Лісова сертифікація на Закарпатті: перші кроки

Протягом минулого року усі лісгоспи Закарпатського обласного управління лісового господартва пройшли процес сертифікації за схемою FSC (Лісова Наглядова Рада) і у жовтні 2005 отримали сертифікат

Лісова сертифікація – це процедура, під час якої третя незалежна сторона – акредитована аудиторська організація – засвідчує, що система ведення лісового господарства сертифікованих лісогосподарських підприємств відповідає встановленим екологічним, економічним та соціальним стандартам. Тобто лісовий менеджмент враховує інтереси місцевих мешканців, працівникам лісогосподарських підприємств забезпечено соціальний захист, лісівництво базується на екологічних підходах. Деревина у сертифікованому підприємстві заготовляється природозберігаючими технологіями, запобігаючи знищенню лісової підстилки, розвитку ерозійних процесів, зсувам; лісові насадження відновлюються переважно природним шляхом, а біорізноманіття (різноманіття флори та фауни) не опиняється під загрозою.

До процесу сертифікації за схемою FSC акредитована аудиторська організація обов’язково залучає усі зацікавлені сторони, зокрема представників місцевих громад, природоохоронних неурядових організацій та деревообробних підприємств.

Сертифікація лісів – не новинка для України. У попередні роки було сертифіковано кілька лісогосподарських підприємств центральних областей. Однак в умовах України сертифікат видається переважно авансом, щоб спонукати лісогосподарські підприємства до розвитку у відповідності зі світовими стандартами. При цьому, як правило, висувається умова, що протягом певного часу буде усунуто виявлені недоліки, інакше сертифікат буде відкликано. ???Така позиція незалежних аудиторів є конструктивною, - коментує незалежний експерт-лісівник Роман Волосянчук, - бо це є стимулом для лісгоспів поліпшити діяльність лісогосподарських підприємств й наблизитись до рівня, який відповідав би засадам сталого розвитку. Адже вимоги, які ставить сертифікація до лісогосподарських підприємств, перевищують вимоги чинного лісового законодаства України, зокрема у частині щодо залучення місцевого населення до планування лісогосподарських заходів чи збереження біорізноманіття”.

На жаль, у нас складається ситуація, коли місцеве населення та працівники лісової охорони залишаються непоінформованим про мету, принципи і критерії сертифікації за схемою FSC, а відтак про ті зобов’язання, які сертифікація покладає на лісгоспи, та можливості, які вона відкриває місцевим громадам.

Саме з цією метою, а також для налагодження співпраці між лісовими господарствами та неурядовими організаціями у питаннях сертифікації Регіональне молодіжне екологічне об’єднання ЕКОСФЕРА (Закарпаття, Ужгород) впроваджує проект “Налагодження співпраці між лісовою охороною, місцевим населенням та неурядовими природоохоронними організаціями у процесі лісової сертифікації за схемою FSC” (За підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні). У рамках цього проекту у березні-квітні цього року відбуваються виїзні інформаційні семінари у лісництвах Хустського та Рахівського районів Закарпаття з залученням усіх зацікавлених сторін.

На думку керівника ЕКОСФЕРИ Оксани Станкевич, сертифікація держлісгоспів Закарпаття за схемою FSC – значний крок вперед на шляху до сталого управління лісами. “ЕКОСФЕРА, як зацікавлена сторона, також була залучена до проходження процедури основного аудиту, – розповідає Оксана Станкевич, – де представила обґрунтований список наявних проблем в лісовому господарстві області, без вирішення яких отримання сертифікату неможливе.

Сюди входять, зокрема, питання збереження біорізноманіття та охорони загрожуваних видів в лісових екосистемах, забруднення довкілля відходами лісопереробки, а також великий блок питань щодо існуючих конфліктів між лісниками та місцевим населенням, які виникають з приводу нанесення збитків місцевим громадам та довкіллю під час здійснення лісозаготівлі або ж з причин неврахування лісгопами можливих соціальних наслідків при складанні планів розвитку лісового господарства й використання лісових ресурсів на тій чи іншій території. Для отримання сертифікату і його підтвердження через півроку по отриманні ці та інші недоліки повинні бути прийнятими до уваги й в короткі строки усунутими. Саме на роз’яснення цих питань направлена робота нашого проекту.”
derevo.info
16 травня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини