Ужгородські чиновники виживають ресторани і кафе з житлових будинків

На останній сесії міської ради Ужгорода депутати погодилися внести зміни до Положення про порядок та умови розміщення об''єктів для здійснення підприємницької діяльності в житлових будинках. Документ, розроблений управлінням житлово-комунального господарства мерії, запроваджує заборону на переведення приміщень із житлового фонду в нежитловий для розміщення в них виробництва чи закладів громадського харчування.

Ужгородські чиновники виживають ресторани і кафе з житлових будинків

Як розповів міський голова Віктор Погорєлов, необхідність у цих змінах виникла у зв''язку з претензіями мешканців, незадоволених сусідством з кафе, пекарнями або цехами по збірці металопластикових вікон. "До нас регулярно приходить маса листів зі скаргами на шум і розпивання спиртного в нічний час. А деякі громадяни навіть записуються до мене на прийом, щоб висловити своє невдоволення ", - говорить він.

Зміни торкнулися і підприємств, які вже працюють у житлових будинках . Власникам виробничих об''єктів наказано закрити їх або перепрофілювати. А ось ресторанам чиновники заборонили працювати в нічний час і продавати спиртні напої, за винятком пива. "На перших поверхах можуть розміщуватися об''єкти сфери послуг: перукарні, майстерні з ремонту годинників, банки тощо", - підкреслив мер, додавши, що місто не має наміру пропонувати власникам виробництв і закладів, що потрапили в опалу, альтернативні місця для розміщення.

Підприємці виявилися не готові до такого повороту подій. Правда, що виробництв, які сусідують з житлом,  в обласному центрі виявилося небагато. Особливо ж рішення влади обурило власників ресторанів, близько половини яких (більше двох десятків) розміщені саме в житлових будинках. За словами власника закладів "Вертеп" та "Нян-ням" Олександра Бурлака, на продаж алкоголю припадає 20-30% виручки його ресторанів. Але якщо припинити нимм торгувати, доходи впадуть ще більше, тому що частина клієнтів просто відмовляться відвідувати заклад. Колеги пана Бурлака по бізнесу додають, що вони вже придбали ліцензію на торгівлю спиртним на рік, вартість якої становить 8,5 тис. грн. за одну касу. І ці витрати їм ніхто не компенсує. Переїхати ж в окремо розташовані будівлю або офісний чи торговий центр практично нереально: приміщень у привабливих для розміщення закладів місцях в центральній частині міста немає. Це підтверджують і в місцевому АН "Альянс-ТЛ". "Періодично вони виставляються на продаж по $ 4-5 тис. за кв. м. А ось орендарі рідко відмовляються від таких площ, так що зняти приміщення в привабливому для бізнесу районі справді складно", - повідомили в агентстві нерухомості.

У неформальних розмовах ресторатори висловлюють надію, що введені обмеження можна буде обійти. За їх словами, заборона на розміщення закладів громадського харчування на перших поверхах житлових будинків вводив і попередній градоначальник Сергій Ратушняк. Але дозволи на відкриття нових об''єктів все одно видавалися за певну мзду. Чи візьме нова влада цю практику на озброєння - покаже час.

Олег Козак, ДС

13 червня 2011р.

Теги: виробництво, громадське харчування, ресторан, підприємці

Коментарі

ДНЕПРОПЕТРОВСК 2012-06-05 / 10:05:48
ТАК В ЕТОМ ОЛД КАФЕ ЦЕНЫ ПО КРУЧЕ КАК В ПАРИЖЕ. ОБСЛУЖИВАНИЕ НЕ С ЛУЧШИХ. А ЕЩЕ ХАЗЯЙКА НЕ ПРИВЕТНАЯ. И ВООБЩЕ ЕТО ЗАВЕДЕНИЕ НАДО ЗАКРЫТЬ ТАК КАК Я ВИДЕЛА НА БАР СТОЙКЕ ПРОБЕЖАЛ ТАРАКАН НЕДАВНО . ЕТО УЖАС ЕТУ БУЖНЮ НАДО ЗАКРЫТЬ. СРОЧНО. СОВЕТУЮ ТУДА НЕ ХОДИТЬ ЕСЛИ НЕ ХОТИТЕ ПОДЧЕПИТЬ КАКУЮ ТО БОЛЕЗНЬ . С УВАЖЕНИЕМ !

Андрей 2011-06-14 / 12:57:00
і всьо сключітєльно по пісьмам "стрєвоженной обществєнності" - та ще совдєповська гідра. Але Погорєлову згодилася (і ще не раз, видно, згодиться).

2011-06-13 / 23:44:00
Уже гроші просять. Або відкати (як, до прикладу, Домище Е - новоспечений директор спеціально під нього створеного ЖРЕРу.), або взятку (як муніципал. поліція).

Народ, на прийом до тих хто в білому домі сидить треба ходити з диктофоном (і бажано не цифровим) - до такого висновку прийшов я нещодавно.

Янко 2011-06-13 / 21:49:00
Мужики, того, вы серьезно? И что там будет? Очередные магазинчики с тряпьем? За что 5 баллов меру? Покуда только ломает, заробляя у подобных вам очки.

ya 2011-06-13 / 21:44:00
Давно пора...5 балов меру....

2011-06-13 / 21:39:00
2 Янко, 13.06.2011 20:25

з українськими судами звязуйся, Якно, лем сам

Янко 2011-06-13 / 20:25:00
Песец какой-то! Во всем мире первые этажи заняты такими заведениями, один Ужгород решил понтануться! Есть общепринятые, утвержденные санитарными нормами уровни допустимого шума. Если заведение не придерживается их, подавайте в суд и в законном порядке прикрывайте заведение. Дурь какая-то...

doc 2011-06-13 / 19:33:00
нічого такого нема. подивіться, на набережній Незалежності завтра відкриють кафе у житловому будинку - зруйнували фасад, зелену зону (коло Пінгвіна).

як результат - Пінгвін збанкрутує. То в чому проблема? кількість кафе, ресторанів треба регулювати.

А що маємо, власниця Олд Кафе відкрила терасу, поклала дурацький зонтик, який аж до Римокатолицького Храму доходить.

Туристи в шоці від міста. нема що дивитись, де фотографувати панорамні фото.

схаменіться люди добрі

А ви пани підприємці переживайте за якість продукції та послуг, тоді до Вас будуть ходити клієнти

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини