Австрійці врятують Закарпаття від сміття?

Австрійська фірма, яка має великий досвід позбавлення від побутових відходів Відня та Угорщини, збирає сміття з 22 сіл на Виноградівщині, розробила концепцію порятунку Закарпаття.

Австрійці врятують Закарпаття від сміття?Як повідомив ЗІА «Простір» заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Олександр Карташов, вчора відбулася зустріч керівників області з австрійськими власниками фірми і домовлено про початок практичної реалізації масштабного проекту.

Відповідно до нього, Закарпаття поділять на 4 зони, в кожній з яких будуть перевантажувальні станції, окремий полігон для складання відходів і поряд з ним сортувальний завод. До першої зони увійдуть Перечин, Ужгород, та Великий Березний; до другої – Мукачево, Берегово, Свалява, Воловець; третьої – Виноградово, Іршава, Хуст, Міжгір’я; четвертої –Тячево та Рахів.

Всюди, навіть у найменшому селі, на кожне обійстя буде видано контейнер об’ємом 150 літрів, куди люди складатимуть побутові відходи. Невеликі сміттєвози збиратимуть їх населених пунктах і звозитимуть на перевантажувальні станції. Там сміття пресуватимуть, ущільнять і завантажать у великі машини, ємністю близько 60 куб. м, які відвозитимуть його на полігон. Поблизу полігону у кожній зоні буде сортувальний завод.

За словами Олександра Карташова, місця для майбутніх чотирьох полігонів вибиратимуть за узгодженням із сільськими радами, місцевими жителями. Хоча вимоги до таких сучасних полігонів дуже суворі, вони повністю геологічно ізолюються від землі. Якщо раніше для облаштування сміттєзвалищ шукали вільні ділянки, де була б глина і не було водоносних горизонтів, то зараз – просто вільну територію. На ній викопають котлован з гідроізоляцією від ґрунту, волога буде спеціально відводитися. Полігон поділять на частини і коли одна, за нормативами, відпрацює своє, її закриють, ізолюють і встановлять спеціальну вентиляцію. Безпосередньо на полігоні утилізуватимуть 20% від зібраного сміття, те, що може перетворитися на біомасу і перегнивати. Папір, пляшки, метал тощо відбиратимуть окремо.

Через кілька років на закритих ділянках полігону збиратимуть біогаз, який використовується для опалення. А через 30-40 років ця територія знову придатна для сільськогосподарських робіт. Такі технології в Європі вже працюють і пан Карташов бачив їх у Австрії, закордоном колишні полігони перетворюють на тенісні корти, футбольні поля, парки і сквери для відпочинку.

Концепцію позбавлення Закарпаття від побутових відходів винесуть на затвердження найближчої сесії обласної ради. Передбачено, що для цього буде утворено обласне підприємство, на паритетних засадах (50х50)– половину інвестицій внесе українська сторона – землею, можливо якимось необхідними спорудами, комунікаціями, а інвестори -- обладнанням, технікою, проектуванням тощо.
На цей рік заплановано провести проектні роботи, почати будівництво перевантажувальних станцій. Наступного року – черга за полігонами. Загалом, за попередніми даними, на повну реалізацію проекту потрібно 7-8 років. Попередня орієнтовна вартість будівництва одного полігону із сортувальним заводом -- близько мільйона доларів.

Почнеться впровадження, за словами Карташова, з верховинських районів, де нині усе сміття йде переважно у річки і потічки.
З початком впровадження проекту рекультивують сотні нині існуючих, практично біля кожного села, смітників.
Мукачевo.net
27 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини