Такі цифри були озвучені виробниками харчової галузі на зустрічі, яка відбулася у Держкомпідприємництва. "Щороку людина споживає у середньому 101 кг хліба. Тобто на рік в Україні випікається приблизно 4,6 млрд. кг. У той же час статистика показує, що у нас виробляється всього лише 1,8 млрд. кг. Але браку хліба нема. Виходить, решта - а це більше половини - просто випікається у тіні", - підкреслив урядовий уповноважений, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".
Під час зустрічі пекарі також поскаржилися на нечесну конкуренцію. Хлібозаводи, які платять всі податки і виплачують працівникам повністю офіційні зарплати, опиняються у нерівних умовах з тими пекарнями, у яких виробництво оформлене на кілька приватних підприємців.
"Як може виробник, який платить білу зарплату і всі податки, конкурувати з пекарнею, де стоять 6 ліній і кожна із них оформлена на окреме ПП на спрощеній системі оподаткування?", - зазначив Бродський.
Найбільш "тінізовані" ринки праці у хлібопекарській галузі, за даними виробників, у Закарпатській, Тернопільській, Івано-Франківській областях. Зокрема, частка неврахованого у Держкомстаті виробництва у Закарпатській області сягає 90%, у Тернопільській - 86%, в Івано-Франківській - 76%.