УЖГОРОДСЬКОМУ УЧИЛИЩУ КУЛЬТУРИ — 60

Цього місяця Ужгородському училищу культури виповнилося 60 років. Визволення Закарпаття та возз'єднання з Україною стали початком важливих змін як у сфері політики, так і культури. Вони свідчили про те, що радянська влада прийшла в наш край всерйоз і надовго. Вже в 1946 році було відкрито закарпатське відділення Спілки письменників України, а трохи згодом — відділення Спілки художників України. Масово відкривалися навчальні заклади. Серед них і технікум підготовки культосвітніх працівників у м.Хусті.

УЖГОРОДСЬКОМУ УЧИЛИЩУ КУЛЬТУРИ — 60Свою роботу він розпочав у квітні 1947 року. В перші роки навчально-виховний процес забезпечувало всього 10 викладачів. Трохи згодом при технікумі, крім бібліотечного відділення, було відкрито ще й клубне. З 1961-го заклад почав готувати фахівців із музичних та мистецьких спеціальностей: хорового й оркестрового диригування, хореографічного та театрального мистецтва. Того ж року технікум був перейменований на Культурно-освітнє училище. В цей час значний внесок у підготовку спеціалістів зробили такі педагоги, як заслужений працівник культури Володимир Лихачевський, заслужений артист Російської Федерації Володимир Красноярцев, а також Олександр Порада, Віктор Чаусов, Микола Фенцик та багато інших.

У 1985 році училище було переведено до Ужгорода, що дало йому можливість подальшого професійного зростання. Адже з'явилася можливість у навчально-виховному процесі спиратися на професійні мистецькі колективи, обласні методичні центри культури, використовуючи їх багатий творчий досвід. Саме в цей період училище очолив талановитий педагог Михайло Миколайович Митровка, котрий успішно директорує вже не перше десятиріччя. Завдяки його зусиллям при училищі 2000-го року відкрито заочне відділення Київського національного університету культури і мистецтв. Він керівник та учасник створеного при училищі квартету, який часто дає концерти. Митровка — учень добре відомого педагога Золтана Жовчака, нині вже сам виховав цілу плеяду талановитих диригентів, хормейстерів та викладачів. Він веде значну науково-дослідницьку роботу в галузі вивчення музичної освіти на Закарпатті в XIX— XX ст.ст., результатом якої є публікації на сторінках різних видань. За свій вклад у культуру Митровка у 2002 році удостоєний звання "Заслужений працівник культури України".

За роки існування училища тут здобули освіту понад 8 тисяч спеціалістів. Переважна більшість із них працює у закладах культури області. Бібліотекарі, співаки, танцюристи, режисери, керівники колективів художньої самодіяльності, організатори культурно-дозвіллєвої діяльності, педагоги дитячих шкіл мистецтв та загальноосвітніх шкіл — усі вони віддано й творчо трудяться у закладах культури та мистецтва нашого краю.

Училище може пишатися своїми випускниками, серед яких народні артисти України Іван Попович, Лариса Білак, лауреат Національної премії ім. Т.Г.Шевченка, ректор Львівської академії мистецтв Андрій Бокотей, заслужений артист України Петро Куштан, заслужені працівники культури України Людмила Григаш, Олена Яцканич, Михайло Сачко та інші. Понад 90 викладачів здійснюють навчально-виховний процес в училищі нині. Всі вони досвідчені фахівці з вищою спеціальною освітою. Серед них народний артист України Михайло Сусліков, заслужені артисти України Микола Попенко, Людмила Вайзер, заслужені працівники культури України Петро Сокач, Іван Пастеляк, відомий фольклорист Юрій Чорі та інші. Багато викладачів училища — колишні його випускники. Нині заклад живе напруженим творчим життям. На його трьох відділеннях — хореографічному, бібліотечному та відділенні народної художньої творчості — навчається понад 300 студентів з усіх куточків області.

На сьогодні Ужгородське училище культури як єдиний навчальний заклад Закарпаття з підготовки фахівців для галузі культури бачить своє завдання у збереженні та пропаганді надбань багатої культури нашого краю.
Володимир МИШАНИЧ, "Ужгород"
22 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини