За оцінками фахівця з маркетингу Закарпатського представництва Проекту аграрного маркетингу Олександра Коваля, цього року очікується збільшення площ під огірком в області на 10-15% у порівнянні з 2005 р. Одним з основних каналів збуту огірка для великих виробників у регіоні є консервні заводи, менеджери яких прогнозують середню закупівельну ціну на огірок 6-9 см на рівні 1,75 грн/кг. Якщо їхні прогнози збудуться, то ціна огірка на свіжому ринку буде близько 2 грн/кг, що значно нижче, ніж у 2005 р., говорить О.Коваль.
Нагадаємо, що погодні умови 2005 р. у Закарпатті були несприятливими для виробників огірка, і внаслідок низького врожаю і переробники, і свіжий ринок зазнавали брак цього овочу. На сьогоднішній день, за словами О.Коваля, більшість заводів законтрактувала близько 70% своїх потреб в огірку, в основному за рахунок місцевих виробників. Брак огірка, якщо такий виникне, заводи планують відшкодувати за рахунок постачання його з півдня України.
Закарпаття - найбільший переробник огірка в Україні. Тут знаходиться більше десятка консервних заводів, яуі закуповують огірок для переробки. Серед них такі великі підприємства, як "Мікаланд", "Грін-Рей", "Універ", Мукачівський консервний завод "Верес".
Основними виробниками огірка на Закарпатті є приватні господарства, де під огірком знаходяться площі від 0,1 до 0,3 га з використанням систем зрошення і шпалери, що за гарних погодних умов дозволяє зібрати до 70 тонн огірка з гектара.
У той же час, фермери та приватні виробники відзначають брак робочої сили (для обробки 1 га площі під огірком у сезон потрібно до 20 осіб). Тому лише деякі можуть дозволити собі істотне збільшення площ під огірком, незважаючи на гарантований збут продукції.
15 травня 2006р.
Теги: