На Закарпатті "гуляє" чимало незареєстрованої зброї

Зброя - річ небезпечна, особливо у невмілих руках або в руках п’яної людини. Люди забувають відоме прислів’я, що раз у році й мотика стріляє, тому дозволяють собі “жарти” зі зброєю. А наслідки цього нерідко плачевні.

На Закарпатті "гуляє" чимало незареєстрованої зброї

Так, 30-річний житель Хустського району, що на Закарпатті, хильнувши зайвого, затіяв стрілянину з бойового пістолета, який невідомо де взяв і нелегально зберігав. Почалося все з того, що в Хустський міськвідділ міліції надійшла тривожна інформація з одного з сіл району. Так, один із місцевих жителів повідомив стражів порядку про вечірню стрілянину на вулиці села. Цією справою зайнялися два майори міліції: Іван Росоха та Михайло Ігнатко. Прибувши у вказаний населений пункт, міліціонери знайшли та вилучили з салону легковика в одного з місцевих жителів бойовий пістолет ТТ, споряджений набоями. Власник машини розповів, що зброя не його, пістолет цей йому залишив на зберігання 30-річний односільчанин. Він, як з'ясувалося, відправляє бригади будівельників на заробітки в сусідню державу. Гроші, звісно, у нього водяться. Невдовзі з ним зустрілися правоохоронці. На запитання, звідки в нього бойовий пістолет, молодик почав розповідати байки, мовляв: зброю знайшов на горищі, розбираючи стару хату... А потім зізнався, що саме він вчинив стрілянину з цього пістолета на вулиці рідного села. Стріляв, каже, у повітря, був тоді дуже п'яний...

Як повідомляє помічник начальника Хустського МВ УМВС по зв'язках із громадськістю та ЗМІ капітан міліції Сергій Шимон, наразі вирішується питання про порушення за цим фактом кримінальної справи. Зброю вилучили та направили на експертизу. Обставини справи повинно з'ясувати слідство.

А от особи зловмисників, які скоїли на початку квітня розбійний напад на склад однієї з мукачівських фірм, застосувавши під час нападу газовий та пневматичний пістолети, зовні дуже схожі на бойові, працівники карного розшуку вже встановили. Розбійниками виявилися троє жителів Мукачівщини, віком 27-30 років. Зброю та інші речові докази скоєння цього злочину вилучено.

Досвід переконує: часом можна наробити біди навіть з так званою "іграшковою" зброї. Для прикладу випадок, що стався на Виноградівщині. У районну лікарню по медичну допомогу звернувся 28-річний житель одного з тамтешніх сіл. Медики виявили в чоловіка поранення шиї і повідомили про це міліцію. Слідчо-оперативна група невдовзі встановила обставини, за яких травмувалася людина. Виявляється, потерпілого поранив з пневматичної гвинтівки його 29-річний односільчанин. Злощасну "воздушку" вилучили, обставини справи з'ясовуються.

Стрілянина з "пневматики" лунала нічної пори і на Тячівщині. Дві компанії місцевих молодиків, відпочиваючи в сільському барі, щось не поділили між собою. Як наслідок -- один вихопив з машини пневматичний пістолет і кілька разів вистрелив у бік свого "кривдника". На щастя, ніхто не постраждав.

За інформацією начальника Тячівського райвідділу міліції полковника Михайла Немеша, лише за останній місяць тамтешні правоохоронці вилучили з незаконного обігу шість одиниць вогнепальної зброї. Найбільший "улов" був у тячівських дільничних під час візиту до оселі 46-річного жителя одного із сіл району. Під ліжком у кімнаті господар переховував карабін з п'ятьма набоями до нього, а за шафою міліціонери знайшли ще й мисливськю рушницю та ніж. Звідкіля в дядька все це добро, з'ясовують слідчі органи. Встановлюють також походження і малокаліберної гвинтівки та 20 набоїв до неї, які виявили у 45-річного жителя одного з населених пунктів Тячівського району. Зброю господар зберігав у надвірній будівлі.

А ось 62-річний ужгородський пенсіонер, коли у його оселі знайшли незареєстрований газовий пістолет, пояснив звідкіля у нього цей "ствол" доволі "оригінально", мовляв: знайшов біля одного з готелів міста...

Запасається народ і набоями. Зокрема, в будинку жителя одного із сіл Іршавщини під час санкціонованого обшуку з шафи спальної кімнати міліціонери вилучили 121 набій калібру 5,6 мм та 36 калібру 7,62 мм. А на вулиці біля готелю у Воловці за скоєння правопорушення був затриманий 50-річний місцевий житель. Чоловік, як виявилося, мав при собі у кишені 75 набоїв калібру 5,45 мм. В обох випадках походження набоїв з'ясовується.

Нагадаємо, що ст. 263 "Незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами" Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Якщо ж громадянин добровільно видав нелегальну зброю міліції, то він звільняється від кримінальної відповідальності.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

03 червня 2011р.

Теги: зброя, пістолет, гвинтівка, карабін

НОВИНИ: Кримінал

11:58
/ 1
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
» Всі новини