Угорсько-угорська війна за турула. Аналогії для Закарпаття

Міфічний птах увійшов до угорської політики із скандалом. Турул, народний символ угорців, замість того, щоб об'єднувати, навпаки – розділяє їх.

Угорсько-угорська війна за турула. Аналогії для Закарпаття

2,5 тисяч прихильників крайніх правих зібрались у четвер увечері перед пам'ятником турула у 12 дільниці Будапешта. Пам'ятник має бути демонтований, бо був збудований нелегально.

У маніфестації на захист птаха взяли участь діячі крайньо правого Руху за кращу Угорщину "Йоббік", а також політики з двох інших правих партій, союзників опозиційної консервативної "Фідеш". Для них розпорядження про демонтування пам'ятника – це політична провокація лівих.

– Ріа, ріа Хунгарія ! Брудні жиди! КГБ, КГБ! – вигукували демонстранти, помахуючи кулаками перед носом у поліціянтів, які охороняли пам'ятник. Вони розмахували прапорами із біло-червоними смугами – символами історичного роду Арпадів. Цей символ роду, який заснував угорську державу перебрали собі націоналісти, які утотожнюють себе із фашистською традицією часів війни, коли Угорщина була союзником Гітлера.

Не обійшлося і без сутичок із поліцією. На маніфестацію прийшли скінхеди та боївкарі парамілітарної Угорської гвардії, заснованої рік тому партією "Йоббік". Угорський інтернет портал Index.hu помістив відео, на якому видно брутальну атаку кількох десятків демонстрантів на журналістів, які висвітлювали демонстрацію.

Згідно легенди, турул – це великий степовий сокіл, який вказав дорогу мадярам на землі, які вони зараз заселяють. Цю легенду знає кожен угорець. Незвааючи на те, що під час війни знак турула собі привласнив фашистський уряд Угорщини, ще до недавна він вважався нейтральним символом ( і сьогодні його носять на мундирах угорські військові)

Однак, нещодавно, міфічного сокола взяли собі як символ крайні праві. Памятник турулу, який став предметом таких суперечок був збудований три роки тому без згоди міської влади тодішнім правим бурмістром 12 дільниці Будапешта. Хоча згідно напису на ньому він увіковічнює усі "цивільні і військові жертви Другої світової війни", однак прихильники лівих вбачають у цьому глорифікацію фашистського режиму, який є відповідальний за смерть 600 тис. євреїв та ромів у концтаборах.

Це символічні дебати. Мова не стільки про нещасного турула, скільки про те, хто і як його має використовувати, – каже Герта Тот, лівий соціолог із центру політичних досліджень Середньоєвропейського університету у Будапешті.

Сама Тот вважає, що пам'ятник має бути демонтований і не лише тому, що встановлений без дозволу. Вона аавжає, що багатьом угорцям той пам'ятник від початку утотожюється не із традицією, але із чорною сторінкою нівітньої історії Угорщини. Як і багато інших коментаторів, вона вважає, що крайні праві використовує суперечку про турула, щоб виправити свій імідж. А він був значно "підмочений" після недавньої бійки правих із учасниками параду геїв у Будапешті. Тож зараз "Йоббік" виступає як оборонець угорської традиції.

Хоча суперечка точиться, переважно, у Будапешті, про неї вже відомо цілій Угорщині. Кілька днів тому на захист пам'ятника виступив теперішній бурмістр 12 дільниці та одночасно відомий в Угорщині політик "Фідеш" Золтан Покорні. Він закликав владу міста до завершення "полювання на відьом".

– Нажаль, турул стає символом поділу Угорщини, – признається Тот.

Угорці є народом, глибоко поділеним політично. Для лівої половини віборців праві є фашистами, які марять про велику Угорщину. У свою чергу для прихильників правиці, ліві є просто комуною.

Яцек Павліцкі, Gazeta Wyborcza, http://wyborcza.pl/2029020,75477,5491700.html

02 липня 2011р.

Теги: турул, Угорщина, Йоббік

Коментарі

Cherrug 2013-09-16 / 18:03:49
Вован давай не будемо говорити про історію угорщини написану руками словянів,точніше вашими націоналістами-шовіністами Бандерівцями.Мені уже хватало від ваших істориків фактів про українців - неандертальців на Закарпатті щоб переконатись про їх *обєктивну* роботу.Цікаво на якому сайті ти вичитав подібні байки напевно там де одні *Зіг - хайль* і подібне."40% слів словянського походження" - я не знаю які ідіоти (по іншому не назвеш) дали тобі цю інформацію но я рекомендую вивчити хотя б трішки угорську мову і тільки після того писати подібні дурні.Імя Алмош (знову просто смішно настільки люди неграмотні і хами що дають собі право говорити про інтерпретацію назви не знаючи ні одного слова на угорській мові і взагалі не знаючи історію угорщини) походить із угорського слова Álom тобто сон,сонний.Навіть якщо записати в банальний гугл перекладач слово Алмош(Álmos)він переведе тобі як *сонний*.Прочитай легенду Алмоша про його походження і зразу стане тобі звісно звідки його назва а не писати про Тюрські слова і робити із себе сміховисько.Дальше вже навіть і писати не буду нічого вже і так все ясно з тобою і твоєю інформацією.

Вован 2012-02-16 / 18:56:49
Основною силою були кавари (3 племені), за якими тягнулися маджари ( мадяри)( 7 племен)- всього 10 племен (відси: оно гур - оногур, унгор, ( венгор) , з тюрської - оно - 10 , гур - стріла (племя), бо кавари були давнотюрським племенем хазарів, яких київський князь Святослав вщент розбив .На верецькому ( в давнину- воротському, від "ворота" перевалі чомусь памятник тільки сімом мадярським племенам, а їхній турул (птах) - це зіпсоване тюрське "тугрул" тобто сокіл. З часом кавари помадьярились і забули свою мову. А причина приходу мадяр в район Тиси та на Балатон ( доречі словянське озеро, але настільки мілке , що називалося Болото)прозаїчна - їх жінки і діти були знищені печенігами в Ателькузу ( на півдні України) допоки мадяри ходили в грабіжницький похід на Європу.Коли ті воротилися то зрозуміли, що жити в Ателькузу вже не зможуть і пішли шукати жінок в Болотське словянське князівство, що і здійснили ( в лексіці мадяр 40% слів словянського походження). Та там і лишились, бо там ще був для кочівників ( намадів) степ (Пушта - по словянськи Пустощ).А імя Алмош з тюрської Алмас (Алмаз), такий же був і в стародавньої мордви.Хазари ж були іудеї.Як же мадяри можуть бути проти євреєв якщо їх предки були іудеями?

Istvan 2011-07-11 / 23:13:00
Самоуправление XII-го р-на Будапешта еще 24. 06. 2011 г. дал добро на памятник Турула, который - соответственно решению - остается на своем месте.
А данная статья датирована на 02. 07. 2011 г.

Адмін 2011-07-09 / 09:35:00
Не сійте дезінформацію. Всі зазначені у статті події відбулися буквально перед її виходом.

2011-07-09 / 08:42:00
матеріал цієї "статті" застарілий мінімум як на 1 рік, питання по суті вже давно знято, суд визнав правочинність побудови памятника Турулу, а політичні організатори цього цькування на останніх парламентських виборах в Угорщині із тріском вилетіли з угорського парламенту ...

угорський патріот 2011-07-08 / 19:03:00
Пропоную, після того як Ковача та Брензовича арештують, брехливо звинувативши у розкраданні коштів, утворитити широку масову організацію на їхній захист під назвою "Свободу Ковачу та Брензовичу". До участі у масових акціях протесту проти несправедливих переслідувань цих чесних людей та патріотів запрошуємо бідних студентів, бомжів, волоцюг(інших, хто потребує трохи форинтів), тобто всіх угорських патріотів.

KK 2011-07-07 / 18:50:00
'У мене галичани робили,роблять і (вірогідно) будуть робити' Не за даром наш капіталіст все скаржиться на галичанів! :-)

ІВАН 2011-07-07 / 12:11:00
Логічний висновок, що випливає зі статті: Турул - є символом сучасного угорського фашизму та ревізії кордонів Тріанону. Всі, хто апелює за встановлення Турулів. у т. ч. - у Закарпатті є фашистами та виступають за ревізію кордонів ( у т. ч. - відрив Закарпаття від України та включенння до Великої Угощини). Всі, хто, із-за недолугості (!) їх підтримують (у т.ч. - від влади) - є посібниками фашистів та реваншистів!

тарас 2011-07-06 / 01:24:00
ну що вони можуть сказати, якби це потрібно було україну обіср-ти, то щось казали б. а так-язки в сра-у

Рома 2011-07-05 / 20:30:00
Шо ще скажеш мадяри!!!!!!!!!!!!!!!!

Адмін 2011-07-03 / 16:10:00
Прошу повернутися до теми коментування. Якщо цього не відбудеться - видалю усі коментарі, що не мають відношення до теми. Адмін

2011-07-03 / 16:08:00

Бандера і Шухевич - герої України і без жидівських "звёзд"...

Вы меня сегодня удивляете, опять с Вами соглашаюсь.

Осталось за малым, "СДАТЬ Золотишко", да и народ бы успокоился.
Если кому герой на том и порешили, а кому нет тоже неплохо.

Rusyn Val 2011-07-03 / 16:03:00
підіть і розкажіть це народу на Галичині. І вони вам п'ястуками відділять


Соррі - книгу почитайте.Рекомендую.Компіляція дійсно моя,всі цифри збереженні.Хочете фотокопію?
Відносно галичан - не несітьдурницю.У мене галичани робили,роблять і (вірогідно) будуть робити.З самого "бандерівського" краю - з Дрогобича та Надвірної.Ніого тертя нема.

сорри 2011-07-03 / 15:46:00
Але мені здається, що тут не тема УПА, а тема йоббіків і турула...

сорри 2011-07-03 / 15:44:00
анонім, 03.07.2011 13:03
...т.е. Вы склонны к тому, что нечего было брать Звезду Героя наследникам Бандеры и Шухевича? (с)

Бандера і Шухевич - герої України і без жидівських "звёзд"...

сорри 2011-07-03 / 15:42:00
Русин Вал, "цитатами" з цієї дурні переконуйте власних дітей. Те, що це не цитатаа з достовірного джерела, а просто якась компіляція, видно вже з недотримання правил пунктуації. відсутності пробілів між словами і т.д.

А з приводу "УПА-ОУН - вбивала власний народ.Викликаючи нещадні репресії у відповідь.Вірогідно це і була ціль - залити кров"ю Україну." - підіть і розкажіть це народу на Галичині. І вони вам п'ястуками відділять в вашій голові правду від того, що вам треба говорити на агентурній роботі... :)

Rusyn Val 2011-07-03 / 15:21:00
///,,,Бандеровцы истребили галицийского народу разных национальностей не меньше енкаведистов. (с)

Факти будуть? ... ///(c)


Факти для соррі:
"За період з 1944 по 1956 роки на території України ОУН та УПА було здійснено 14424 акції,в тому числі 4904 терористичних актів,195 диверсій,645 нападів на партійно-радянські органи ,колгоспи,МТС та інші установи.Жертвами стало 30 676 осіб.Серед них - 687 військовослужбовців,бійців та співробітників НКДБ-МДБ,1 864 - співробітників НКВС-МВС,2 590 так званих "яструбків",3 199 військовослужбовців прикордонних та збройних сил.Цілком - 8340 осіб яких можна віднести до "захистників"режиму.
Решта - 2 депутати ВР УРСР,1 голова облвиконкому,40 голів міськ- і райвикомкомів,1 454 голів сільських та селищних рад,1 235 працівників рад,5 секретарів міських та 30 районних секретарів КПУ,216 працівників парт-органів,205 комсомольських працівників,314 голів колгоспів,676 робітників,1 931 представник інтелегенції(вчителі,мед-працівники,бібліотекарі),15 355(!!!) селян та колгоспників."

Цитовано по книзі:Організація українських націоналістів і Українська повстанська армія: Історичні нариси / НАН України; Інститут історії України / С.В. Кульчицький (відп.ред.). - К.: Наук. думка, 2005.

УПА-ОУН - вбивала власний народ.Викликаючи нещадні репресії у відповідь.Вірогідно це і була ціль - залити кров"ю Україну.

2011-07-03 / 13:03:00
"В 2010 году внук Бандеры помпезно демонстрировал пятиконечную звезду Героя, жалованную его деду. (с)

Так це ж внук, а не Степан Бандера..."

Крепкий пассаж, очень сильно, т.е. Вы склонны к тому, что нечего было брать Звезду Героя наследникам Бандеры и Шухевича?
Знаете тот случай когда я с ВАМИ СОГЛАШАЮСЬ, действительно мерзко и непонятно.

"На украинских торжествах гордо шагают вчерашние диссиденты-националисты ослепляя народ блеском Золотой Звезды Героя. (с)
Повна дурня. Розкажіть хто конкретно..."

А вот это ВЫ напрасно, я бы на месте С.Хмары и Л.Лукяненка принять символ /........не будем поминать в службу БОЖЬЮ/ не согласился.
А то ведь что получается, на украинских мундирах этого символа нет, ....... а НАЦИОНАЛИСТЫ .... как понимать.
Турул - забавный птах, отличный охотник, да и красавец - поверьте, хотя ...... ЭТО ХИЩНИК, не будем забывать.

сорри 2011-07-03 / 12:23:00
анонім, 03.07.2011 11:04
Факты и только факты.
В начале лета 1941 года люди с пятиугольными звездами на фуражках растреляли большое количество заключенных в львовских тюрьмах... В конце сороковых годов люди с такими же звездами на фуражках депортировали значительное количество "западенцев" в сибирь, многие погибли. (с)

От за це ми вас і не любимо...

В 2010 году внук Бандеры помпезно демонстрировал пятиконечную звезду Героя, жалованную его деду. (с)

Так це ж внук, а не Степан Бандера...

На украинских торжествах гордо шагают вчерашние диссиденты-националисты ослепляя народ блеском Золотой Звезды Героя. (с)

Повна дурня. Розкажіть хто конкретно...

Бандеровцы истребили галицийского народу разных национальностей не меньше енкаведистов. (с)

Факти будуть?

Мадярский турул - символ мадярского народа и в горе и в радости и никто никогда у мадяр ТУРУЛА не отберет. (с)

Так для чого забирати? Мєстний уже сказав: віддамо вам тих мадярських турулів назад
в Мадярщину і хай там мадяри через них один одному горло перегризають, як у цій статті розповідається... :)

...Турул-творение РУК БОЖЬИХ, славный степной птах...(с)

Ой, насмішив, більшовико-мадяр! Ой, насмішив... :)))))

2011-07-03 / 11:04:00
Факты и только факты.
В начале лета 1941 года люди с пятиугольными звездами на фуражках растреляли большое количество заключенных в львовских тюрьмах - совершили тяжелые уголовные преступления по законах страны которой присягали на верность.
В конце сороковых годов люди с такими же звездами на фуражках депортировали значительное количество "западенцев" в сибирь, многие погибли.
В 2010 году внук Бандеры помпезно демонстрировал пятиконечную звезду Героя, жалованную его деду.
На украинских торжествах гордо шагают вчерашние диссиденты-националисты ослепляя народ блеском Золотой Звезды Героя.
Какая же разница в Звездах Героев "наших праведников" и звездах на фуражках ЕНКАВЕДИСТОВ.
Огромная, у одних Звезды Золотые, а у вторых "бляшаные" - "пучок за 15 копеек" на базаре, а золотишко в цене.
В остальном и те и другие близнецы-братья. Бандеровцы истребили галицийского народу разных национальностей не меньше енкаведистов.
Мадярский турул - символ мадярского народа и в горе и в радости и никто никогда у мадяр ТУРУЛА не отберет.
Во всем остальном думайте сами, решайте сами,
Турул-творение РУК БОЖЬИХ, славный степной птах.
А чье творение пятиконечная звезда символ которым так гордятся националисты и энкаведисты?

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини