Володимир РОСОХА, директор природничо-гуманітарного коледжу ЗакДУ: "Студентське самоврядування — школа демократії"

У природничо-гуманітарному коледжі, що є структурним підрозділом Закарпатського державного університету, вже п’ятий рік діє інститут студентського президентства. При цьому молодіжний Президент не відокремлюється від органу студентського самоврядування — студентської ради коледжу.

Володимир РОСОХА, директор природничо-гуманітарного коледжу ЗакДУ: "Студентське самоврядування — школа демократії"— В даному випадку, — повідомляє директор коледжу Володимир Росоха, — Президент студентства є основним координатором роботи студентської ради, головує на її засіданнях. Його обирають всі студенти нашого коледжу на основі загального, прямого та рівного виборчого права. До того ж студенти на виборах Президента студентства обов’язково повинні мати вибір щонайменше серед двох кандидатів за принципом паритетності.
…Вибори Президента студентства — особливий процес. Кандидатом у студентські Президенти, по-перше, може бути дійсний член студентської ради коледжу, котрий справді проявив себе в студентському житті як хороший організатор, наділений лідерськими здібностями. По-друге, разом з кандидатом у Президенти студентства на вибори йде вся його команда — студенти, які в майбутньому будуть складати основу студентського активу. Команди кандидатів разом з самими кандидатами у Президенти розробляють для загалу свого коледжу передвиборчі програми. Перед виборами у строки, встановлені нормативними актами, проводиться передвиборча агітаційна компанія та передвиборчі дебати між кандидатами.
Заступник директора коледжу Михайло Попович сповіщає, що цього навчального року студентська рада коледжу організувала багато розважальних та наукових заходів, у яких брали участь студенти-коледжани. Було організоване святкування Дня першокурсника спільно зі студентами університету. Там провели посвяту першокурсників у студенти. Святкували і День святого Валентина, де спільно з обласним управлінням освіти і науки провели конкурс на кращу валентинку. Також провели тижневики окремих навчальних напрямів (а їх у коледжі три. — Авт.). Першими святкували юристи. Крім різних конкурсів та розважальної програми, студентами-юристами була проведена наукова конференція щодо правової культури українців. Тижневик комп’ютерних наук також пройшов цікаво. В його рамках провели чемпіонат з комп’ютерних ігор, а також конкурс “Показухи”.

А от економісти коледжу святкували свій тиждень зовсім нещодавно. Оскільки цей тижневик за часом збігся зі ще одним святом — першоквітневим Днем сміху, — то, крім традиційних конкурсів, пройшло “Караоке на ганку” та розважально-конкурсна програма, в якій до коледжан приєдналися студенти економічного факультету ЗакДУ.

— Велику увагу студентська рада коледжу, — сказав студент-третьокурсник Олександр Біндусов, — надає здоровому способу життя молоді. Постійно проводять різноманітні заходи проти паління. Для проведення лекцій про тнебезпеку СНІДу та проблему наркоманії запрошуються спеціалісти-медики. Успіхів наші студенти досягають і в спортивній сфері, захищаючи честь нашого навчального закладу на розмаїтих міських та обласних змаганнях з волейболу, плавання тощо.

Цього року тут ввели поняття “истих четвергів”. Суть його полягає в тому, що щочетверга студенти проводять заходи щодо прибирання аудиторій та прилеглої до коледжу території. Метою цієї щотижневої екологічної акції є бажання зробити Ужгород чистішим. Цим молодь хоче показати всім, що кожен може долучитися до прибирання та прикрашання обласного центру замість того, щоб інертно нарікати на бездіяльність влади.

Цими днями на базі Закарпатського державного університету було проведене спільне засідання Обласної студентської ради та Ради ректорів вузів Закарпаття. Воно проходило саме на базі природничо-гуманітарного коледжу. На засіданні розглядались актуальні проблеми відносно умов проживання студентів у гуртожитках та навчання студентства загалом. В результаті цього уклали угоду між Обласною студентською радою та Радою ректорів про співпрацю.

А в кінці квітня — чергові вибори Презилента.
Молодь не сподівається на “доброго дядька” на найвищому стільці в Києві, а сама активно творить свою долю. Це є спровді по-європейському. І приємно, що хтось з українців у Європі вже зараз.
Василь ЗУБАЧ
23 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини