МЗС і СБУ стежать за ситуацією з видачею угорських паспортів закарпатцям

У Міністерстві закордонних справ не вважають видачу Угорщиною національних паспортів етнічним угорцям, що проживають на Закарпатті політичною проблемою.

МЗС і СБУ стежать за ситуацією з видачею угорських паспортів закарпатцям

У МЗС вважають, що відповідальність за отримання другого громадянства лежить на українських громадянах. У СБУ ситуацію з видачею паспортів тримають на контролі, оскільки масове отримання подвійного громадянства "може вилитися в проблеми територіальної цілісності".

Масове отримання жителями Закарпаття другого, угорського, громадянства стало можливим після набрання чинності з 1 січня прийнятого парламентом Угорщини закону, що дозволяє етнічним угорцям, які проживають в інших державах, отримати громадянство цієї країни за спрощеною процедурою. Нагадаємо, що Конституція України забороняє подвійне громадянство.
Проблема загострилася, коли в травні стало відомо, що співробітники управління СБУ в Закарпатській області проводять бесіди з громадянами України, які подали заяви для отримання угорського громадянства. У відповідь на дії спецслужби МЗС Угорщини зажадав "дотримуватися юридичні та громадянські права етнічних угорців, які проживають в Закарпатті", а держсекретар угорського зовнішньополітичного відомства Жолт Немет після закритого засідання комітету з питань закордонних справ парламенту цієї країни підкреслив, що Будапешт чекає пояснень від України. "Це просто дикість, коли половина українського парламенту має потрійне громадянство, половина Криму - подвійне, а вони (СБУ.-ред) виявили найслабша ланка і тягають його на допити", - обурилася в ході зустрічі з українськими журналістами голова Європейського конгресу українців Ярослава Хортяні.

Джерело в СБУ розповів, що на етнічних угорців не чинився тиск, а з ними лише провели "профілактичні бесіди". "У угорське консульство було запрошено близько 20 осіб, які отримали документ під назвою 'Сертифікат про повернення громадянства", що містить присягу на вірність державі Угорщина, де говориться, що підписався зобов'язується в силу своїх можливостей захищати інтереси цієї держави, - переказав' суть претензій співрозмовник в СБУ .- Після цього ми звернулися до МЗС з тим, щоб він провів відповідні заходи з угорськими дипломатами ".

Втім, вчора в українському Міністерстві закордонних справ заявили, що не вбачають проблеми у відносинах з Угорщиною в зв'язку зі спрощенням процедури видачі громадянства. "Ніякої політичної загрози в політиці Угорщини по відношенню до України ми не бачимо, - заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин .- Угорці нас запевняють, що громадянство отримує незначна частина українців. І найголовніше полягає в тому, що це рішення спрямоване не на закарпатських угорців, а на тих, хто покинув країну після 1956 року і був позбавлений громадянства в соціалістичній Угорщині. Для них це просто момент відновлення історичної справедливості ".

У МЗС підкреслюють, що в даному випадку відповідальність за отримання другого громадянства лежить на українських громадянах. "Законодавство порушують громадяни, які отримують угорське громадянство і не виходять з українського, а не угорське консульство, котре видає його, - заявив пан Волошин .- Адже ніде в угорських законах або інструкціях не сказано: 'Залишайте собі обидва громадянства", немає плакатів із закликами і агітацією 'Будь справжнім угорцем, прийми угорське громадянство' ".

Незважаючи на спокійне ставлення до цієї проблеми українського МЗС, угорська опозиція вважає безвідповідальним прийняття на законодавчому рівні норми, що дозволяє отримання громадянами інших держав другого, угорського, громадянства. "Це перший раз, коли Угорщина стала надавати подвійне громадянство тим, хто живе за межами країни, але представники влади не думають про відповідальність. Уряд дуже поспішає щось зробити, але при цьому не думає про наслідки, про те, що буде відбуватися після того, як громадяни України отримають ці паспорти ", - заявила в ході зустрічі з українськими журналістами депутат парламенту Угорщини від опозиційної Партії зелених (LMP) Агнеш Остолікан.

"Ми тримаємо це питання (видачі гражданства.-ред) на контролі, тому що в подальшому це може вилитися в проблеми територіальної цілісності", - заявило джерело в СБУ. Слід зазначити, що, згідно з даними перепису населення 2001 року, в Україні проживає понад 156 тис. етнічних угорців.
"Безумовно, якщо ми будемо бачити, що угорські влади спробують якимось чином провокувати нестабільність в Закарпатті, наша реакція буде жорсткою. Але поки ми не вважаємо за потрібне перетворювати на політичну проблему сам факт видачі угорських паспортів", - заявив у свою чергу Олег Волошин.

Олена Геда, Будапешт-Київ,Коммерсантъ

27 травня 2011р.

Теги: паспорт, угорці, МЗС, СБУ

Коментарі

Hung.People 2011-06-01 / 17:16:00
Саня, 31.05.2011 16:59
Ukrainske hromadjanstvo nac ne treba. Zalish cobi.
Umovi v Uhorscsini krasche. I holovne, scho nema korupcija

RUSYN 2011-06-01 / 15:30:00
Sanja!
To ty ty pyshesh pro sebe i svojich odnodumciv!
Mali shkoly majesh ,fatjove,, A za vrahi..to ty sam takyj i jesj...

Саня 2011-05-31 / 16:59:00
У ВСЕХ, КТО ПОЛУЧИЛ ВЕНГЕРСКОЕ ГРАЖДАНСТВО - ОТБИРАТЬ УКРАИНСКИЙ ПАСПОРТ И ДЕПОРТИРОВАТЬ В ВЕНГРИЮ В 24 ЧАСА!
ЗАЧЕМ УКРАИНЕ ЧУЖИЕ ДАРМОЕДЫ, А ЗАЩИТНИКИ ЧУЖОГО ГОСУДАРСТВА АВТОМАТИЧЕСКИ ВРАГИ УКРАИНЫ!

Сергій 2011-05-29 / 12:41:00
Які проблеми? хто отримає мадярське громадянство автоматично позбавляти укр. громадянства і гуляй на всі чотири сторони!!!!!!!!!!!!!!

2011-05-27 / 22:52:00
"... У СБУ ситуацію з видачею паспортів тримають на контролі, оскільки масове отримання подвійного громадянства "може вилитися в проблеми територіальної цілісності"."


МАБУТЬ ТІЛЬКИ У СБУ НЕ ЗНАЮТЬ, ЩО У РЕАЛЬНУ ПРОБЛЕМУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ ВИЛИВАЄТЬСЯ САМЕ СИСТЕМНЕ ДВОХДЕСЯТИРІЧНЕ РОЗКРАДАННЯ ДЕРЖАВИ ТА ТОТАЛЬНА КОРРУПЦІЯ !!!

ЯКЩО ЩОСЬ І БУДЕ ПРОВОКУВАТИ НЕСТАБІЛЬНІСТЬ НА ПОДКАРПАТТІ ТА В УКРАЇНІ ЗАГАЛОМ, ТО САМЕ ЦІ НАЗВАНІ ФАКТОРИ !

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини