На Закарпатті вирощування розсади овочів стало прибутковішим, ніж вирощування ранньої капусти

Значне подорожчання овочів змусило власників земельних ділянок та дач взятися за лопати та мотики й обробляти залишені останніми роками «сотини». Звісно, щоб засадити грядки помідорами, перцем, капустою та іншими овочами, необхідна розсада. Зазвичай навесні на мукачівському зеленому ринку селяни, як місцеві, так і з сусідньої Іршавщини, привозили на продаж чимало найрізноманітніших стебельцят овочів. І коштували вони копійки, отож дачникам та сільським ґаздам, які вирощують небагато овочів, було невигідно возитися із культивацією розсади у домашніх умовах. Та тільки не зараз, коли за одне стебло капусти просять гривню, а помідор та перцю – ще дорожче.

На Закарпатті вирощування розсади овочів стало прибутковішим, ніж вирощування ранньої капусти

"Що не кажіть, а нині золотий дощ пролився на тих, хто вирощує розсаду на продаж, – резюмує мукачівець Іван Данилович, який має дачу на Поповій горі. – Коли ж то стебельце коштувало гривню? Та за такі гроші можна було придбати цілий десяток. Світ перевернувся до того, що на овочі ціни захмарні, та ще й розсади не докупишся".

І цей пенсіонер не один такий, хто нарікає на дорожнечу цього товару. Плюються і старенькі бабусі із довколишніх сіл, які звикли, щоб їхній "керт" родив овочі щедро. Невдоволені й інші городники, котрі десятиліттями купували розсаду на базарі, бо далеко не кожен ґазда має можливість закладати теплицю і вирощувати зелень.

А дійсно, як таке могло статися, що ці зелені стебельця стали справді "золотими"?

"Бо зараз на них дуже великий попит, – пояснює чоловік років 50 з Верхнього Коропця. – Кожен хоче якнайшвидше посадити город і поспішає придбати маленькі рослинки, а продавці й користуються цим моментом, бо необхідного товару немає в достатній кількості, от і накручують ціни. Ніхто не міг передбачити, що розсада буде така дорога".

"А я вже й не купуватиму її за такі гроші, – скаржиться пенсіонерка баба Ілона із Старого Давидкова. – Ще, кажуть, будуть і сильні дощі, навіть зі снігом, де гарантія, що тепер куплена розсада виживе й дасть урожай? Брати нині дорогу розсаду великий ризик".

"Низьких цін на рослини вже не буде, – заявляє продавчиня баба Гафія із Вільхівки, що на Іршавщині, розкладаючи товар купками. – Чи знаєте, що насіння подорожчало майже удвічі, а про торф, гній, мінеральні добрива вже й нічого не кажу. Та он у гірських селах за машину гною правлять по тисячу і більше гривень. При тотальній дорожнечі усього названого, без якого нічого не виросте, не може бути дешевою й розсада. Та й морока з цим неабияка. Щодня стоїш у тій теплиці скорченою в три погибелі, доглядаєш за сходами: прополюєш, поливаєш, пікіруєш кожну рослинку, працюєш не покладаючи рук, то щоб ще й зиску з цього не мати"?!

"Так, правду маєте, нелегка це праця, але цьогоріч, як ніколи раніше, виявилася дуже прибутковою, – зізнається ґаздиня Верона із Великих Ком'ят Виноградівського району. – За ці кілька днів, поки розсада дорога, я вже "відбила" вартість насіння, засобів захисту та добрив, тепер уже працюю на прибуток. І він обіцяє бути щедрим, це вже точно".

Задоволений тим, що рослини нині в ціні, і пан Юрій із Заріччя Іршавського району. "Шкодую, що під розсаду не використав ще одного парника, – бідкається чоловік, – а то заробив би значно більше, ніж за ранню капусту за весь весняний сезон. Хто посіяв більше розсади, той дуже виграв. Йому не потрібні жодні закордонні заробітки. Іспанія, Португалія, Чехія та Росія у нього нині в парниках".

Потирають руки і деякі кмітливі сільські бабусі, які зазвичай для економії грошей сіють розсаду у маленьких наспіх збитих із дощок парничках для власних потреб. Звичайно, що висівають насіння із запасом. Ось за ці додаткові стебла, що залишилися, вони тепер вторговують чимало грошей, окупивши всі свої витрати з надлишком.

"Не думайте, що овочі цього літа коштуватимуть дешевше, ніж минулого, – зауважує ще один житель "капустяної столиці" – Заріччя – Іван Васильович. – Якщо дорого коштує розсада, то не може дешевим бути врожай з неї".

Віталій Пумпинець, Інтернет-видання "Панорама Мукачева"

29 квітня 2011р.

Теги: розсада, овочі, парник

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини