Сергій Федака: Хоч нас і один князь хрестив, але...

28 липня (за старим стилем – 15 липня) – день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. У цю дату традиційно відзначається день хрещення Русі. Цього року свято в Україні мало цілий ряд особливостей. На нього завітав не тільки патріарх Московський Кирилл, а й католікос-патріарх Грузії Ілія ІІ. Запрошення грузинського першоієрарха мало дуже демонстративний характер. Воно відбулося на фоні ускладнення стосунків України з Росією.

Сергій Федака: Хоч нас і один князь хрестив, але...

Попри всі намагання українських переговірників збити ціну на російський газ, Кремль вперто заявляє, що існуюча формула розрахунків його цілком влаштовує. Мовляв, хочете дешевше, то вступайте у Митний союз. Але в такому випадку Євросоюз обкладатиме більшим митом український метал (головна стаття нашого експорту) і він може втратити конкурентноздатність на західних ринках. Металургія же поки першою виходить із кількарічної кризи і здатна витягти за собою всю економіку. Якщо збанкрутує вона, нам із ями взагалі не вибратися. Тож у двосторонніх стосунках запановує максимальний прагматизм, який поволі охоплює не тільки зовнішньоекономічні контакти, а й усі напрямки взаємин.

Події цього дня максимально окреслили нові тенденції. Україна ні з ким не збирається поривати, але на всяке недружнє слово чи жест має свою симетричну відповідь, за якою у кишеню не лізе. Наприклад, патріарх Кирилл говорив, що Володимир прийняв хрещення через особисту прихильність до релігії, а не з якихось політичних чи економічних міркувань. Проте сам патріарх щораз збивався на суто політичні заяви.  Він постійно закликав до єдності східних слов'ян. Cправа гарна і не викликає жодних заперечень, якщо під єднанням розуміти солідарність і взаємну підтримку у вирішенні спільних проблем. Коли ж під єдністю розуміється повернення у безперспективний  колгосп (той же Митний союз), то, як мовиться, "такий футбол нам не потрібен". 

Через це телебачення уперше так широко висвітлило святкування, які паралельно проводив Київський патріархат. Окрім прямої трансляції з Володимирського собору, було показано і репортаж зі хресної ходи від собору до Володимирської гірки, куди прийшли тисячі і тисячі киян. Раніше подібні заходи ігнорувалися владою і піддавалися інформаційній блокаді. Зараз же відбувається дуже характерний поворот. Коментарі телевізійників мали зовсім не конфронтаційний, але підкреслено національно-державницький характер. Взагалі, державний  телеканал і його новини стають все цікавішими. Якщо ще півроку тому вони були максимально прісними, зараз у них починає з'являтися інтрига.

      Чи не найбільшою інтригою стало ексклюзивне інтерв'ю Ілії ІІ. Не вживаючи слова "Росія", він заявив, що не можна боротися проти сепаратистів у власній країні і підтримувати сепаратизм за кордоном, засудив кровопролиття в Абхазії і Південній Осетії. Такої гострої, але при цьому спокійної  і виваженої заяви з наших екранів давно вже не звучало. То ж якщо десь планували зробити 28 липня гру в одні ворота, це не вдалося. Україна продемонструвала реальну багатовекторність. Не випадково у той же день на Яворівському полігоні відбулася навчальна антитерористична операція за участю курсантів з 13 країн – як НАТО, так і СНД, котра теж  широко висвітлювалася. Як відомо, Україна задекларувала свій позаблоковий статус, але "наш бронепоїзд стоїть на запасній путі". Україна далеко не повертається спиною до Сходу (про Кирилла теж мовилося багато і детально), але демонструє, що сонце світить не тільки там.

Україна готова вести діалог з двома найбільш етнічно близькими державами, але тільки на рівних (поступка за поступку, а не в односторонньому порядку). Того вечора було організовано відповідні концерти у трьох столицях – Києві, Москві і Мінську. Судячи з телекартинки, кожний з  трьох був по-своєму цікавим, але наш був таки наймасштабнішим – і за кількістю глядачів, і за рівнем виступаючих. Це, очевидно, влетіло у добру копієчку, але на престижі держави економити не доводиться.

Сергій Федака

30 липня 2011р.

Теги: рівноапостольний, хрещення, патріарх, Кирилл, багатовекторність

Коментарі

to студент 2011-08-02 / 02:46:00
молодець, сідай, +10 балів на модульній :)

студент 2011-08-01 / 10:10:00
Цікава і змістовна замітка. Спасибі автору.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини