Огризко: Українців із подвійним громадянством – тисячі

Тисячі українців сьогодні уже мають подвійне громадянство, за неофіційними даними. Офіційна ж статистика не ведеться. Але загальновідомо, що у прикордонних регіонах практика набуття паспортів сусідніх держав є дуже поширеною. Крім того, в Україні не передбачена відповідальність за подвійне громадянство. Про її впровадження вже говорять багато років, але віз і нині там.

Огризко: Українців із подвійним громадянством – тисячі
Офіційної статистики про кількість осіб, які мають подвійне громадянство, немає і не може бути, бо це – інформація, якою громадянин володіє сам і не має наміру її оприлюднювати, сказала Тетяна Нікітіна, перший заступник голови департаменту паспортної роботи і громадянства Державної міграційної служби.
 
"Можна зробити запит до повноважних органів інших держав. Але, як правило, такої інформації не надають, бо це інформація конфіденційного характеру, яка охороняється державою", – зауважила Тетяна Нікітіна.
 
Законом прямо не заборонено мати паспорти інших держав
 
В Україні – єдине громадянство і подвійне заборонене законом, пояснює начальник відділу громадянства Державної міграційної служби Дмитро Волонець. "Згідно із законом у нас єдине громадянство – громадянство України, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць. Якщо громадянин України набув громадянства і підданства іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянства України, то правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України", – сказав він.
 
Законом прямо не заборонено мати громадянство іншої держави. В Україні просто інше громадянство не визнається, говорить Алла Чередниченко працівник відділу паспортної роботи Державної міграційної служби.

"Конституцією України і справді передбачено єдине громадянство. Однак це не означає, що особа не може мати 2-3 громадянства. Це тільки означає, що в правових відносинах з Україною громадянин буде вважатися лише громадянином України. Наприклад, якщо чоловік має 18 років, російське і українське громадянство, то Україна його буде призивати на свою військову службу, незалежно від того, чи призиває його на строкову службу Росія. А якщо він не відслужить у нас, то буде нести відповідальність. Ми не будемо сприймати те, що він відслужив у Російській Федерації", – пояснила Алла Чередниченко.
 
Навіщо закарпатцям паспорти сусідніх держав?
 
"Подвійне громадянство – подвійна вигода", – так вважає чимало закарпатців, які поряд з українським таємно оформлюють собі паспорти європейських країн. Люди, які все життя мешкають на кордоні з чотирма європейськими країнами, навчилися отримувати від цього чималий зиск, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Закарпатській області.
 
За результатами анонімного опитування, майже 40% мешканців прикордонного Закарпаття не проти мати угорський чи румунський паспорт. Проте чимало українців у краї мають і рідне, і якесь одне з європейських громадянств, розповідає закарпатський журналіст Роман Тимчишин, який неодноразово досліджував тему.
 
"Іноземний паспорт насамперед дозволяє безперешкодно їздити європейськими країнами. Відпочивати, займатися бізнесом, купувати дешевші, ніж в країні, автомобілі, здобувати освіту тощо. Насправді зручностей багато", – сказав Роман Тимчишин.
 
Мешканець Ужгорода Василь показує угорський паспорт, але фотографувати його не дозволяє. Проте називає свої вигоди від користування іноземним документом. "Позитив – працевлаштування на Заході: працедавець звертає особливу увагу на наявність європейського паспорта, з таким документом людину швидше візьмуть на роботу, бо не треба витрачати час і гроші на оформлення закордонних паспортів, віз тощо", – каже чоловік.
 
"Має бути відповідальність, особливо коли це стосується держслужбовців"
 
Реальну кількість осіб із двома паспортами визначити не можна, оскільки офіційної статистики немає. Це не відстежується профільними державними органами. Але колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко повідомив, що українців з подвійним громадянством на сьогодні налічується кілька тисяч. Поки-що ця цифра не є критичною, але діяти треба вже зараз.
 
"Це невелика кількість. Це не сотні тисяч. Це тисячі. Але і вони є підставою для того, щоб вживати належні дії з боку влади. У випадках, коли це стосується особливо державних службовців, безумовно має бути відповідальність. І якщо вона ніяким чином не прописана в інших наших законах, то, можливо, і був би сенс закріпити цю відповідальність в окремому законі", – зазначив Володимир Огризко.
 
Наразі в Україні немає механізмів, які б відстежували і контролювали стан громадянства. Але це питання для України має величезне практичне значення, переконаний доктор юридичних наук Володимир Василенко.
 
"Набуття другого громадянства певними категоріями громадян України в майбутньому може бути використане деякими сусідніми державами для дестабілізації ситуації в країні, навіть пред'явлення територіальних претензій Україні", – зауважив Володимир Василенко.
 
У парламенті уже є кілька законопроектів
 
Наразі у парламентському Комітеті з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин наразі знаходяться на розгляді кілька законопроектів, які ускладнюють набуття подвійного громадянства та встановлюють відповідальність за його приховування.
 
У Державній міграційній службі говорять про можливе впровадження адміністративної відповідальності. А народний депутат Олег Ляшко у своєму законопроекті пропонує встановити кримінальну, у разі навмисного приховування інформації про подвійне громадянство.
 
Окрім посилення відповідальності за приховування факту подвійного громадянства, а також за його набуття, законопроектом пропонується запровадження низку підстав для позбавлення українського громадянства, якщо людина має громадянство іншої держави, розповідає Олег Ляшко.
 
"При прийомі на державну службу ми пропонуємо, щоб цих людей перевіряли спеціальні служби на наявність у них подвійного громадянства. Треба буде відповідні запити робити. Крім того, пропонуємо пряму заборону на наявність подвійного громадянства, пряму заборону на прийняття на роботу осіб із подвійним громадянством. Усіх цих норм сьогодні в законі немає. Ми пропонуємо заборонити працювати особам з подвійним громадянством в органах державної безпеки, правоохоронних органах, в органах державної влади і у виборних органах", – каже Олег Ляшко.
 
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин ще на початку року ініціював створення робочої групи з питання удосконалення законодавства про громадянство й ухвалення такого рішення відповідним указом Президента України. Тоді Володимир Литвин надіслав лист до Президента України Віктора Януковича. Він зауважив, що останнім часом у національному законодавстві окремих центральноєвропейських країн набрали чинності зміни, що спрощують процедуру отримання громадянства особами, які мають етнічне походження з цих країн і проживають за їх кордонами.

 

Наталка Коваленко, Радіо Свобода

12 вересня 2011р.

Теги: громадянство, паспорт, прикордонний

Коментарі

Istvan 2011-09-19 / 12:38:00
"Паніко Ірма" наверно дочка крупного политикана и жена прокурора, так как ей никогда не подадобилось платить никому, и никто не посмеил ставить баксы в ее карманы.
А в том верить, что на Украине достоцное медицинское обслуживание, буду тогда, если из Словакии, Венгрии и с Польши в Ужгород будут ездить женщины рожать своих детей *а не на аборт, как сегодня)...

Rusyn Val 2011-09-14 / 23:07:00
Пані Ірма.Не знаю з якого міста ви пишете, але для реалізації себе наприклад у моєму Тячівському районі є три альтернативи - державна служба,торгувати на базарі або працювати за кордоном.Так і живемо - третина праце-схопного населення працює за кордоном і везе додому "бацуриня",друга третина живе з того що продає тим що приїхали все необхідне.Ну а з чого живе та остання третина ви навірно і самі догадуєтеся?З "бакшишного" яке їм несуть як перші так другі.Несуть або "за щось",або просто так,про всякий випадок.
Ну ви це само собою не знали,не чули ,не бачили.Ваш гумор всі зрозуміли.

Це я 2011-09-13 / 15:13:00
Пані Ірма!
Вам поталанило з характером роботи. Ато маючи іншу роботу в медиціні, вам би прийшлося штовхнутися з щоденними фактами хабарництва: фактами писання липових звітів, справок. збором коштів від хворих у різні фонди тощо.
В нас на платну форму дітей приймають до медучилища за 2000 баксів у кішеню. Це є прямою дискрімінацією. Що чиновники не знають?
Ви щаслива людина, що з фактами хабарницьтва ще ніколи не зустрічалися.

Ірма 2011-09-13 / 13:44:00
Ember Zoltán, 13.09.2011 12:51
жодного разу мені ніхто ненамагався залиши "кульок".
моя сфера роботи впирається в діяльність яка повязана з дітьми-безбатченками, наврядччи такі опоненти могли б носити мені "кульки", зазвичай все виходить навпаки...))))

Ember Zoltán 2011-09-13 / 12:51:00

Ирма!
Вы утверждаете, что в жизни еще никогда никому ни копейки не платили, а живете в Украине... Вас, как минимум в книгу Гинеса, а максимум в музей какой-то!
Ладно, верю:)
Вопрос: а вам, признайтесь честно, госслужащему, "кулек" сколько раз оставляли?

2011-09-13 / 12:39:00
І, 13.09.2011 12:28
Це я, 13.09.2011 11:12

Поражаюсь Вашим "открытиям". Я даже и не подозревал, как "широка моя страна родная, много в ней лесов полей и рек, я другой страны такой не знаю где так ВОЛЬНО ДЫШИТ ЧЕЛОВЕК".
Это было еще при Сталине написано, ну а сейчас у нас "демократия", так что смело умножайте все "прелести" на сто, и Вам поверят люди.

2011-09-13 / 12:34:00
Да, О. Ляшко, действительно готов к радикальным действиям. Молодец.
Да вот только заковыка одна имеется.
Как-то в Парламенте, зам спикера Мартынюк долго мучался -крепился слушая "белькотиння" этого "радикала", а потом схватил за глотку и швырнул как тряпку, посоветовав больше трудится "одним местом", потому как с головой у Ляшка нелады.
Ну а "вопрос" действительно надо решать, и лучше так как это сделали большинство Стран ЕС.

І 2011-09-13 / 12:28:00
Це я, 13.09.2011 11:12
Доводжу до Вашого відома шановний, що живу на Україні, в поточному році закінчила вищий навчальний заклад де вчилась на заочній формі навчання (на платній основі) 6 років, за ці роки я не заплатила жодної лишньої копійки ні за вступ, ні екзамени....до лікарів я також зверталася, і також нікому, ні за що не платила, цукерок не носила.....працюю на державній службі, де я також нікому нічого не платила.... Ні я, ні один із моїх друзів, ще не сказали, що вдома вони відчувають себе не людьми. А також дозвольте сказати Вам, що була я і за бугром, і не одну країну відвідала. і маю багато знайомих та друзів які працюють і живуть за кордоном. Ніхто не хвастався, що від його особистості там були у захваті. тому що любий народ, люба нація на своїй землі чужинців вважає другим сортом..... тому не розказуйте мені, як у нас тут все погано, а там все так золотом блискає...якщо Ви можете перед "чужими" себе показати, то мабуть і перед "своїми" може також, а тоді б і не здавалося, що сонце світить тільки за бугром.

Це я 2011-09-13 / 11:12:00
Не знаю, де пані Ірма мешкає, стверджуючи: із своїм народом можна бути людиною...

Якби вона жила серед нас, знала би що йдучи до лікаря, до різних інстанцій влади, поступати, здавати екзамен до навч. закладів та ін. ти можеш себе відчувати людиною, якщо у кішені маєш достатньо ресурсів, бо всі зазихають на твої гроші.

На заході якщо ти поважаєш і себе і оточуючих, та це можеш довести на ділі, до тебе будуть ставитися адекватно.

Ірма 2011-09-13 / 10:06:00
Песеміст, 12.09.2011 21:20

Краще бути держслужбовцем в Україні, чим гу**м у любій із європейських країн. Разом із своїм народом можна бути людиною, а біля чужих ти завжди будеш "принеси, подай, іди на ..... і не мішай"

Istvan 2011-09-13 / 08:51:00
Великолепная статья!
Вообщем, легче будет удалить ст. 4 из Конституции, чем переписать ряд Законов от Закона о гражданстве через КК, АК и КПК до Кодекса законов о труде.

Песеміст 2011-09-12 / 21:20:00
Ліпше бути громадянином європейської держави чим держслужбовцем в Україні. А Ляшко п.....с

Це я 2011-09-12 / 19:13:00
Ну що, шановні?
Як стверджують фахівці ( а не "експерти"), мати громадянство іншої країни не є фактом подвійного громадянства, та не противозаконно.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини