На Тячівщині пройшов XIII міжнародний волейбольний турнір «Кубок Шеверів»

Не порушуючи традиції, вже втринадцяте в Дубовому нещодавно проходив традиційний волейбольний турнір на «Кубок Шеверів». Започаткований він ще в далекому 1998 році на честь учителя Дубівської СШ І.В.Шевері (на жаль, уже покійного), який у 1956 р. «привіз» волейбол до Тячівщини і, зокрема, до Дубового. У 2003 р. волейбольний турнір став сімейним. Бо зараз уже третє покоління – онуки – показують свої результати на різних рівнях. Турнір став одним із найпопулярніших в області.

На Тячівщині пройшов XIII міжнародний волейбольний турнір «Кубок Шеверів»

На стендах – фотоілюстрації з історії й сьогодення дубівського волейболу. Під рубрикою "Так усе починалось" – світлини першості області, України 1955-1956 рр., в яких брала участь неодноразова чемпіонка України М.М.Шеверя, член збірної України та області Іван Шеверя, перші чоловічі команди Дубового 60-70 років, а також та, яка виборола право виступати у вищій обласній лізі, моменти зустрічей команди Дубового на першостях області, району, відкритих спартакіадах ЗМЗ.

Учасники та гості згадали й кращих волейболістів району 80-х років: В.Ковача, Д.Салея, М.Романа, С.Мельника, В.Розмана, І.Білея. Під рубрикою "Кубок С.Вайди" учасники впізнавали себе в подіях 20-річної давності. У ті далекі роки в ньому брали участь команди Ужгорода, Мукачева, Сваляви, Хуста, Іршави, Міжгір'я, Збаража. Неодноразово володарями кубка ставали дубівчани, у складі яких в були три рідні брати Шевері – Віктор, Іван та Ярослав. Під рубрикою "Кубок Шеверів" згадались всі дванадцять турнірів, які були проведені за останні роки в честь династії Шеверів, міжнародні турніри "Пам'яті друзів", "Володимира Ковача", "Міжнародний турнір "Нарцис", "Кубок Пригари", який встиг побувати і в Дубовому.

У цьогорічному турнірі взяли участь команди Ужгорода, Н.Апші, Дубового, Сигета (Румунія). Завдячуючи приїзду спортсменів із Румунії, турнір став міжнародним. Відкрив турнір Віктор Шеверя. Прозвучали Державні Гімни України та Румунії. Хвилиною мовчання учасники та глядачі вшанували пам'ять тих волейболістів області та Тячівщини, котрих вже з нами немає. Зі словами привітання до учасників звернулись заступник голови Дубівської селищної ради С.М.Смовж, директор ЗМТ В.В.Горобець, голова федерації волейболу Тячівського району І.І.Грабар, почесний голова Федерації волейболу Закарпатської області, перший майстер спорту з волейболу на Закарпатті І.І.Скрябін.

А далі була напружена боротьба. Змагання проводились за коловою системою. Дубове – Н.Апша – 2:1, Дубове – Ужгород – 0:2, Ужгород – Н.Апша – 2:0, Ужгород – Сигет – 2:0, Сигіт – Н.Апша – 2:0, Дубове – Сигет – 1:2. Невимушено, злагоджено грала ужгородська команда, по суті і за складом збірна Закарпатської області 50+, яка вже два роки бере участь у Чемпіонаті України серед ветеранів в м.Гурзуф (Крим). Далися взнаки майстерність, досвід і ставлення до гри. За підсумками турніру перехідний кубок переїхав із Дубового до Ужгорода. Друге місце посіла команда з м.Сигет (Румунія) і лише третіми стали дубівчани.

Члени оргкомітету, суддівська колегія, представники команд визначили кращих гравців у номінаціях. Вони були нагороджені грамотами та сувенірами. Ними стали: "Кращий нападник" – Атілла Жолтані – Сигет (Румунія), "Кращий універсальний гравець" – Михайло Костик – Ужгород, "Кращий розігруючий" – Василь Скукіс – Ужгород, "Найкорисніший гравець для команди" – Віктор Шеверя – Дубове, "Кращий захисник" - Микола Йовдій – Н.Апша.

Святкова вечеря, яка пройшла в залі ПП "Талісман", почалася з "Многая літ" династії Шеверів. А далі – виступи, спогади, плани на майбутнє. Виступив В.Шеверя, який подякував учасникам турніру за присутність, участь і спортивну боротьбу. Слово мали всі кращі гравці турніру, які поділились враженнями про турнір. М.Яночко подякував за проведення змагань, зокрема сказав про традиції, значення турніру, приклад для молодого покоління. І.І.Шеверя відмітив, як важко прищепити молоді любов до спорту, зокрема до волейболу, хоча й робляться спроби провести змагання серед школярів. Він згадав змагання, які проводилися на відкритих майданчиках у Ганичах і Тернові, бо якраз вони сприяють популяризації волейболу серед населення; прекрасні часи дубівського волейболу, коли за команду грали три брати Шевері, а в Дубовому проводився Кубок Вайди у вже неіснуючому великому надувному манежі.

За підготовку і проведення турніру на такому високому рівні організатори щиро вдячні Тячівській РДА, Тячівському райкому профспілки, працівників освіти – І.Ю.Малешко, Дубівській селищній раді – В.М.Носа, районному управлінню освіти, сім'ї, молоді і спорту – В.В.Немеш, підприємцям смт Дубове, зокрема приватному підприємцю В.М.Бережник.

А що далі? Волейбольне життя не закінчується. На обрії – турніри "Марцішор" у Н.Апші, "Кубок Тересвянської долини", який хочеться відродити через багато років, міжнародний турнір "Нарцис" у м.Хуст, обласна спартакіада серед працівників освіти. Хочеться розширити географію турніру, запрошуючи команди м.Кежмарок (Словаччина) та інших населених пунктів України й області.

Роз'їхалися учасники задоволені і щасливі, з надією на нові зустрічі, з метою працювати, тренуватися й перемагати.

М.БОЛДИЖА, секретар змагань
 

20 квітня 2011р.

Теги: змагання, волейбол, турнір

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини