МІЛІАРДИ ЄВРО НА ЄВРО-2012

Другий тиждень Україна живе під враженням від перемоги в тендері на проведення ЄВРО-2012. Однак перша радість змінилася песимістичними настроями, пов’язаними з тим, чи зуміє Україна підготуватися до чемпіонату Європи як слід, не розчарувати очікування чиновників від УЄФА, які дядьки суворі і якщо не побачать, що підготовка до турніру відбувається за вимогами, можуть перше рішення й поміняти. Віддати Євро тим же апенінцям, що завжди готові.

МІЛІАРДИ ЄВРО НА ЄВРО-2012КІСТКА В ГОРЛІ

Можливо, песимізм деяким нашим громадянам навіяла неадекватна реакція з Росії. Чесно кажучи, очікував, що сусідам зі Сходу перемога України та Польщі не сподобається. Як не прикро, але там болісно сприймають будь-який успіх представників України. Чи то чемпіонські пояси Кличків, чи Олімпійські медалі спортсменів, чи перемога Руслани на Євробаченні, чи вихід збірної України з футболу до чвертьфіналу Чемпіонату Світу. Проте останній успіх перевершив за неадекватністю, жовчністю коментарів перевершив всі інші. «Відзначилися» як учасники футбольних форумів, російські ЗМІ, так і відомі персони країни. На горіхи дісталося всім – починаючи від Суркіса та Ющенка і закінчуючи «сліпим» Платіні.

Коментарі з форумів прямим текстом наводити взагалі закон не дозволяє через мати. Суть їх зводиться приблизно до наступного: країна в стані громадянської війни, от-от розколеться на дві частини, українцям немає навіть що їсти, виживають люди лише завдяки Росії – чоловіки працюють там на будівництві, дівчата – на панелі, чого, однак, не бачать в УЄФА. Або свідомо закривають на це очі, оскільки рішення суто політичне – втягнути державу в НАТО та ЄС на зло Росії. Реакцію рядових росіян можна було б і проігнорувати, якби тамтешні ЗМІ не підливали масла у вогонь.

Особливо відзначилася «Комсомольська правда» (звісно та, що виходить в Росії – в українському випуску газети статтю пом’якшили). Зокрема журналісти «КП» вважають, що «спортивные политиканы послали «оранжевой» части незалежной недвусмысленный сигнал: «Хлопцы! Европа с вами, а не с москалями!» Вплинула на рішення УЄФА і Польща, яка «верный цепной пес США и Евросоюза, готовый рвать и драть всех, кто хоть как-то симпатизирует России или уважает ее интересы, от УЕФА тоже получила увесистую кость. Польша давно заглядывается на западные куски Украины». Тож і довелося злісним європейським політикам кинути нам цю кістку. «Финал чемпионата должен хоть как-то склеить их (Західну та Східну Україну – ред.) воедино, разумеется, под мудрым западным руководством. Поэтому мяч гонять будут в геополитически значимых городах: и в «москальском» Донецке, и в «бандеровском» Львове. Есть ли в этих городах нормальные стадионы? Смогут ли они принять тысячи болельщиков?

Политиканов из УЕФА эти вопросы волновали мало. Похоже, у западных союзников «оранжевых» снаряды к тяжелой дипломатической артиллерии кончились и свои пушки они теперь заряжают футбольными м’ячами», – нещадно розкриває підлі наміри «Комсомолка».

Не кажуть російські ЗМІ лише про одне: по-перше їм заздрісно, що один з найбільших світових спортивних форумів прийматиме Україна, по-друге їм навіть не вдасться повторити цей успіх – росіяни планували подавати заявку на ЄВРО-2016, а тепер їхні шанси на успіх різко понизилися.
Неприємно чути таке від «братів-слов’ян», які готові «задушити в обіймах», але нехай це залишається на їхній совісті. Зрештою, нам з ними овець не пасти. Нам з поляками Євро організовувати.

ФУТБОЛЬНА РІЧ ПОСПОЛИТА ВСІХ ПОЛЯКІВ

Поляки з не меншим, ніж українці, лікуванням зустріли звістку про проведення Євро-2012 в їхній країні. Як відомо, на стадіонах чотирьох польських міст – Варшави, Вроцлава, Гданська і Познані (запасні – Краків і Хожув) – заплановано проведення ігор європейської першості з футболу через п’ять років. Прогнозується, що до Польщі, збірна якої ще ніколи не грала у фінальній частині чемпіонату Європи, приїде понад 350 тисяч уболівальників.

Проте, польські експерти чудово розуміють, що за цей час треба здійснити надзвичайно великий обсяг підготовчих і будівельних робіт. Так, уже в перші дні після історичного рішення УЄФА президент Варшави Ганна Гронкіевич-Вальц заявила, що цю дату можна порівняти з днем входження Польщі до Європейського Союзу. Незабаром на правому березі Вісли на місці стадіону Десятиліття, де зараз функціонує відомий багатьом українським торговцям ринок „Європа”, на площі в 30 га розпочнеться будівництво Національного спортивного комплексу з футбольною ареною на 70 тис. місць, де запланований перший матч першості. Ще у польській столиці треба побудувати нові дороги, автомагістралі, другу лінію метрополітену, сучасний аеропорт, готелі з поміркованими цінами для вболівальників із середнім рівнем достатку. Також західна сусідка України повинна впродовж 2008-2011 років прокласти цілу мережу швидкісних автобанів загальною довжиною понад тисячу км, які поєднають міста, де проводитимуться ігри Євро-2012, та до східного кордону.

Звідки ж у країні, де вкотре триває чергова масова хвиля міграції трудового населення на Захід за кращим куснем хліба, знайти стільки робочих рук? Польські підприємці вже почали шукати вихід. Вони, окрім власних будівельників, сподіваються залучити чимало кваліфікованих спеціалістів із України, Білорусі, Росії й навіть Китаю. У разі потреби вербуватимуть будівельників у Таджикистані, Узбекистані, В’єтнамі та Індії. Міністерство праці планує вже у травні відкрити польський ринок праці для робітників із цих країн, але хоче спочатку узгодити це питання з Брюсселем. Передбачається, що українці, білоруси і росіяни матимуть дозвіл працювати в фірмах, задіяних на Євро-2012, двічі на рік по три місяці без спеціальної оплати в 936 злотих за право праці.

Також Польща має вирішити доволі складне питання перетину кордону з Україною, на яке поки що немає жодної відповіді. Наступного року польсько-український шлагбаум стане ще й Шенгенським, тобто зовнішнім для Європейського Союзу, що означає більш жорсткий прикордонний контроль для тих, хто в’їжджатиме в об’єднану Європу. Планується, що до відкриття Євро-2012 Підкарпатське воєводство Польщі матиме нову автостраду А-4, модернізовану залізничну колію Краків-Медика, а на кордоні з Україною (Медика, Крощенко, Корчова, Будомеж, Мальговіци) діятимуть п’ять сучасних терміналів.

Інвестиції на будівництво всієї футбольної інфраструктури, про розміри яких повідомляються лише орієнтовні цифри, повернуться їхнім власникам не раніше, ніж через 15-20 років. Так попереджають польських організаторів португальці, які вже мають власний досвід з проведення Експо-1998 та Євро-2004. До недоліків проведення європейської першості можна на наступні п’ять років віднести також дефіцит цементу, інших будівельних матеріалів, ймовірне збільшення цін на нерухомість

Зрештою, поляки добре пам’ятають, що цей чудовий європейський презент на проведення футбольного чемпіонату в 2012 році, як кажуть – єдиний раз у житті, вони отримали завдяки пропозиції з боку України, для якої це – справжній шанс стати значно ближче до Європи. Тож, до роботи! – таким гаслом завершились святкові урочистості з нагоди вибору Польщі та України на проведення Євро-2012.

А МИ ЩО?

Україна так бурхливо перемогу не відзначала. Може це й на краще – у нас розуміють, що святкувати ще не час, потрібно засукувати рукави й братися до роботи. Полякам потрібно зробити багато, а нам набагато більше. До того ж, на відміну від сусідів, Україна не отримала міліард Євро від УЄФА, принаймні поки що. Фінансові потреби нашої сторони до форуму різні експерти оцінюють в суму до 25 млрд доларів. Зауважуючи, що сума може бути й більшою. Нема потреби перераховувати по пунктах, те, що потрібно зробити. Зауважимо лише, що президент ФФУ Григорій Суркіс розраховує, що левову частку коштів нададуть спонсори, котрим по-перше вигідно засвітити свої імена на такому рівні, а по-друге інвестиції у інфраструктуру до чемпіонату – вигідний бізнес з довготривалою перспективою.

Цікаве побажання Суркіс висловив на програмі «Свобода слова». У будівництві він розраховує на руки і фаховість українських заробітчан, що були задіяні у підготовчих роботах до Євро-2004 у Португалії. За словами пана Григорія, до 150 тисяч українців працювали там , здобувши безцінний досвід, який Україна просто зобов’язана використати. Правоту його слів в ході телепрограми підтвердив і журналіст з Португалії, котрий запропонував всім, хто сумнівається в українських будівельниках, просто глянути на тамтешні стадіони, зведені їхніми руками. Нам залишається стежити за ходом підготовки та сподіватися, що відповідальні за проведення Євро особи відмовляться від традиційної слов’янської звички залишати роботу на останній день.
Юрій ЛІВАК, Олексій ФІЛІПОВ, "Старий Замок "Паланок"-"Мукачево.net"
26 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини