Футбольні першопрохідці з ужгородської «Русі» (ФОТО)

У рамках загальнонаціонального проекту «Футбольна країна», в циклі «Від Сяну − до Дону», продовжуємо презентувати Закарпатську область.

Футбольні першопрохідці з ужгородської «Русі» (ФОТО)

(Попередній матеріал циклу можна прочитати тут)

Золоті голи закарпатців

Вихованці закарпатського футболу брали участь у багатьох пам'ятних матчах, вписавши свої імена в історію та прославивши рідний край. Київське "Динамо" свій перший всесоюзний трофей − Кубок СРСР 1954 року − здобуло завдяки голу Михайла Комана у ворота єреванського "Спартака". Перше радянське чемпіонське "золото" киянам восени 1961-го фактично гарантував ефектний удар у падінні через себе Василя Турянчика в московському поєдинку з "Торпедо". Гарматні постріли Василя Раца стали окрасою зустрічей збірної СРСР із французами в 1986-му.

У серпні 1936-го

Закарпатські команди вирішували свої − локальні − завдання, зірок з футбольного неба не хапаючи. Проте й на їхню долю випало чимало цікавих, принципових протистоянь. Один із матчів за участю СК "Русь", найсильнішої команди краю довоєнної доби, варто виокремити. Мова − про останній поєдинок групового турніру 1936 року, в якому в суперництві з моравським СК "Батя" ужгородці вибороли путівку до вищої національної ліги Чехословацької Республіки.

Друга спроба

У 1934 році спроба "Русі" підвищитися в класі не увінчалася успіхом − вигравши змагання східнословацько-підкарпатської дивізії, у вирішальному матчі перехідного турніру ужгородці поступилися на нейтральному полі команді ЧсСК "Братислава". За підсумками кампанії-1935/36 "Русь" знову виборола перше місце у своїй групі, здобувши право посперечатися за титул чемпіона Словаччини з командою ФТЦ (Філяково). Перша гра принесла нічию − 1:1, а у матчі-відповіді ужгородці перемогли − 2:1, разом із титулом отримавши шанс позмагатися за вихід до національної ліги. 

Інтрига останнього туру

У фінальній "пульці" компанію ужгородському колективу "літаючих вчителів" склали переможці Чеської, Моравсько-Силезької та Німецької дивізій − празька "Вікторія-Жижков", СК "Градець-Кралове", СК "Батя" з міста Злін та СК "Шумперк" із Меріш-Шемберга. У семи зустрічах "Русь" здобула вісім очок, зокрема, зігравши внічию на виїзді з головним конкурентом − СК "Батя" (2:2). Дуель цих клубів в Ужгороді, що припадала на останній тур, і мала вирішити володаря заповітної путівки до елітного дивізіону. Причому чехів, які були на очко попереду, влаштовувала навіть нічия.  

Дітище Едмунда Бачинського

Головним "спонсором" ужгородського колективу був Едмунд Бачинський, відомий громадсько-політичний діяч Підкарпатської Русі, мер Ужгорода на початку 1920-х років, міністр внутрішніх справ першого підкарпатського уряду в 1938 році, багаторічний сенатор Чехословацького парламенту. У 1925-му він був обраний заступником голови СК "Русь", а згодом очолив футбольну команду клубу, на утримання якої відраховував половину своєї сенаторської платні. Суперник "русинів" − СК "Батя" − найзаможніший з усіх учасників турніру, перебував під опікою взуттєвого короля Чехословаччини Яна Баті.

Закулісні ігри взуттєвого короля

Він успадкував всесвітньо відому фірму після трагічної гибелі її засновника Томаша Баті, свого зведеного брата. Спортивній гордості підприємства − футбольній команді − був створений режим найбільшого сприяння. Це стосувалося не тільки умов підготовки, екіпірування й гонорарів гравців. З гаманця Яна Баті часто-густо оплачувалися й "послуги"... опонентів. Поінформовані джерела тих часів стверджували, що щедру винагороду отримали футболісти колективу "Градець-Кралове", які не надто пручалися в домашньому матчі фінальної "пульки". Вигравши з рахунком 13:1, "Батя" − про всяк випадок − потурбувалася про різницю м'ячів.

Гроші у футбол не грають

Згідно з твердженнями учасника тих подій, у майбутньому − дослідника закарпатського футболу Василя Федака, напередодні вирішального двобою чехи "підкочувалися" й до представників "Русі", пропонуючи загальну "компенсацію" в розмірі 100 000 чехословацьких крон − величезну на той час суму. Отримавши гнівну відмову, гості спробували домовитися з окремими виконавцями. Зокрема, найкращого бомбардира української команди Йосифа Крижа "преміювали" 15 000 крон − аби він не викладався під час гри. Форвард, котрий був іще й капітаном команди, своєрідно покарав ділків − від заохочувального конверта не відмовився, але й танцювати під чужу сопілку не став.

Магнат біля розбитих ночов

Саме за безпосередньої участі Крижа біля воріт "Баті" виникали один за одним небезпечні моменті на початку гри. Йосиф зробив і гольову передачу на Кобзаря, котрий відкрив рахунок. Невдовзі ужгородці провели й другий м'яч. Щоправда, до перерви злінцям удалося відіграти один гол, але вже на початку другого тайму Криж відновив перевагу. Четвертого гола господарів Ян Батя вже не побачив, оскільки залишив ложу, почимчикувавши разом із оточенням до особистого літака. Витрати взуттєвого магната на передматчеве повітряне шоу, квіти та салют на честь перемоги його команди виявилися марними.

На стадіон − за 250 кілометрів

Результат зустрічі − 4:1 на користь "Русі" − став справжньою сенсацією для всього чехословацького футболу. А сам матч − непересічною подією, про яку згадують і донині. Понад дев'ять тисяч уболівальників палко вітали успіх ужгородської команди. Декому з них, аби насолодитися миттю тріумфу, довелося подолати велосипедами та кінними підводами до 250 кілометрів. Навпаки, тисяча моравських симпатиків, що прибули спеціально організованими Яном Батею потягами зі Зліна, залишали стадіон розчарованими. 

Сімнадцятеро сміливих

Ось хто грав у складі "Русі" в тому турнірі: Й.Криж, Ф.Куруц, В.Кобзар, Ю.Крайняк, М.Суковський, А.Бендас (по 8 матчів), Е.Іванчо, В.Ковач, В.Радик, І.Товт (по 7), О.Бокшай (5), В.Федак (3), П.Криж (2), Й.Махата, Ю.Палінчак, І.Спевар, М.Шкіряк (по 1). В національній чехословацькій лізі ця команда провела всього один сезон, провінціалам із Підкарпатської Русі важко було на рівних конкурувати з тогочасними грандами − празькими "Спартою" та "Славією", клубами з Пльзеня та Брно, іншими потужними колективами. Але самі по собі візити цих команд до Ужгорода ставали справжнім святом для місцевих уболівальників, давши серйозний імпульс для подальшого розвитку футболу на Закарпатті.

Юрій Корзаченко, Роман Сенишин, ФФУ

26 липня 2011р.

Теги: Русь, футбол,

Коментарі

Іван 2011-07-26 / 20:32:00
Тут про Едмунда Бачинського http://batsinsky.narod.ru/

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини