КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ: За 15 років незалежності ще не виховано державних лідерів, які б володіли державним мисленням та патріотизмом...

Так що таке Конституція? Чому про неї так багато говорять, пишуть, тлумачать, і причому кожен як хоче і на свій лад. Хоча ми всі – люди грамотні. Вміємо читати, розрізнити, де біле, а де чорне тощо. Однак, гадаю, варто розпочати розмову тлумачення самої назви такої високої політичної інстанції, як Конституція.

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ: За 15 років незалежності ще не виховано державних лідерів, які б володіли державним мисленням та патріотизмом...Отже, Конституція – слово латинського походження, що означає „основний закон держави, визначаючий її державну побудову, виборчу систему, принципи організації та діяльності державних органів і основні права та обов’язки громадян”. Ці правила прийняла Верховна Рада для України ще у 1996 р. Протягом усіх цих років про нашу Конституцію великі політики, народні обранці багато говорили, тлумачили, писали, але, на жаль, кожен по-різному.

Особливо багато почали говорити про Конституцію (часто з криком) після 2-го квітня, коли президент В. Ющенко видав указ про припинення дій Верховної Ради та призначення передчасних парламентських виборів. Наслухались вдосталь „всякого та неоднакого”.

Нема, гадаю, ні потреби, ні можливості тлумачити кожне слово зі словника про вимоги цього основного закону держави. Доречно зупинитись на окремих узагальнюючих визначеннях.

Ми часто чуємо з вуст лідерів правлячої партії „регіоналів” про неконституційність указу президента від 2-го квітня, лайки та погрози на адресу Президента В. Ющенка та членів опозиції і т. д. і т. п. Попри все, виникає багато запитань. Однак на сторінці газети на все відповісти неможливо. Але на деякі – потрібно. Не нав’язуючи жодної своєї думки.

Так чи існують конституційні норми та порядки в Україні на 16-му році незалежності? Чи визначений державний та суспільний лад в Україні? Чи конституційні правова та виборча системи в Україні? Чи встановлені принципи організації та діяльності державних органів? Чи дотримуються права й обов’язки громадян?

Отож, по порядку. Бо майже нічого з наведених правил в Україні зараз, як кажуть, „не на часі”. Які у нас конституційні порядки, коли фактично незалежної України ще повністю не сформовано й сьогодні. Яка ж це незалежна держава Україна, коли вже друге скликання підряд український парламент очолюють люті споконвічні вороги української державності комуно-соціалісти. Не варто, гадаю, перераховувати усі їхні дії та виступи з трибуни парламенту, про їх символіку, до чого закликають щодня, куди мають намір повернути Україну і т. д. Чули, надивились вдосталь. Так чи маємо ми на сьогодні реальну незалежну українську державу? Хай кожен подумає чесно сам.

А яка в Україні існує конституційна та правова норма? Згадаймо попередні президентські та парламентські вибори 2004-2006 рр. Хоча парламентські вибори у 2006 р. ніби були визнані навіть окремими європейськими структурами – демократичними. А хіба це демократія, коли у східних та південних областях України, крім підкупу, держресурсу, активно проводилась однобока антиукраїнська пропаганда, підтримувана ззовні. Коли у тих регіонах опонент добився значної переваги голосів тільки завдяки промовам про введення російської мови другою державною, закликам до сепаратизму, проти вступу України до НАТО та інших європейських демократичних структур та одночасно до приєднання України до ЄЕП, СНД. Тобто до повернення колоніального минулого. Хіба це демократичні вибори, коли депутат обирається до парламенту не в тій місцевості, де проживає і де його люди більш-менш знають, а у регіоні, де його ніхто не знає і не бачив. Приклад: Н. Шуфрич: Закарпаття – Крим. Або Т. Чорновіл: Львівська область – Донецьк. Таких випадків до того часу і пізніше в Україні не було. Згадаймо формування „більшості” за ЄДУ після парламентських виборів 2002 р. Або свіжий приклад подали О. Мороз і А. Кінах та ряд інших.

А які існують принципи організації та діяльності державних органів в Україні? Тут, гадаю, варто тільки визнати той факт, що Україна зарахована до невеликого кола найбільш корумпованих держав світу. І цим все сказано. Кожен переконався на собі, що діється у правоохоронній, судовій, медичній, освітній системах держави. Варто прислухатись до ЗМІ.

А як дотримуються права та обов’язки громадян? Гадаю, тут найбільше порушень з боку високих керівних державних структур. Та ж які це „права людини”, коли верховна влада – парламент, встановлює якісь „мінімальні” норми для прожиття решти мільйонів своїх співгромадян. Тобто – пенсій та зарплат. А тим часом для себе та „своїх” – у 50-80 разів більші. Причому за роки незалежності виникли десятки тисяч мільйонерів. Серед яких є і мільярдери. А тим часом населення зменшилось на кілька мільйонів. Десь до 7-ми мільйонів здорових робочих рук вимушені шукати заробітку на шмат хліба по світу. Руйнуючи сімейні зв’язки, що призводить до деградації дітей, яких „виховує” вулиця. Зростає злочинність і т. д. Так до якої статті Конституції „про права людини” відноситься таке покарання для більшості українського люду?

І всі ці знущання над багатьма українцями відбувались чи встановлювались усіма попередніми скликаннями парламенту. І дуже мало було протестів з боку біль-шості „обранців” проти цього свавілля протягом всіх 15 років незалежності. Бо, як подумати, то за такі парламентські „порядки” варто було після кожного чергового скликання вимагати розпуску таких парламентарів, які працювали тільки на свою власну користь і частково на іншу державу. На жаль, цього не було. А зараз, коли таке сталося, почався рев, писк та „скрежет зубов”... Коли Президент В. Ющенко нарешті проявив добру волю та силу Гаранта держави.

Багато українців вже втратили віру у нашого очільника за буцімто небезпечну поступливість перед реваншистами. Окремі вважали таку тактику „повзучою зрадою” тощо. В результаті, згідно усіляких соціологічних опитувань, рейтинг довіри до президента значно знизився. Зараз варто зрозуміти той факт, що президент В. Ющенко протягом 2005 та початку 2007 рр. зробив, як багато хто думає, значні помилки. Можливо, сюди дехто зараховує такі факти, як звільнення Ю. Тимошенко з посади прем’єра, рекомендацію на цю посаду пізніше свого колишнього опонента (а фактично – злісного ворога) Віктора Януковича та інші кроки. Але не всі так уважають. Тут варто зазначити і визнати той факт, що президент В. Ющенко використав всі доступні європейські демократичні принципи і правила, виявив високу політичну культуру у боротьбі зі своїми противниками. І це в той період, коли „коаліціянти” семимильними кроками наступали на найелементарніші закони демократії. Просто, як кажуть, „давай, давай, рубай, рубай!!!”. Майже по всіх правилах військового часу та партизанщини. Та ж звідки може взятися норма демократії у комуно-соціалістів? Грубості не було меж. Узурпація влади методом диктатури не приховувалася. Україні загрожувала втрата державності з усіма наслідками. Приклади наводити не варто. ЗМІ про це голосили щодня. Конституція стала не у моді. А може і „не на часі”.

І після використання всіх правил демократичної боротьби, коли над незалежністю України нависла смертельна небезпека, президент В. Ющенко 2 квітня видав указ про розпуск українського парламенту. І тут-то й почалось ревіння на всі голоси аж до хрипоти. Згадали і про Конституцію. Про „порушення” президентом якоїсь 90-ї ст. „Про правила розпуску парламенту” і т. д. і т. п. Причому, не згадуючи про те, скільки основних статей Конституції України було порушено попередніми парламентами. Про це ми говорили вище. Забули „коаліціянти”, скільки статей Конституції вони встигли порушити протягом короткого свого панування. Не кажучи вже про порушення домовленостей, підписаних у Меморандумі та Універсалі.

До цього можна б поставити кілька гострих запитань тим „регіоналам”, які вболівають за „дотримання норм Конституції”.

Перше. До якої статті Конституції відноситься позитивне ставлення кандидата у президенти чи на посаду прем’єра, коли його однодумці закликають до економічного саботажу і т. д.? Маю на увазі Сіверодонецьк (2004 р.).

Друге. Під яку статтю Конституції України підлягає „коаліціант” (пришивайло), який публічно закликає до всеукраїнського загального страйку, непокори тощо у відповідь на свої конституційні права та обов’язки президента України. Жаль, що цей „рыцарь на час” забув і не визнає двох речей: що він не Ілліч і не у 1917 році; що Україна зараз не „немытая Россия” до 1917 р., а незалежна суверенна держава, і що він не на броньовику з „квітневими тезами”.

Ось про застосування таких відповідних статей Конституції щодо порушників треба спершу вимагати від президента та міжнародної спільноти . А потім вже давати „інструктаж” президенту та волати до міжнародних демократичних установ.

І дуже дивно, як не цинічно та огидно, чути такі заклики з табору тих, котрі „борються” за „об’єднання” України, „підвищення виробництва та життєвого рівня народу” і т. д.

Пикро, що за 15 років незалежності ще не виховано державних лідерів, які б воло-діли державним мисленням та патріотизмом. Бо вже вдруге за останні чотири роки відбувається „міжпарламентська бійка”. Знову „взывают о помощи” із-закордону, як колись у прадавні часи – „придите и княжте над нами”. Одні кажуть, що це „школа демократії”. Інші – справа рук „5-ї колони”, відкриті східні кордони, Чорноморський флот Росії у Криму тощо.

А поки що чекаємо рішення Конституційного Суду над Конституцією України.
Микола САВЧУК, "Трибуна"
25 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини