Над ким Перемога?

Події навколо пам'ятника радянському солдату в центрі Таллінна відкрили скриньку Пандори, заховану у цій монументальній пропаганді радянськими ідеологами. Для естонців вторгнення радянських військ в 1940-му, і знову в 1944-му – окупація.

Над ким Перемога?Ідеологічна спекуляція радянської влади, підміна нею термінів перетворили символи другої світової на символи перемоги над естонцями, над їхньою незалежністю.

Чи був прихід радянських військ в 1943-44 роках в Україну окупацією? Чи є символи радянської влади, відтак, окупаційними символами? Хто, як і від кого нас визволяв, і з якими наслідками?..

А отже, чи можливий демонтаж пам'ятників і символіки того часу?

Чи могли бути українці окупантами своєї країни? Відповідь очевидна. Але чи могли вони воювати в армії, яка використала їх з окупаційною метою? Для кого вони визволяли нашу рідну землю?

Мільйони українців пройшли через горнило цієї війни. Мільйони загинуло. Отже, ця війна має прямий стосунок до нас, українців. Це – не чужа нам війна. Ми повинні пам’ятати про неї.

Чи можна вважати 9 травня 1945-го перемогою для України?

Ні, тому що це була війна, розпочата СРСР в 1939 році через поділ Польщі (зверніть увагу, як уникає радянська пропаганда цієї дати, як уперто тримається за 1941 як початок війни). Шури-мури Сталіна і Гітлера, що закінчилися пактом Молотова-Ріббентропа 23 серпня 1939 року, за тиждень до нападу на Польщу, чітко показали: комунізм і нацизм – брати-близнюки. Майданек – родом з ГУЛАГу, Гітлерюгенд – з піонерії, Геббельс – з центрального інформбюро ВКП(б).

Далі було виключення з Ліги Націй, агресія проти фіннів, анексія прибалтійських держав, відторгнення Бессарабії зі складу Румунії. СРСР до 22 червня 1941 вже чотири рази виступив як агресор. Саме Сталін вбив мільйони людей, створивши цю війну і пославши людей гинути на ній.

Ні, тому що мільйони "визволених" молодих людей було кинуто в м’ясорубку війни "искуплять свою вину кровью" і, по суті, знищено – чи в оточеннях, чи в "героїчних" ривках. Тому, що це була війна людським, зокрема, українським м’ясом – достатньо подивитися співвідношення жертв з німецького і радянського боків.

Ні, тому, що після "переможного" 1945-го було репресовано сотні тисяч людей, знищено греко-католицьку церкву і УАПЦ, проведено операцію "Вісла". Тому, що сотні тисяч обрали вигнання, щоб не повертатися в радянський "рай". Тому, що подальші русифікація, перемішування народів, арешти інакомислячих і Чорнобиль продовжили цю війну СРСР проти незалежної української України.

Ні, тому що війна не скінчилася 9 травня – була ще Японія, ще йшла війна з антикомуністичними рухами опору. Ні, тому що наслідком цієї війни було поширення комуністичної системи на цілу Центральну Європу. Польща, Угорщина, Чехія і Словаччина, Болгарія і Румунія опинилися під радянською окупацією. І ця окупація, а з ними подальші репресії, були принесені руками солдат саме радянської армії.

Ні, тому що після 2-ї світової Україна продовжила бути колонією імперії СРСР. Байка про вирішальну роль СРСР у подальшій післявоєнній відбудові країни і в створенні української економіки не витримує ніякої критики.

Фінляндія, наприклад, країна без родючих чорноземів і могутніх родовищ, дала собі раду і без "братньої" радянської допомоги. І незалежна Україна дала б собі раду, далебі, не гірше, аніж незалежна Фінляндія.

Радянський міф про другу світову ховає у собі ще одну приховану бомбу. Ця бомба – під незалежністю України: оскільки всіх тих, хто боровся за неї, було названо "націоналістами" і прирівняно до нацистів, саме українська незалежність і не вписується в "визвольну" сталінську концепцію.

"Перемога у Великій Вітчизняній війні" - це перемога Сталіна і комунізму над його ворогами. Така собі монополія на перемогу, а всі переможені – "нацисти".

Інші елементи цього "ящика Пандори" - міф про старшого брата і про історичний борг всіх народів перед російським народом, сприйняття України як території, а не як держави, подальше підтримання в коматозі уже мертвого "героїчного радянського народу", замовчування того, що війна має ще одних жертв, які, можливо і досі живі – жертв сталінської пропаганди.

Окрема тема – символіка "перемоги". Чому саме георгіївська стрічка, знакова стрічка Російської імперії, країни кріпацтва і Валуєвського указу, повинна символізувати цю війну для нас, українців?

Чому ордени з надписом СССР і видом на Красну площу прикрашають Хрещатик? Кого славить ця символіка – російсько-радянську імперію? Україна повинна мати свої символи для пам’яті, а не використовувати чужі, більше того – ворожі.

Ми не маємо права знищувати пам’ятники жертвам тієї страшної війни. Але тоталітарна система, котра знищувала церкву і висилала "куркулів" в 1920-х, репресувала мільйони людей в 30-х, кинула мільйони людей під німецькі кулі в 40-х, не має права на славу і пам'ять тих, кого вона погубила.

Комуністична зірка на могилах загиблих у 2-й світовій аналогічна свастиці на надгробках жертв Освєнціму – це символ вбивці на могилах його жертв.

Ми повинні очистити пам'ять від сталінсько-брежнєвської пропаганди. Інакше ті, кому стріляли в спину заградзагони, ті, кого кинули з одною рушницею на трьох чоловік на німецькі кулемети і ті, кого з концтаборів німецьких відправили прямісінько в радянські – "за предательство Родины" – нам цього не пробачать.

Комуністичну символіку на могилах необхідно демонтувати, риторику "перемоги" необхідно змінити на слова пам’яті. Проспект Перемоги у Києві повинен стати проспектом Пам’яті – інакше він і надалі славитиме "батька усіх народів" Йосифа Віссаріоновича Сталіна.

Пам'яті про другу світову – так! Але пропаганді СРСР – ні.

...У селі Явора, що на Львівщині, стоїть невеликий монумент, на якому написано "Пам'яті односельчан, загиблих у всіх війнах". Мир вам, і вічная пам'ять, загиблі у всіх війнах!
Остап Кривдик, політолог, "Українська правда"
07 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини