ЦР призначили його наступника - Владислава Догадайла, сина відомого судді і функціонера. Звичайно, на шляху низового футболу в "телеящик" - багато "паперових" питань - створення загального пулу, передача прав на трансляції, пошук спонсора, облаштування стадіонів "теленачинкою", врешті-решт. Але перший крок зроблено.

На тлі бурхливих дебатів дещо оминули тему святкування 15-річчя ПФЛ. Остаточно з осіннім поданням визначаться пізніше - і де гуляти, і за чий рахунок.

В історії сьогоднішнє засідання, сподіваємося, залишиться не стільки неприємним перед Колліною, скільки – приянтими перспективними рішеннями по просуванню в маси низового футболу. У пана Денисова вже навіть чітко вималювалося майбутнє позиціонування першолігових трансляцій - "Негламурний футбол," заруба "справжніх чоловіків, а не зірок". Судячи з гострими перепалками між представниками деяких клубів, сезон в плані напруги у нас повинен вийти на славу.

Сподіваємося, до бійок не дійде, а от до безкомпромісних, матчів? - Чому б і ні ..

Артур Валерко, Football.ua

14 вересня 2011р.

Теги: Шуфрич, Говерла, футбол

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини