Словаччина не збирається змінювати своє негативне ставлення до теми подвійного громадянства

Після того, як словацько-угорські міждержавні відносини, покликані врегулювати проблеми угорської національної меншини в Словаччині, зайшли в глухий кут, угорці знову стали педалювати проблему подвійного громадянства в цій країні.

Словаччина не збирається змінювати своє негативне ставлення до теми подвійного громадянства

Наприкінці липня, завдяки публікації основного видання угорської національної меншини Új Szó, стало відомо, що за минулий рік 105 осіб позбавили словацького громадянства через спішно модифікований в червні 2010 р. закон про громадянство Словаччини. Згідно з поправкою до нього, громадянин Словаччини, який прийняв громадянство іншої країни, автоматично позбавлявся словацького громадянства. За задумом словацьких законодавців, зазначене положення повинно було стати стримуючою греблею на шляху нової національної політики Будапешта, першою справою якої стала масова роздача громадянства угорцям у сусідніх з Угорщиною країнах. І, дійсно, зазначено, що угорці Словаччини не поспішають обзавестися другим паспортом. Зі згаданих 105 осіб, які втратили словацького громадянства, тільки 9 прийняло угорське громадянство.

У понеділок 1 серпня голова словацько-угорської партії Мост Бела Бугар зробив заяву, що його партія готова надати правову допомогу в суді особам, позбавленим словацького громадянства. Для опротестування буде використана норма конституції, згідно з якою ніхто не може бути позбавлений словацького громадянства. Міст збирається звернутися і до Конституційного суду Словаччини для опротестування поправок 2010 р. у закон про громадянство. Для парламентського звернення до Конституційного суду необхідно 30 підписів словацьких парламентаріїв. У складі фракції Мост зараз є 14 депутатів. Очевидно, що голоси, яких бракує, необхідно буде знайти в інших фракціях, але це важко через поширення мадярофобіі в країні. Особливо словаків насторожує намір Будапешта надати закордонним угорцям право обирати і бути обраним до угорського парламенту.

2 серпня голова іншої конкуруючої з Мостом партії угорської меншини в Словаччині Угорської коаліційної партії (MKP) Йожеф Берен заявив, що його партія сама готова надавати правову допомогу у протидії позбавлення громадянства. Для початку MKP має намір використовувати спеціально створений інцидент. Молодий активіст цієї партії Ласло Губік демонстративно прийняв угорське громадянство і заявив про це у відкритому листі від 29 липня словацькій владі. На захист Л. Губіка вже наступного дня виступила угорська радикальна націоналістична партій Йоббік. Про його підтримку заявила з Угорщини молодіжна організація християнських демократів і ліберальна партія LMP. 5 серпня секретаріат з національних справ Угорщини зробив заяву з приводу справи Л. Губіка про те, що Угорська держава в будь-якому випадку стане на захист прав своїх закордонних співвітчизників. Отже, мова йде про цілком погоджену з угорською владою, партіями і громадськими організаціями акцію словацьких угорців.

Сам Й. Берен, який демонстративно подав документи на угорське громадянство в перший же день, коли це стало можливо, тобто 3 січня 2011 р., на офіційний запит МВС Словаччини про його громадянство відповів, що він є словацьким громадянином і, згідно з конституцією, ніхто не може позбавити його зазначеного громадянства. 5 серпня Й. Берен перейшов у напад на словацьких націоналістів. Він подав заяву в МВС Словаччини з проханням розслідувати, чи не має найзатятіший мадярофоб в цій країні голова Словацької національної партії (SNS) Ян Слота хорватського подвійного громадянства. Сам Слота в минулий квітень з подібною заявою звертався до цієї установи з приводу перевірки наявності подвійного угорського громадянства у Й. Берена.

Модифікований закон про громадянство в даний час створює напругу в правлячій коаліції у Словаччині. Частина впливових сил в ній, зокрема, сама прем'єр-міністр Івета Радічова виступає за частково прийнятне для угорців вирішення питання про подвійне громадянство. Проте більшості для ветування в парламенті вони не мають.

Нагадаємо, що тема подвійного громадянства, що його роздають громадянам України Угорщина та Румунія, є надзвичайно актуальною в контексті Закарпаття, де мешкає велика кількість етнічних румунів і, особливо, угорців.

За інформацією ІА "Регнум"

10 серпня 2011р.

Теги: громадянство, Угорщина, Словаччина

Коментарі

василь 2011-08-14 / 22:14:00
маленька держава, а як вміє постояти за свої інтереси!!! Сьогоднішня Україна - і в носі не колупається, надіються тна російське "авось пронесе". мудаки, ще ригати будем від цього подвійного громадянства

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини