Олександр СУХАН: Відбувається очищення організму від шкідливих речовин

Закарпатцям він відомий насамперед, як сильний чоловік, котрий, незважаючи на фізичну ваду, зумів довести, що є повноцінним членом суспільства, що з втратою можливості ходити життя не закінчується.

Олександр СУХАН,
Олександр СУХАН,
Нам добре відомо про його спортивні досягнення. Нині ж він допомагає пристосовуватися до життя людям, з якими доля обійшлася так само несправедливо і вже рік, як працює депутатом обласної ради. Про враження від політки – наша розмова з Олександром Суханом.

— Пане Олександре, ви трохи більше року працюєте депутатом Закарпатської обласної ради. Які враження від роботи, чи вдалося вам щось зробити за цей період?

— В обласній раді я увійшов до комісії з соціальних питань. Взявся саме за цю роботу, оскільки я сам людина з фізичними ураженнями, інвалід першої групи, тому природно, що такі проблеми мені знайомі. За рік вдалося дещо зробити і одне з найголовнішого –вирішити питання доступності інвалідів до об’єктів соціального та громадського призначення. Мені дуже приємно, що зробилося нехай не так багато, але результати видно. Наприклад, у нас в Мукачеві в драмтеатрі поставлений спеціальний пандус.

Діємо за гаслом: не робіть для нас без нас. Дійсно, ви могли бачити на сходинках до адміністративних будівель залізні конструкції для виїзду на колясках. Люди, що бачать ці споруди, дивуються, як по них можна виїхати. Я б на них ставив спеціальний знак: не влізай, уб’єшся. Я пробую щось з цим зробити, зокрема зустрічався з головою ОДА Олегом Гаваші і висловив свої зауваження. Він пообіцяв цю проблему вирішити. Бо дійсно, існують певні будівельні норми, правила, яких треба дотримуватися. На жаль, часто у нас роблять це для галочки, аби відзвітувати. Ми ж думаємо й завтра жити, тому маємо працювати для людей. Якщо про людей дбати не будемо, то гріш нам ціна.

Це лише одне питання з депутатської діяльності. Загалом працюємо, я б сказав, непогано. Між фракціями є нормальні стосунки, немає «розборок», як у Верховній Раді. Тому що люди у нас зібралися переважно професійні.

Взяти бодай Івана Балогу. Це дійсно молодий розумний талановитий чоловік, що реально вже багато зробив для нашого краю. Я вважаю, якби таких людей було побільше в політиці, то й жилося б нам набагато краще. Тому що ці люди з нашого краю, бачать місцеві проблеми і намагаються по можливості їх вирішувати. На це треба звертати увагу, а не на те, що коїться в парламенті.

— До речі про Верховну Раду. Як ви ставитеся, що ваших «старших колег» «позбавив роботи» Віктор Ющенко?

— Я підтримую рішення Президента. Це дійсно правильний вчинок, бо далі не можна було чекати чогось доброго від парламенту, який Віктор Ющенко розпустив. Вибачте, але коли починається корупція у самій Верховній Раді, коли починають міняти одні фракції на інші, то куди це годиться? Народ обирає людей, довіряє їм свої проблеми, а вони починають нехтувати їхніми інтересами. Вважаю, що це нечесно, тому дуже добре, що Президент пішов на такий рішучий крок. Розумію, що серйозний тиск на нього здійснювався зі всіх сторін, але – моя думка – він зробив правильно.

Ми перебуваємо на початку становлення демократії і я розумію, що ще є багато проблем. Звичайно, потрібен певний час, щоб були зміни. Ми дивимося у Європу, хочемо жити за її стандартами, бачимо, що там люди живуть заможніше. Тому щось робити треба. Ми маємо пройти і цей етап, хоча буде дуже важко. Не буває так, щоб було все гладко. Тепер нібито відбувається очищення організму від шкідливих речовин.

— Не доводилося шкодувати, що свого часу погодилися увійти до списку і стати депутатом?

— Спочатку були такі думки, мовляв, що я тут роблю, серед людей, яких часто не розумію. На перших порах я дійсно почувався не в своїй тарілці. Але потім все ж таки ця робота зацікавлює, бо бачиш, що від твоєї діяльності може щось змінюватися на краще. Це мене тішить. Дуже приємно, коли до тебе прислуховуються. А коли бачиш результати, то хочеться в тому напрямку працювати далі.

— Ви продовжуєте займатися спортом, чи тепер часу на нього бракує?

— Від спорту я, чесно кажучи, відійшов. Переключився на активну фізичну реабілітацію. Зі своїми друзями з Києва, Львова організовуємо табори активної реабілітації. Збираємо людей, що отримали ті чи інші травми, і навчаємо їх пристосовуватися до життя, до нашого середовища. В цьому я теж бачу свою роботу.
Юрій ЛІВАК, "Старий Замок "Паланок"-Мукачевo.net
27 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини