Закарпатка видала поетичну збірку "Мої життєві дороги"

Напередодні світлого весняного празника Воскресіння Христового у львівському видавництві КВП “Край” та за участі в художньому оформленні КП “Міжгірська друкарня” побачила світ перша поетична збірка «Мої життєві дороги» Калини Блинди із Верхнього Бистрого.

Закарпатка видала поетичну збірку "Мої життєві дороги"

Невеличка за розмірами книжка 132 сторінки і накладом у 200 примірників, збірка й сьогодні на вустах багатьох жителів села, відомого за межами смерекової Міжгірщини своїми цілющими мінеральними водами.

Все це з молодечою безпосередністю вкладає в поетичні рядки Калина Олексіївна, яка почала писати у зрілому віці. Вона хоч і не дотримується чітких поетичних канонів за написання віршованих рядків, але таки майстерно змальовує принади і тіньові сторони верховинського життя на зламі ХХ і ХХІ століть. Так як у всі часи боляче сприймала удари власної долі. Бо ж виросла в бідній, багатодітній селянській сім'ї, серед 4 братів і 5 сестер, а опісля 22 роки трудилась майстром по ремонту годинників і тільки з 1992 року започаткувала власну приватну справу. До речі, в ДПІ у Міжгірському районі її знають, як добросовісного платника податків.

У певній мірі це, а також смерть батьків Олексія і Гафії Ковбашинів, брата Михайла, а згодом і чоловіка Івана Михайловича Блинди, змусили її взятись за перо. Адже так склалось, що вона залишилась наодинці зі своєю самотністю саме тоді, коли й достаток появився у хаті, і тягар пережитого не давив на ніжні жіночі плечі. Їй інколи ще не вистачає словникового запасу, щоби віршованим рядком передати читачеві всі тонкощі і нюанси життєвої ситуації, які відбувались на її очах, поряд з нею і т. д.

На жаль, у своїй творчості, яку справедливо можна назвати першою пробою пера, Калина Олексіївна не виходить за рамки сім'ї, колективу, рідного села та зеленоокої Верховини. А, отже, й пише вона в основному про тих людей, серед яких виросла, із якими зустрічалась на життєвих перехрестях, пізнала радість буття і труднощів життєдайної праці, красу навколишньої природи і незламну віру в животворну силу Творця неба і землі.

Нам особливо сподобалось у книжці Калини, нашої куми, те, що вона правдиво показала життя у Верхньому Бистрому, говорять з теплою усмішкою Михайло і Ганна Бубичі. Нехай молоді знають, як ми колись жили, кохались і трудились на нашій кам'янистій землі.

Я б назвала поезію Калини Олексіївни своєрідною енциклопедією всієї Верховини, стверджує її землячка Надія Біклян. Бо ж у всіх горян тогочасся однаковою була доля: до сьомого поту, як кажуть, трудились на землі, зате шанувались і щиро Бога поважали.

А нам особливо приємно, що хоч через книгу Калини Олексіївни, підкреслюють Василь і Ганна Рошки, верховинці більше дізнаються про наше село. Як на нас, то вона все правдиво описала. Хай Бог дасть їй сили і кріпості, щоби й надалі радувала нас своїми віршами.

Вважаю, що перша поетична збірка господині будинку відпочинку "Червона калина" Калини Олексіївни Блинди "Мої життєві дороги" це стан її душі, поклик серця і незбагненна широчінь почуттів, які переповнюють її душу, говорить відпочиваючий тут одесит Юрій Констянтинович Маковейченко. Я за заняттям дуже далекий від поезії, очолюю ПП "Приксіма", але читаючи вірші про її важке дитинство, буденне життя горян, ледь не плакав, адже воно було таким же і в моєї мами, яка також ростила семеро діточок. Наші батьки знемагали під палящими променями сонця на півдні, а тут від непосильної праці на кам'янистій землі.

На основі цієї поетичної збірки можна провести урок виховання, історії минувшини і сьогодення. Так яскраво і афористично часом показує Калина Олексіївна життя горян-верховинців. Тож хай щедрим на добро буде джерело її поетичної творчості!

Василь БЕЛЕНЬ, "Верховина" для mizgir.com.ua

20 травня 2011р.

Теги: книга, збірка, поезія

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини