Василь Мелеш: Від прокурора до "Коника"

Давно вже ніхто не дивується, що десять років тому успішний прокурор Василь Мелеш змінив «панську» роботу на малопрестижну селянську – став фермером. За короткий час, не маючи відповідної освіти, цей чоловік-фанат знав практично все про сільське господарство і своєю картоплею з німецького та голландського насіння вже годував півУкраїни. Досконало вивчив угорський досвід, простудіював масу німецької та голландської літератури і почав господарювати.

Василь Мелеш: Від прокурора до "Коника"
Часи були не з легких. На кожному кроці було стільки бюрократичних перепон, "наїздів" на "Коника", що іншим було б не під силу справитися з ними. Але Василь Васильович вистояв: допоміг великий адміністративний досвід. І все ж за багатьма дозволами доводилося їздити аж у столицю. 

Мелеш вперто долав свою нелегку нову дорогу. І результати його газдування не забарилися. Нині "Коник" може похвалитися не лише прекрасною картоплею, за якою в черзі стоять і столичний Київ, і Луганськ, Одеса, Рівне, Львів, Донецьк. Називаємо лише ті міста, звідки телефонували Мелешу при нас. Вже відправлено замовникам понад 400 тонн картоплі. Урожай бульб радує: від 150 до 300 центнерів. Найвищий урожай на поливних ділянках.

Ми об'їздили з Василем Васильовичем фермерські поля, бачили, як поливальна установка, рівномірно повертаючись у всі сторони, "сіяла" дощик на картоплю. На іншому лані вона вже викопана. Збирають картоплю вранці і ввечері. Працюють не лише свої робітники, а й бригада з Виноградівщини. За зібрану сітку, вагою 15 кг отримують 2 гривні. У той день, коли ми були в "Конику", жінки вранці зібрали по 65 сіток кожна, ввечері – по 56 і більше. А ще працюють жінки і в саду. Кожна заробляє за день понад 300 гривень.

Гаряча нині пора у фермерського господарства. Почалися і жнива. "Коник" має 370 гектарів зернових. На поля мило-любо глянути. Пшениця "Шестипалівка" стоїть як золото. Повністю достигла, ніде не полягла. Дуже виважено тут підійшли до підбору сортів. Один дозріває скоріше, другий – пізніше. "Шестипалівка" – української селекції, вона прекрасно зарекомендувала себе. У цьому ми переконалися, приїхавши на жнивне поле. На круг пшениця видавала по 50 і більше центнерів добірного янтарного зерна. Пливуть по полю комбайни "Домінатор" та "Джон Дір". За штурвалами Василь Дука та Олександр Грознов. Василь Васильович не нахвалиться механізаторами. Тут же на полі і головний інженер Іван Павлинчак, і заступник головного інженера Михайло Піскор, і, звичайно, головний агроном Олександр Сиротенко. Перші дні жнив для них – як екзамен. І ,судячи з того, як чітко працюють сталеві коні, на стерні за ними – ні зернини, Василь Васильович виставить їм відмінні оцінки.

Слухаю його і дивуюся, скільки цікавого знає він і про сорти пшениці, і про технологію її вирощування, і про високопродуктивну техніку. Мусіли бути, думаю, у роду Мелешів справжні газди, інакше, звідки взятися оцій хліборобській хватці у Василя Васильовича. Виявляється, дійсно були. Один прадід був газда на всю Гетиню, що на Виноградівщині, другий – в Сине-ірі. У першого було велике газдівство і навіть власна бричка з кіньми, які він дуже любив. Після війни все забрали до колгоспу, а очолив його перший ледар у селі. По декілька разів на день на тій бричці спеціально проїжджав мимо прадідового двору. Коні призупинялися, чуючи рідне обійстя. Не витримало у старого серце, не міг дивитися на голодних своїх коней – помер. Другий дід заробив в далекій Америці грошей, купив землицю, яку після війни також забрали.

Василь Васильович з любов'ю розповідає про своїх предків і задумливо дивиться на пшеничне поле, над яким кружляє бузьок.

Настрій у Василя Мелеша набирає невеселих ноток, коли згадує про сади. Запланували цього річ зібрати 3000 тонн яблук, а зберуть 300-400 тонн, не більше. 6 травня вдарив 3-градусний мороз і наробив чимало шкоди. Господарство матиме збитки, але наявність урожаю зернових і картоплі врівноважать ситуацію. Коли сад у своїй вразливій фазі потерпав від морозу, картопля була ще в землі. І це її врятувало, а 80% садовини пішло у небуття.

Зараз у Мелеша інший клопіт. У зв'язку з незавершенням земельної реформи, селяни чекають відміни мораторію на продажу землі. Вочевидь, нова влада його не продовжить і з 1 січня земля стане товаром, але треба до тих пір розробити цивілізовані правила гри. Щоб потім не виникло конфліктів. Василь Васильович хоче зібрати збори селян, які віддали йому свої паї, і відкрито про це поговорити. Спливає строк оренди і не секрет, що дехто захоче позбутися землі, отримати за неї гроші. Законодавець, на жаль, не встигає упорядковувати закони, щоб фермери мали гарантоване право переглянути конфігурацію земель. Щоб не порізали загальний масив на "зебру".
Ми бачили, як "господарює" один одноосібник. Посадив сад і не доглядає його. Трава вже переросла саджанці. А навколо прекрасно доглянуті поля і сади, якими опікується ФГ "Коник".
Більшість людей не думають продавати землю і, звичайно, продовжать договір на оренду, а тим, хто захоче це зробити, Мелеш запропонує поміняти їхні ділянки на ті, що на краю поля. Переоформлення їхніх документів бере на себе, за них сам і заплатить. Ніхто не програє, а обробляти єдиний масив землі легше, ніж мати посеред поля "квартирантів", яких треба об'їжджати. Усе це має бути закріплено законодавчо і вирішено на загальних зборах. Землевпорядники готові переробити земельні акти, треба лише згоду землевласників.
Ми бачили запущені земельні ділянки поблизу асфальтівки та ліній електропередач, які у свій час дехто отримав з єдиною метою – потім продати. Стоять вони зарослі травою, очікуючи свого часу. Розподіл землі був несправедливий, знехтували інтересами інших пайовиків. Нині у селі нова влада. Як сказав Мелеш, енергійна, з величезним бажанням навести в селі лад і не тільки із землею.

Ті пайовики, які віддали землю Мелешу, давно переконалися, що це вигідно і без зайвих клопотів. Але держава повинна законодавчо підкріпити права фермерів. В Америці чи, наприклад, Німеччині, належно дбають про своїх газдів-годувальників. Настав час, щоб і Україна це зробила. І щоб у майбутньому не виникло ніяких конфліктів, вважає Василь Мелеш, і відбудеться серйозна розмова на сході селян, щоб не було незадоволених.

Марія Підгорна, "Вісті Ужгородщини"

10 липня 2011р.

Теги: фермер, Мелеш, Коник, пшениця, комбайн

Коментарі

земляк 2023-06-30 / 15:35:39
Це саме той "коник", який тотально душив бізнес в 90-ті, будучи одним з "прокурорів"-негідників Закарпаття! Його рівень - копирсатись у землі а не займати силові посади у державі, де подібних мелешів десятки тисяч. Ганьба!

Міша 2018-11-22 / 19:34:12
Хто знає?
як визначити чи спіле яблуко хімічним шляхом?

Алина 2015-03-12 / 20:08:21
Доброго времени суток.
В первую очередь хочу поблагодарить вас за вашу продукцию!
Я например являюсь потребителем Закарпатських яблук "Коник",яблоки очень вкусные ,всегда свежие.
Но по яблокам у меня все же есть один вопрос ,а если точнее по названию которое привело меня в замешательство ?
На упаковке Яблок нарисована Лошадка и под ней надпись "Коник"- но насколько я помню -(коник это кузнечик) а если уж название звучит как Лошадка тогда это Конячка, конь это кінь.
Но в итоге в замешательстве была не только я но и вся моя семья ,и вечер мы провели за повторением Украінськоі мови )

2011-07-19 / 14:51:00

Янко 2011-07-10 / 20:47:00
Картошка супер! До того супер, что мультифуд, который базируется в Сторожнице, возит себе за тридевять земель картофель, боятся наверное за свою репутацию)

Забудовник-Ужгородцю 2011-07-10 / 12:42:00

Шановний, відкрий лічіко, хто ти? Дай номер телефона і скажи де можна придбати землю за 100-200 дол за сотку, я тя озолочу. Най лиш приймуть закон про продаж землі і ти забудеш про такі категорії як ОСГта ПАЇ. На кожного Закарпатця припадає не цілиих 0,15 га с-г угідь, ти побачиш що сі буде творити. А крумплі із Сторожниці їж і надалі, скоро ти ****** ************ *******, як і від яблук

ужгородець 2011-07-10 / 09:48:00
Ого, як селянин загнув ціну на землю. 50 тис. дол. за 10 соток - це докризова ціна, і на землю з цільовим призначенням "під будівницітво" і звичайно це земля в межах села. А паї або землі ОСГ, тим більше за межами нас. пункту, коштують у рази дешевше, в кращому випадку 100-200 долл. за сотину. Різниця відчутна, нє?

А кониковські крумплі і ми не купуємо, з мін. добривами люблють там гратись :(

Селяни - Дибі 2011-07-10 / 09:05:00
Олег, я знаю що ти яблука й картоплю Мелеша не споживаєш, вони на хімії вирощені. Хто ти дав команду го піарити? Вже начинаєте махлювати, ще й Закон про продаж землі не прийнятий. Хватить му було розпоряжатись нашима землями, най тима ся розпоряжат що му батько заробив. І не він буде вказувати, на крайчику чи всередині масиву я свій пай отримаю, продам я свою землю чи ні.,10 соток якої в Сторожниці коштує 50 тис дол., це я без Мелеша вирішу. Не треба паплюжити минуле, всю соціальну структуру, діючу нині, побудував колгосп, який податки платив не менші як він. До сьогодні селяни користуються школами, амбулаторіями. А що він побудував в наших селах за майже 20 років? Олег, не беріть з Підгірною гріх на душу, ти молодший а вона то добре знає як процвітали наші села без Малеша. Скільки хвалебних статей вона написала про колгосп ім. Горького, так коли вона була щира? Ми розуміємо що КАРПАТ НЕВС проурядовий сайт, видно заставили ї. Але там зміст статті не співпадає з думкою Президента - селяни без Мелеша, своєю землею розпорядяться самі.

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини