Закарпаттям курсують 10 вагонів угорських ностальгії та ревізіонізму (ФОТО) (ДОПОВНЕНО)

Ностальгія за минулим і сучасні атракції спонукали 460 угорців заплатити 150 євро за поїздку на туристичному "Експресі "Karpatalja" ("Підкарпаття"), який рухається шляхами колишньої Австро-Угорської монархії в межах угорських етнічних територій.

Угорський експрес-потяг "Karpatalja" ("Підкарпаття")
Угорський експрес-потяг "Karpatalja" ("Підкарпаття")

Для сотень угорців та багатьох німців, австрійців та голандців угорського походження триває туристична мандрівка давнім залізничним маршрутом країнами Карпатського регіону. У п'ятницю 9 вересня потяг вирушив з Будапешта, відтак минув Словаччину, проїжджає Закарпаттям (Берегово, Виноградів, Неветлефолу), після чого слідуватиме Румунією і повернеться в Угорщину.

Ініціатором такого транскордонного руху є колишній депутат Угорського парламенту Бейло Молнар. Взяв участь у цьому проекті і гендиректор Угорської залізниці Жолт Моншпорт.

- Звісно, є кордони між країнами, це нормально і ніхто не збирається їх переглядати. Але не має бути кордонів між людьми. Тут більшість туристів у цьому потязі - колишні залізничники, сильно пов'язані із сусідніми країнами. У нас дуже багато спільних історичних моментів, люди наші близькі між собою, ми відчуваємо цей зв'язок і хочемо його підтримувати, - розповів Бейло Молнар. - Крім того хочеться показати якомога більшій кількості людей неповторну красу Карпат, а також виконувати певну гуманітарну місію. На приклад, наші пасажири охоче беруть участь у зборі коштів на добудову місцевих церков тощо.

Угорці відзначили, що на місцях зупинок у всіх країнах їх гостинно приймають представники місцевої громади, влади. Відтак, якщо зацікавлення триватиме з року в рік, то "Експрес "Karpatalja" буде традиційним проектом.

За інформацією Василя Кіша, Голос Карпат

11 вересня 2011р.

Теги: Karpatalja, експрес, угорський

Коментарі

Istvan 2011-09-22 / 12:14:00
Внешний долг Венгрии составляет 76,8 % от ВВП.
Внешний долг Украины - 93,5 % от ВВП.

Istvan 2011-09-18 / 11:36:00
2 нем тудом
" з боргами в Угорщині які віддаватимуть хіба інопланетяни"
А миллиардные долги Сбербанка Украины кто будет отдать украинцям?

Hungi 2011-09-17 / 17:01:00
нем тудом , 16.09.2011 16:25

Взагалі, щоб не було "нем тудом", а "тудом" треба з дитинства мозок тренувати ... З тренованим мозком багато буде зрозумілим ... В УжНУ, як раз, "нем-тудоми" "ніхера" ( як говорять "нем-тудоми" ) робити не хочуть ... Біда УжНУ ці нем-тудоми ...

нем тудом 2011-09-16 / 16:25:00
насправді не є зрозумілим ця ментальність угорська, із голою задницею, з боргами в Угорщині які віддаватимуть хіба інопланетяни, ні, це турула діти, тюрки срані граються в імперськість, хворі цигани. В УжНУ до речі мадярів теж багато, ніхера робити не хочуть, лиш говорити і говорити що вони в ісоках усього

Hungi 2011-09-16 / 15:12:00
не мадяр, 16.09.2011 02:21

"Вуйко з полонини, мадяри утiкали от монголо-татарiв, а предки украйинцiв и росiян жили и множили ся з нима булше, як 350 рокiв! Король Данило бов вазалом хана Бурундая"

+ 100 ! Тисну Вам руки за цей комент !!

не мадяр 2011-09-16 / 02:21:00
У щирих восточних славян принцип: "Кидь моя корова здохне, най здохне ай у сусiда!" ся числить за нормальный пудход, а чим далше на восток, тим сесе "благородноє" чувство муцнiшає.
Вуйко з полонини, мадяри утiкали от монголо-татарiв, а предки украйинцiв и росiян жили и множили ся з нима булше, як 350 рокiв! Король Данило бов вазалом хана Бурундая.

вуйко з полонини 2011-09-15 / 13:18:00

нехай собі монголо-азіати порадуються, поїздять, приїдуть до свого бударьпешту, та й ***********!))))

Magyar Ember 2011-09-15 / 01:04:00

Пане Орос, щови хотіли сказати?

Rusyn Val 2011-09-14 / 22:53:00
Нно,пане Ярославе,вы і втесав .Не в брову а в саме око.Тото і оно - наші доморощені псевдо-патріоты думают, що аж они на каждому ступньови будут ревати "Ще не вмерла ... " та ходити у вышитых сорочках то у нас всьо буде ОК.Не буде.От як буде культура на уровні,економіка,роботу нАрод буде мати дома а не по світови,тогды нико і за другым паспортом не побіжить,і з мадярського поїзда не буде ся чудовати.Коли люди будут з достатком, тогды і в Європу наш нАрод пустять без "намордника"(візы),і западным гостям нико не буде завідовити.Бо сисі протесты і флуд у коментарях в основному од зависті.

ярослав орос 2011-09-14 / 21:44:00
братове патріоти з усіх сторін, є такий дизель-потяг батьово-солотвино, що має в народі прізвисько "цуравий щпор"... я колись ним їздив сотні разів... ох, і гидотні ті мадяри з русинами й українцями, що його обслуговують... а се (на фотці), то що треба штрика... тільки, його обслуговують не мадяри з русинами й українцями, а вишколені посеред окультуреного нАроду люди... лишіться дурної казки усі з трьох боків патрі(йо)ти... ви того не варті разом з паном баклажаном, аби говорити про тих, які себе люблять понад усе...

pfr 2011-09-14 / 19:38:00
Яка може бути краса Карпат, якщо в Карпати потяг не заїжлжає? Де гори від Чопа до Дякова? Нема практично.

Слава Україні!!!! 2011-09-14 / 00:06:00
Пан Баклажан, 11.09.2011 16:59
Те, що "Свободівці" ще поки - шо не сіли в Берегові на вокзаді, не значить що вони скоро не присядуть на кордоні!!!!!

E. Z. 2011-09-13 / 14:20:00
Название материалы на этом же сайте:

Чопські прикордонники затримали нелегалів на таксі

Они никакие нелегалы. Они разведчики! Прапора ищут:)

777 2011-09-13 / 09:02:00
Пане Баклажане, ви завжди логічно мислите і, на відміну від деяких, висловлюєтесь без слюни на губах.

цензор 2011-09-12 / 22:45:00
Админу. Да будет так. Судя по всему, у вас есть своя "Красная книга" участников котрой обижать нельзя ибо вы их защищаете любой ценой.
На вагоне написано "ностальгические путешествия", это всего один из маршрутов который предлагает одно из подразделений Венгерских государственных железных дорог. У которых есть свой железнодорожный музей и другие маршруты. Как для меня, я одинаково спокойно и с интересом воспринял бы и венгерский бронепоезд. А так локомотив "Нохаб" очень интересная и уникальная модель. Есть на что посмотреть.

Пан Баклажан 2011-09-12 / 22:31:00
Щодо Кобаля - спитайте у Олега Диби. Тут трохи:
http://zakarpattya.net.ua/comments-news-87056/page/1.html#comments

"І чого я маю бути лояльним до держави неукраїнців Кравчука, Кучми і Януковича?.."

- те, що найбільшої шкоди Україні наніс щирий український пан з Хоружівки, ви, певно, не визнаєте ніколи...

До речі, так, для розминки (сподіваюсь, адмін не сприйме за флуд) - вгадайте, про яку націю йдеться:

"По сравнению с другими народами очень мало *** по-настоящему верят в Бога. *** вообще не верит в положительный ход вещей, или как говорят сейчас - не настроен позитивно, он просто несозидательный человек, и, хотя строит прекрасные дома, может разрушить все, что построено в его душе Богом. *** сам по себе очень успешно существует за границей. Но когда собирается много ***, как у нас на родине, то проявляется наше национальное чувство - зависть. Все завидуют друг другу, что и мешает развиваться. Если кто-то выше их, они просто уничтожат его, есть разные способы удушить человека, не убивая его до конца."

цензор 2011-09-12 / 22:25:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". З хамством - на "Репортер". Адмін

Rusyn Val 2011-09-12 / 22:20:00
/// ... Для захисту рубежів треба мати боєздатну армію, здоровий КДБ та населення, яке лояльне державі. Якщо цього за 20 років не спромоглись, то воювати із каміннями - невдячна справа. ... ///

Не можу не погодитися.

сорри 2011-09-12 / 22:02:00
2Пан Баклажан

1. Повторюю - групи ностальгуючих туристів і пропагандистський ешелон - далеко не те саме.

2. Не бачу ані найменшої логіки в співставленні назви "Закарпаття" і отим вашим "мовляв, є там ще наші піддані, ЗА Карпатами, ну й слава КПСС". Не вважаю за потрібне тратити час на такого роду фантазії. Звиняйте. І в моєму сприйнятті Карпати не роз'єднують, а, навпаки, з'єднують українців...

3. Дуже державницький підхід - перейменовувати місто "з естетичних міркувань" і особистого смаку, особливо якщо ці міркування і цей смак абсолютно співпадають з ПОЛІТИЧНИМИ вподобаннями ностальгуючих за цією територією державних сусідів.

4. Не збираюся обговорювати ваші відверто смішні мовозначі знання. Поясню тільки, що топонімічні закінчення на -во є питомо українськими, про що знали чехи з їх найсильнішою всвій час Празькою лінгвістичною школою і абсолютно не знаєте ви. До чого тут Болгарія?

5. Про визнання Кобаля чую вперше. Можна детальніше?

6. Розвести в просторі місця розстрілу січовиків і угорський монумент на Верецькому перевалі не вдасться вже ніколи. Бо справа не в метрах. Не я затівав ту провокацію з будівництвом - це справа рук провокаторів з угорського боку. на дії яких повевівся навіть Ющенко. Більше того, я був у числі тих, хто попереджав, що, в силу певних обставин, це місце стане точкою напруження в угорсько-українських стосунках. так і сталося. І моєї вини в цьому, повторююся, немає. Інша річ. що в цій штучно створеній ситуації я, природно, займаю проукраїнські позицій. І мені байдужий той лемент, що його здіймають з цього приводу лихварі, сепаратисти і ревізіоністи.

7. Не любите таких порівнянь? Ну, я теж багато чого не люблю. Арміями в сучасному світі воюють хіба що у відсталих Афганістані та лівії, а "не спромоглись" - це занадто абстрактно. ХТО "не спромоглись"? І чого я маю бути лояльним до держави неукраїнців Кравчука, Кучми і Януковича?..

Пан Баклажан 2011-09-12 / 21:23:00
Rusyn Val"у: Судети - це ще таке. Я он в радянський час офігів, коли в Бресті побачив купу німецьких туристів. Певно, з НДР, але ж все одно моя дитяча логіка дуже дивувалася - нащадки бійців Вермахту ходять по руїнах радянської цитаделі без жодних проявів каяття на пиках....

Сорри: "Не задумалися і над тим, чому їм вкладали у вуха назву потягу як "Закарпаття", хоча "Karpatalja" - це аж ніяк не "ЗАкарпаття"."
- це таки так. Обізвати наш край ЗАкарпаттям можна було лише з великої нелюбові до нього. Мовляв, є там ще наші піддані, ЗА Карпатами, ну й слава КПСС. Сьогодні цей штучний топонім грає свою тиху роль - ментально відмежовує регіон від України.

"Я розумію "торговницьку" логіку Пана Баклажана, котрий заради туристичних копійок готовий був перейменувати Берегово на Берегсас і, якщо не помиляюся, влаштувати торговище на Верецькому перевалі. Може я й не правий, однак, на відміну від нього, я таки не готовий продавати маму, Батьківщину і влаштовувати бізнес у церкві і на кістках розстріляних героїв."

Берегсас я хотів повернути суто з естетичних міркувань. Мені не подобається це ідіотське "кримське" БереговЕ, і мені важко зрозуміти логіку чехів, які дали мадярському місту ознак болгарського (це там один на другому Габрово, Тирново тощо).

Щодо Верецького перевалу - то ти, вочевидь, чув, що навіть Кобаль визнає факт переходу через це місце кочуючих протомадярів. Те, що через 1000 років десь в тих же місцях полякі розстріляли українців (з подачі мадяр), не відміняє його історичного факту. І зовсім не тяжко розвести ці дві події в просторі, що, власне, й зроблено - від каменюк на честь мадяр до стели на честь розстрілу січовиків є пристойна відстань. Тож не бачу проблеми, окрім все тої ж фройдівської фобії окремих осіб.
Я не люблю оцих порівнянь - торгувати мамою (дочкою, нирками). До чого тут це? Для захисту рубежів треба мати боєздатну армію, здоровий КДБ та населення, яке лояльне державі. Якщо цього за 20 років не спромоглись, то воювати із каміннями - невдячна справа.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини