Закарпаття: На Бескиді реконструюють старий і побудують новий тунель

Проблемні питання залізниці обговорювали в облдержадміністрації

У середу перший заступник голови ОДА Іван Балога та заступник голови ОДА Олександр Карташов зустрілися з начальником Львівської залізниці Михайлом Мостовим та начальником Закарпатського відділення Львівської залізниці Олександром Єфіменком. Під час зустрічі йшлося про проблемні питання залізничної галузі області.

Найбільш гострою проблемою залізничної галузі Закарпаття є застарілий рухомий склад, що використовується для перевезень пасажирів: зі 139 вагонів більшість експлуатується понад 18 років і не відповідає сучасним вимогам. Однак бюджетним кодексом України не передбачено виділення місцевим бюджетам коштів на придбання нових тепловозів, електричок та вагонів. Разом з тим, протягом 2002-2004 років в області здійснено ряд заходів, передбачених “Комплексним планом розвитку транспортно-дорожнього комплексу Закарпатської області на 2002-2006 роки”, затвердженим Міністерством транспорту України спільно з облдержадміністрацією. Практично завершено переведення на електричну тягу поїздів міжнародних транспортних коридорів, що дало можливість підвищити швидкість їх руху до рівня національних стандартів, по головних напрямах проводиться капітальний ремонт колійного господарства тощо. На виконання цих заходів освоєно близько 172,7 мільйона гривень.

Під час зустрічі керівництво ОДА та залізниці домовились, що спільно звернуться до Мінтрансу про виділення коштів на оновлення рухомого складу залізниці.

Натомість залізниця й держадміністрація не знайшли порозуміння в питанні підвищення тарифів на приміські залізничні перевезення та зняття дизель- і електропоїздів з деяких маршрутів. Щодо першого, то адміністрація погодиться на певне підвищення тарифів тільки у випадку адекватної якісної заміни старих потягів, про що йшлося вище. Дві третини пасажирів у приміському сполученні – це самі ж залізничники та пільгові категорії громадян, що вказує на соціальну значимість залізниці. До слова, минулого року область повністю розрахувалася із залізницею за пільгові перевезення, такі ж позитивні тенденції спостерігаються і цього року.

Стосовно зняття електричок з маршрутів, то залізниця аргументує своє рішення нерентабельністю таких маршрутів. Чи дійсно пасажири мало їздять на цих маршрутах, чи це просто недопрацювання контролерів зі збору коштів за проїзд, має показати моніторинг, який ще раз проведе головне управління економіки облдержадміністрації.

Особливу увагу під час зустрічі приділили обговоренню питань реконструкції аварійного тунелю на перегоні Бескид – Скотарське лінії Лавочне – Чоп, спорудженого ще у 1886 році. Вартість робіт перевищить 30 млн. дол. США. Вже розробляється технічна документація на ремонт старого та будівництво нового тунелю на цій ділянці.

Не менш важливим є і проблема стабілізації зсувних процесів на дільниці Солотвино – Великий Бичків та відновлення тут залізничного полотна, пошкодженого березневим паводком 2001 року. Наразі рух поїздів на цій ділянці не здійснюється. Облдержадміністрація неодноразово зверталася до Міністерства транспорту та зв’язку України щодо вирішення питання, тим більше, що зсувні процеси вже створюють реальну загрозу для експлуатації автомобільної дороги державного значення Н-09 Мукачево – Івано-Франківськ – Рогатин – Львів.

Щоб запобігти тут можливим надзвичайним ситуаціям та захистити автодорогу від зсувних процесів, необхідно побудувати підпірну стінку на рівні залізничного полотна.

Іван Балога запропонував Михайлу Мостовому варіант вирішення проблеми водопостачання Чопа. Як відомо, в цьому місті ніяк не можуть знайти спільної мови, хто ж має вкладати кошти в реконструкцію водогону – мерія чи залізниця. ОДА пропонує передати водопровід на баланс міста, що дозволить вкласти державні кошти в його реконструкцію. Однак керівництво Львівської залізниці не погодилось на таку пропозицію, отже, питання залишається відкритим.

Обласна влада посприяє Львівській залізниці в прискоренні оформленні права власності на землю та низку об’єктів залізниці. Загалом зустріч була конструктивною і корисною для обох сторін, і керівництво адміністрації та залізниці зійшлися на думці, що такі зустрічі треба проводити систематично.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
19 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини