Україна, 20 років: підстав для песимізму немає (ФОТО)

У прес-центрі „Закарпаття” пройшов круглий стіл „Україна вчора, сьогодні, завтра в контексті святкування 20-річчя Незалежності”

Україна, 20 років: підстав для песимізму немає (ФОТО)

Розмова на таку тему розпочалася у прес-центрі у четвер, одразу ж після презентації книги Сергія Федаки „Сучасна Україна. Портрет з натури". Учасниками круглого столу стали історик, письменник, доктор історичних наук Сергій Федака, кандидат філософських наук, голова Асоціації соціологів Закарпаття Олександр Пелін та політолог, директор ГО „Закарпатський інститут політичних досліджень" Віктор Пащенко.

Таку глобальну й актуальну тему учасники круглого столу розпочали із розгляду інших спроб Української державності, порівняння її з історією інших держав, у тому числі й сусідніх. Сергій Федака зауважив, що сучасна Україна свій 20-річний термін незалежності пройшла значно достойніше, аніж перша спроба Української державності, започаткована Богданом Хмельницьким. Наступна спроба незалежної держави – УНР – проіснувала всього 3 роки, далі, якщо взяти до уваги УРСР, то через 20 років її існування, у 1937 році вся політична еліта країни, за оцінкою історика, потрапила під ніж сталінських репресій і репресії не дозволяли говорити навіть про формальну суверенність України.

У порівнянні ж з відповідним періодом незалежності інших, сусідніх держав, то Україна за 20 років незалежності є в гіршій ситуації, ніж Чехія під керівництвом Яна Гаріка Масаріка, та Польща, які на момент здобуття незалежності мали значно кращі стартові економічні можливості. „Тому, – підсумував Сергій Федака, – у нас підстав для надто чорного песимізму немає, як і немає підстав для того, аби розхолоджуватися і почивати на лаврах".

Стосовно ж підтримки укарїнцями ідеї незалежності, то за словами Олександра Пеліна на відміну від 90% підтримки в 1991 році, сьогодні, на травень 2011 р., незалежну Україну підтримують 46,6% українців і це на переконання пана Пеліна, абсолютно закономірний процес. „Це, – каже пан Олександр, – свідчить про розчарування або вагання на рахунок того, як оцінювати події 20-річної давності". За період незалежності наша держава довела, що вона – не Росія, „але вона ж і не Європа... І це дуже сильно заважає і гальмує процес інтеграції України в Європу", – переконаний соціолог. Україні не вистачає критичної аналітики.

У продовження інтерпретації цих цифр Віктор Пащенко зауважив, що порівнювати слід у просторі і в часі. Він зауважив, що порівнювати Україну реальніше з пострадянськими республіками – з Росією та Білорусією, а не з нашими західними сусідами, які мають іншу історію державності. Політолог переконаний, що Росію і Білорусію Україна обійшла у розвитку за минулі 20 років. „Думаю, що в ті часи абсолютна більшість взагалі не розуміла, що таке незалежність, – каже Віктор Пащенко. – А будемо собі керувати. В '91 поняття не мали, що таке Україна і які її ресурси."

За словами пана Віктора, в нашій країні тепер ще однією актуальною проблемою є вирішення дилеми: розвивати державу з певним порядком і дати можливість розвиватися демократичним інститутам, економіці, гарантуючи права людини і т.д. А різні регіони України при всьому цьому мають різну історію, культуру, релігію. „Громадяни мають відчувати, що це – їхня держава, що вони на неї впливають і тоді вона розвивається." Політолог підкреслив, що сьогодні Україна внутрішньо є набагато міцнішою, ніж Росія чи Білорусь, і громадянське суспільство в Україні є. Загрози розвалу в країні немає, бо уже маємо сформовану національну буржуазію. „Ми ще не з того світу, – доповнив Віктор Пащенко, маючи на увазі європейське суспільство, – бо в нас є певні обмеження – візи і т.д. І говорячи про незалежність, про свободу особистості, я б сказав, що чим більше ти маєш свобод, прав, можливостей пересування, тим ти є суверенніший як особистість і відповідно такою є й держава, як інститут, який може це забезпечувати". Завданням держави сьогодні політолог вважає дати громадянам можливість саморозвитку.



Спільноти, які існють не тільки в просторі, але і в часі, то вони і в своїй динаміці наближаються до динаміки наших західних сусідів. Тоді ми будемо формуватися як європейська політична нація. „Якщо цього не буде, – каже Олександр Пелін, – то ми розділимося по регіонах, загрузнемо в сепаратизмі."

Зрештою учасники одноголосно запевнили, що війни в країні не буде, хоча є серйозна небезпека конфлікитів через ресурси України. Однак відкритим залишається питання потенційного нападника, якого на сьогодні не існує.

Сергій Федака

19 серпня 2011р.

Теги: круглий стіл, незалежність, Україна, Федака, Пащенко, Пелін, прес-центр "Закарпаття"

Коментарі

Словянин 2011-08-24 / 20:27:00
Пащенку. Найбільші злочини творилися не під патріотичними гаслами. Троцький-Бронштейн, профінансований відомими пейсатими олігархами США, що призвело до десятків мільйонів жертв, творив під патріотичними лозунгами? США бомбили Японію під якими гаслами? А злочини в Іраку, Афганістані, Лівії? Власне, лозунги лозунгами, а те міжнародне злочинне угруповання, що не одне століття фінансує революції («буржуазно-демократичні», «соціалістичні, «кольорові») та війни, через своїх креатур міняють лозунги, відповідно до кон’юнктури. Глобалісти профінансували і прихід партії Гітлера до влади, а тепер ллють крокодилячі сльози. Для себе вони суперпатріотичні і супернаціоналістичні , проте іншим підкидують антипатріотизм та космополітизм; у цій справі їм свідомо чи несвідомо допомагають різноманітні самюелі джонси, а також фінансово залежні, у т. ч. завдяки грантам, історики, політологи, соціологи, за великим рахунком, майже увесь інформаційний простір, що ним (угрупованням) контролюється.

Віктор Пащенко 2011-08-24 / 11:56:00
Словянину.
Про мерзотників сказано в іншому місці і в інший час, але суть схоплена правильно. Слова не мої, а Самюеля Джонса, який є моїм спонсором ще з 1775 року. З історією цього виразу дуже легко ознайомитися навіть у вікіпедії, де в тім числі є й спроба "патріотичного" пере-товкмачення афоризму в сучасній Росії.

Але цікаво інше. Чому це висловлювання таке актуальне й живе вже понад 2 століття? Бо воно не про політичні гасла, а дуже точно вловлює суть людської природи. Саме під прикриттям над патріотичних ідей творилися найбільші злочини людства у фашистській Німеччині та сталінському СРСР. В сучасних умовах патріотизм як індульгенцію також намагаються використати і російські садисти на Кавказі, і американські в Іраку та вязниці Гуантамоа, і Андерс Брейвік, знищуючи власних співвітчизників. Дуже точно підтверджують влучність цього вислову й коментарі в Інтернеті, де під патріотичними ніками ллється найогидніша мерзота і бруд.
Психологічний механізм цього феномену найповніше пояснив К.Юнг, запровадивши термін психологічна іінфляція. Це означає, що нікчемна, нереалізована людина прагне розчинитися у великій спільноті, неважливо якій, релігійній, національній, партійній і таким чином підняти власну самооцінку, приписуючи собі чужі чесноти. А відтак під псевдо чи під масками у натовпі знущатися над іншими, долаючи власні комплески.
Справжні почуття - любовні, релігійні, патріотичні завжди індивідуальні, інтимні. Якщо вони стають публічними, то обовязково мають ціну як і публічна жінка-коханка або такий же чоловік альфонс.
З Днем Незалежності!
P.S. До речі з С.Федакою ми вчилися в одному місці і майже в один час. І справді словянські волхви там, слава Богу, не викладали.

Учитель 2011-08-22 / 21:05:00
ХАЛВА! ХАЛВА! ХАЛВА!

Словянин 2011-08-22 / 20:50:00
20 років тому Україна отримала формальну незалежність – формально самостійний державний апарат, прапор, герб, спортивні збірні. І майже усе. Економіка та фінансова система незалежні? Ні! Політики незалежні? Ні! Інформаційний простір незалежний? Ні! Сфера освіти і культури незалежні? Ні! Реальна українська народницька держава може бути незалежною і здоровою лише тоді, коли вона є максимально САМОДОСТАТНЬОЮ, з реальною, а не вигаданою представниками «української політичної нації», Національною Ідеєю. Хто би що не говорив, але Національна Ідея розпочинається з генетично та морально здорової словянської еліти, ідейно, структурно та матеріально незалежної від закордону, а також з максимальної ступені економічно-фінансової самодостатності українського народу. Перелічених чинників нині не маємо. Якщо вказані умови не виконані, базікання істориків, політологів, соціологів, що залежні від зарубіжних грантів є всього-на-всього лохотроном. Пригадуються слова В. Пащенка двохрічної давності на сторінках «СЗ Фест» про те, що патріотизм є останнім притулком мерзотників. Чи це його власна думка, чи його ідеологічно-спонсорських хазяїв – питання риторичне. Ясно одне - там, де навчався п. Пащенко явно не викладали словянські волхви. Радує Сергій Федака, який сьогодні святкує 47-му річницю. Природний інтелект та мудрість дозволили йому максимально, про що свідчать публікації п. Сергія протягом 20 років, еволюціонувати від сіоно-рухівців до національно-державницьких українських словянських позицій. Нехай нині він висловлюється ще занадто дипломатично і толерантно. Завтра він висловлюватиметься ще правильніше. Правильні люди бажають імениннику міцного здоровя, подальших успіхів на ниві науки, журналістики, літератури в імя процвітання майбутньої могутньої Незалежної Словянської України.

Ember Zoltán 2011-08-22 / 13:18:00

Пан О. Д., ну не обижайтес, я честно не хотел вас обидет. Толко подсаказал, какой круглый стол можно счиотат дейтсвително ценной и обэтктивной (могу добавит: еще ценнеэ если в нем участвует представител какого-то нацменшенст, или иностранный гост).

Я только идеи подкидываю (как читаелю, это моя работа), вашу работу, работу журналиста, отобрать не хочу.

(А это уж совсем между прочем: я не журналист, а директор одного маленького Тов.-а, правда один из дипломов филологический, так что читать умею:))

Олег Диба 2011-08-22 / 10:56:00
Хоча цей "круглий стіл" можна було повести і за круглим столом (можливості прес-центру дозволяють), формат безпосередньо перед засіданням вибрали самі його учасники і журналісти - так зручніше для телеоператорів. Сподіваюся, пане Ember Zoltán, що ви, маючи на те можливості, і як журналіст за фахом організуєте наступного разу кращий "круглий стіл" - зі Львовом, Києвом, Донецьком і т.д. Тільки починайте готуватися до нього вже тепер, бо, боюся, з вашою здатністю тільки обхаювати те, що зробили інші, ви можете не встигнути і до наступного Дня Незалежності України, і тоді все знову завершиться вашим пустослів'ям...)))

Триндіти - це не мішки тягати...))))

Ember Zoltán 2011-08-22 / 10:45:00
Проблема, что мероприятие никак нельзя назвать круглом столом.
И не только по тому, что стол не круглый:)
А по тому, что все три джентельмена "одной бригады", все представляют наш край, все представляют (почти) одну идеологию.
Вот если п. Дыба организовал бы настоящий круглый стол, где принимает участие в дискуссиях политолог наш, политолог скажем из Киева, политолог из Львова, политолог из Донецка, политолог из Севастополя.
В этом случае, может, действительно получили бы объективную картину положения в Украине...
А так получилось "я з вами згоден на 100", Украина гарна, велика, богата, наш недостаток, что мы, серые граждане этой странной страны все это "не помичаемо":)

Учитель 2011-08-21 / 11:28:00

Тут не матеріал про дурість. Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Magyar Ember 2011-08-21 / 00:29:00

2 О.Д. , 20.08.2011 20:58

" ....У мене склалось протилежне враження:
такі, як Ви, і є головними ворогами майбутнього України......" (ц)

Пане О.Д., в якій іще країні Європи, "конгресмен" (п. Шуфрич) на телебаченні в лице б´є міністра внутрішніх справ (п. Луценко), і це так, "кавалєрський" поступок. Яка це країна?

Той самий п. Луценко, на засіданні ради безпеки, кажучи по нашому, "руґає"(копкає) мера м. Києва п. Черновецького. Про що це говорить? Кому потрібен такий іммідж? Хто ворог цієї країни?

Недавно цілий ряд цивілізованих країн з обуренням сприяв дії органів українського правосуддя по відношенню до екс- прем´єрки та того ж Ю. Луценко. Я не є їхній захисник, або вони моїми політичними фаворитами. Про мою країну світова спільнота не повинна мати таких фактів протиправних порушень органами правосуддя, як це зараз має місце в Києві. Я таке бачив на показових процесах 60- років у Москві над Даніелем та Синявським, Сахаровим та Солженіциним, .......
Я не був ворогом СССР, але я щасливий, що тієї політ- системи давно вже немає.

Те, що твориться зараз на Україні, має деякі паралелі до судової практики СССР 60-х років, тільки з тією різницею, що СССР не терпіла інакшемислячих, хворіла швіономанією, а в української влади інший "діагноз захворювання", кожний новий політ- істеблішмент готовий в газовій камері знищити своїх попередників.

Єдине, що можу сказати, це те, що мені дуже шкода жителів нашого краю бути громадянами такої країни з таким імеджем як Україна. Ми не ворогуємо ні з ким, але приналежати до такої держави - не є для нас велика честь. Так вийшло, "по течению исторических обстоятельств", що ми оказалися разом з вами у одній течії. Кожний раз з іншими.

О.Д. 2011-08-20 / 22:27:00
анонім, 20.08.2011 22:05, навіть в наведеному вами прикладі ми дали лише фрагменти відео - повну ж картину події ви могли б отримати, тільки її відвідавши. Так і в випадку цього "круглого столу".

Rusyn Val, я не витирав ваші коментарі, так що не знаю, про що ви. Щойно я витер коментар Учителя - якщо людина не здатна утриматися хоча б від хамства на адресу власника ресурсу, то їй точно не варто тут бути.

На "круглому столі" ніхто не казав, що "всьо харашо". Повторююся ще раз - ця розмова безпредметна, бо ви там не були.

Щодо жебраків, то я їх пам'ятаю і в 80-ті. Тільки тоді їх більше ганяла міліція. Жебраки є і в США, і в благополучній Європі. Їх наявність чи відсутність - це не ознака благополуччя чи бідності. Жебраки на вулицях Ужгорода - просто професійні заробітчани.

Rusyn Val 2011-08-20 / 22:16:00
Поправка:Вам так приємно "сам з собою"?

Rusyn Val 2011-08-20 / 22:13:00
Повтор:
ОД - "розумні люди",котрі гордо себе іменують - політологами,для того і плачені аби донести до майбутнього електорату,який сидяча зараз "мадонна майдаУну" назвала "біомасою",що деякі не суттєві проблеми існують,але в основному(повторюся) - "прєкрасная маркіза - всьо хорошо,всьо хорошо".Давно вже не слухаю т.н. "розумників".Досить дійти до пішохідного мосту і подивитися на жебраків,які там тусуються.У 80-і,коли я ходив на пари до УжДУ,їх там не було.
Між іншим - для чого ви витираєте коментарі?Так приємно "сам з собою

2011-08-20 / 22:05:00
2 О.Д., 20.08.2011 21:28


"Інформаційний інтернет-ресурс - не телебачення і не радіо. Ви про це не здогадувалися?.. )))" (ц)

- в наш час Інтернет це навіть більше ніж телебачення і радіо разом , і окремі приклади цього може надати навіть цей сайт :

http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-86302-Konferentsiia-trudovoho-kolektyvu-UzhNU-%E2%80%93-pryiednannia-krashche-nizh-ob%E2%80%99iednannia-ale-dlia-choho-FOTO-VIDEO

"Що ж стосується рубрики коментарів, то ви, мабуть, плутаєте її з урною для сміття...)))" (ц)

- і цю урну на цьому сайті дослівно називають : "Коментарів: ....., перейти на сторінку коментування"

О.Д. 2011-08-20 / 22:02:00
Ну якщо вам здається, що ви - слабкий і беззахисний, а я вас принижую, то до чого тут, взагалі, я, "круглий стіл" і його учасники? Шукайте проблеми в собі...)))

З якої я України - залиште розбиратися мені. Ви зовсім мене не знаєте, аби мати хоча б найменше право навішувати такого роду ярлики...)))

Учитель 2011-08-20 / 21:47:00
О.Д., 20.08.2011 21:13
О.Д.,
Колись щось, що намацувалось, як щось значне та величне, єднало багатьох людей.
Я починав це "щось" разом з з Свашком Кривенком. Потім був вражений його баченням сильної України. Вона (його мрія)зовсім не перекреслювала мої мрії.
Вам цього не порозуміти, ви з іншої України – слабої, плазуючої перед сильним, принижаючої беззахисного...

О.Д. 2011-08-20 / 21:28:00
Інформаційне повідомлення лише коротко повідомляє про подію, яка відбулася, і не має передавати дослівно і детально весь зміст того, про що там говорилося, чи що там відбувалося. Щоб знати, що відбувається під час тої, чи іншої події, треба самому її відвідувати.

Аби вам було зрозуміліше, поясню на прикладі висвітлення концерту, чи вистави: висвітлюючи ці події жоден ресурс навіть не подумає розмістити повний їх відеозапис.

Інформаційний інтернет-ресурс - не телебачення і не радіо. Ви про це не здогадувалися?.. )))

Що ж стосується рубрики коментарів, то ви, мабуть, плутаєте її з урною для сміття...)))

2011-08-20 / 21:26:00
Да, може дійсно Учитель, 20.08.2011 11:55
"У недругів України дійсно немає жодних підстав для песимізму." (ц) - правий ?


http://www.pravda.com.ua/news/2011/08/20/6514514/

2011-08-20 / 21:18:00
2Олег Диба, 20.08.2011 14:39
"Ви звинуватили учасників "круглого столу" в тому, що вони, начебто, говорили неправду, боячись, що їх знову не запросять. При цьому, ви навіть не були учасником цього заходу, аби хоча б мати уяву, про що там йшлося. " (ц)

2 О.Д., 20.08.2011 20:13
"Панове Учитель і Rusyn Val, ці "цифри і факти" від вас і ваших друзів по нелюбові до України ми чули вже не раз. Треба було прийти на "круглий стіл" і послухати, що з цього приводу кажуть розумні люди...)))" (ц)

2 Олег Диба, 20.08.2011 10:18
"Пане Русин Вал, для того, щоби мати право говорити, було на цій зустрічі, чи не було самолюбування, вам, як мінімум, потрібно було там бути." (ц)


- звісно, з об’єктивних обставин, на круглому столі було присутніми людей менше, ніж Інтернет публіка яка читає і коментує тут це інформаційне повідомлення про вказаний захід, і - це зрозуміло,

АЛЕ

- тоді навіщо взагалі публікується на цьому сайті інформаційне повідомлення (стаття) про даний круглий стіл, ЯКЩО воно НЕ ДАЄ ЗМОГИ Інтернет публіці , і це з ваших слів, :

1. " МАТИ ХОЧАБ УЯВУ" ПРО ЗАХІД, ЯКИЙ ВИСВІТЛЮЄТЬСЯ вище !?

2. зрозуміти що там «КАЖУТЬ РОЗУМНІ ЛЮДИ» !?

3. І ВЗАГАЛІ (ЦЕ САМЕ ЦІКАВІШШЕ !!!) МАТИ ПРАВО !!! ГОВОРИТИ (тобто коментувати) !!!, що «було на цій зустрічі , чи не було» !?

- чи не потрібно тоді автора цього інформаційного повідомлення викликати до редактора Інтернет ресурсу на килим (або може власне редактору треба дещо побути на одинці із самим собою, із своїми думками ) !?
- може, тоді взагалі прибрати рубрику коментувань ?

О.Д. 2011-08-20 / 21:13:00
Не побійтеся назватися власним іменем і обгрунтуйте власну думку, і, можливо, я вам повірю...)))

Учитель 2011-08-20 / 20:58:00
О.Д.
У мене склалось протилежне враження:
такі, як Ви, і є головними ворогами майбутнього України.

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 9
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини