Закарпатські угорці розчаровані спрощеним надання громадянства Угорщини

Ні вільного пересування Європою, ні соціальних та медичних пільг українці, котрі відмовляться від українського і отримають угорське громадянство, не дістануть.

Закарпатські угорці розчаровані спрощеним надання громадянства Угорщини

Днями офіційний Будапешт пояснив, що отримають представники угорської діаспори в Україні, скориставшись Законом "Про спрощення процедури набуття громадянства", який набув чинності в Угорщині з 1 січня цього року. Отримають далеко не те, про що мріяли. Закарпатці, серед яких багато людей із угорським корінням, розчаровані. Тим не менше, документи оформляють – про всяк випадок...

Понад 150 тисяч осіб угорської меншини живе нині в Закарпатті. З них щонайменше третина вже замислювалася про те, щоб повернути собі громадянство предків. Для того, щоб його отримати, потрібно знати угорську мову та подати до консульства низку документів. Серед них основний – свідчення про угорське коріння. За такою довідкою звертаються до Закарпатського обласного архіву. Його директор Михайло Делеган каже, що відтоді, як Угорщина оголосила про спрощення процедури набуття угорського громадянства, працівники установи працюють в надзвичайному режимі.

"Обсяги роботи зросли неймовірно. Ми працюємо в режимі, який перевищує будь-які норми", – зауважив Михайло Делеган.

Отримали не те, про що мріяли

Досі Угорщина офіційно не роз'яснювала, що ж отримає особа, що живе в Україні, приміром, після набуття угорського громадянства.

Жужанна Репаш

Хтось мріяв про паспорт угорця, а відповідно – про вільне, безвізове пересування Шенгенським простором та багатьма країнами світу. Хтось чекав на соціальні та медичні пільги, які надає своїм громадянам Угорщина. Проте нічого такого чекати не слід. Про це Радіо Свобода повідомила заступник Державного секретаря з питань національної політики Угорщини Жужанна Репаш.

"Людина отримує гарний такий документ, який свідчить, що вона набула громадянство. Отримує спеціальний код, номер цього документа – і більше нічого", – каже Репаш.

Власне, не дасть посвідчення громадянина і того, про що мріяла угорська діаспора в Україні, – права голосування та права участі у виборах.

"Зараз у нас тривають напрацювання нової Конституції, після цього буде розробка закону про вибори. Оскільки виникає нова юридична ситуація – надання права голосу громадянам Угорщини, які живуть за її кордонами, – то це питання ще лише розглядатимуть", – сказала Репаш.

Розчарована діаспора громадянство таки оформляє

Інформація про те, що здобуття угорського громадянства ніяких пільг особливо й не дасть, багатьох представників діаспори розчарувала.

39-річна Етелла Ковач з Ужгорода вже подала документи на отримання угорського громадянства. Навіть їздила на співбесіду до угорської Ніредьгази. Каже, розчарована, що не отримає того, про що мріяла. Але пояснює, чому все ж таки це робить.

"Моя родина хоче отримати громадянство, бо син мріє виїхати вчитися і працювати в Америку, для угорців туди в'їзд безвізовий", – каже Ковач.

У Будапешті заявляють: наразі заявки на отримання угорського громадянства подали понад 40 тисяч осіб із різних країн світу. Розглядають документи від 3 до 6 місяців. Наразі громадянство надали лише кільком особам, які зараз мешкають у Сербії та Румунії.

Надія Петрів, Радіо Свобода

10 квітня 2011р.

Теги: громадянство, діаспора, угорська

Коментарі

Rusyn 2011-04-23 / 18:58:00
To vshytkych komu sjja to ne ljubyttj naj sja pociluje u jedno misto.
A madjary pro svojich dumajutj je to norma.
ZHaba davytj dakoho to sy i vudumujutj durnyci i pyshutj vsjaki statti.....


.
A

ВВ 2011-04-12 / 22:04:00
Magyar Ember, 11.04.2011 17:54

------

Я так розумію, що для вас угорці Закарпаття як кислі яблука? А ви угорці великої угорщини солодкі яблука!

Magyar Ember 2011-04-11 / 17:54:00

Вижу, что беспрерывное беспокойство сотрудников областного архива по поводу выдачи документов об их этнической принадлежности лицам пожелавшим подать заявление на получение венгерского гражданства, приводит г-на Делегана в растерянность. При этом никакого повода для этого не вижу.

"Людина отримує гарний такий документ, який свідчить, що вона набула громадянство. Отримує спеціальний код, номер цього документа – і більше нічого", – каже Репаш.

Так почему же Венгрия выдаёт гражданство гражданам соседних государств?

Да потому, что в период свободного перемещения товаров - основная доктрина ЕС (у некоторых боссов она компенсирует религию) - гарантировано право на легальное нахождение всех достигших европейского материка лиц - беженцев. А это сотни тысяч в год! Это максима глобализации. Представители западных стран по несколько раз в году в Брюсселе спорят о том, как эти "кислые яблоки" поделить между собой.

По- этому Венгрия считает, что этот балласт ей не нужен и компенсирует эту дилемму de- jure через абсорбцию венгерского населения из бывших венгерских территорий.

Непонимание сущности этой проблематики у дешёвеньких писак-журналистов вызывает невральгическую истерию. Низкий уровень образования, незнание европейских языков, отсутствие возможности изучить описываемые проблемы досконально, указывает лишний раз на то, что не только этнических венгров следует удостоить возможности свободного перемещения по шенгенской зоне, но и тех "журналистов", которые своими "изысканными" стэйтментами (statments) общественное мнение постоянно вводят в заблуждение.

Ember Zoltán 2011-04-11 / 10:57:00
робі, 10.04.2011 22:55
ааааа, розсмішив - усе життя мріяв жити "возле Кишварди" - все кидаю, їду туда, дом куплю, цигарки з України через зельонку від українських колег прийматиму.
Лиш уточни, будь добрий, в яких саме селах "возле Кишварди" дом купляти.

Может и розсмешил, но не до смеха!
Я Кишварду только в примеры приводил. Красивый городок с нормальной инфраструктурой. Больница например современная: не случайно почти нет такого дня, чтоб там не родился ребенок у кого родители граждане Украины (и не только венгры!).

Ты наверное городской, и здесь не плохо. Но представ себе, что живешь к каком-то нашем селе: бездорожжя, дом културы разваливается, детского сада нет, почту давно закрыли, отсутствует медицинское облуживание. Работы тоже нет канечно, но зато коррупция расцветает на любом уровне! А тебе всего от 25 от 35 скажем. Может будущее? Об этом лучше не споминат: пенсия 800 гривен.

Вот для этих людей и есть вариант: любыми путями перебраться на ту сторону, и почувствовать себя человеком. Даже в том аспекте, о чем ты написал: не от него будут сигареты принимать, а он будет от других.

2011-04-11 / 00:31:00
От і будуть громадянами Угорщини другого сорту.
А на соц виплати міг сподіватися тільки повний ідіот

робі 2011-04-10 / 22:55:00
ааааа, розсмішив - усе життя мріяв жити "возле Кишварди" - все кидаю, їду туда, дом куплю, цигарки з України через зельонку від українських колег прийматиму.
Лиш уточни, будь добрий, в яких саме селах "возле Кишварди" дом купляти.

Ember Zoltán 2011-04-10 / 19:56:00

Материал немножко непонятный.
Как быть разочерованным, если никто у нас на Подкарпаттье еще гражданство не получил. Можно было подавать с 3-го января. Как раз истекает срок, три месяца.
В Сербии и в Румунии дали по двум причинам: 1.) там никто не препяствовал со сторны властей 2.) они выдавались в честь национального праздника 15-го марта, если честно: для показухи.
В материале моного ошибок. Например
1. Про разочерование уже писал
2. Свободное передвижение: раз ты гражданин венгрии, иммеешь право на общих осбнованиях на загранпаспорт, ед куда хочешь!
3. Выбирать будут и те венгры, которые проживают за пределами Венгрии, и уже имеют венгерское гражданство. Споры идут о том, как: голосовать только за партийные списки, или + иметь право своего венгра послать в венгерский парламент. Руководство Венгрии склонен ко второму варианту.
Для местного: я подал в первых днях января. Так что приближается моя очередь. Переселиться не собираюсь. Это для меня символическое событие.
Хочу отметит: может у Будапешта есть и задние планы. Население Венгрии уменьшается, а если посмсотреть, что цыганы там, как и у нас, имеют по 5-6-ро детей, будущее еще хуже. Не исключено, что, с этой "упрощенкой" Венгрия хочет улучшить демографихческое положение. Раньше, даже если дом или квартиру и работу имел, надо було 2-3 года ждать чтобы стать гражданином. Теперь все проще. Многи переселятся: возле Кишварды например за 2-2,5 миллионов форинтов (10-13 т. долларов) двухэтажные дома можно купить.

местный 2011-04-10 / 18:05:00
2Istvan: т.е. ты всем доволен? ну и ладно. чё ж тогда ты всегда бурчишь? помнишь, в "Джентельменах удачи": "Ты маленький был? Мама-папа был? Почему такой злой, почему как собака?" :)
у тебя была мечта - ты её осуществил. всё ОК - живи и радуйся.

Istvan 2011-04-10 / 17:54:00
Все эти сведения изложены с августа 2010 г. на сайте allampolgarsag.gov.hu. Наведенные новости тоько вам, незакарпатцам новости.

Istvan 2011-04-10 / 17:51:00
"Ну пошумели, попиарились..." Местный, ану наведи примеры, цитаты.
О получении таких льгот писали исключительно украинские источники.
А мы все знаем венгерское законодательство: пенсию итп. могут получить только те, которые живут и платят на территории Венгрии.

местный 2011-04-10 / 17:10:00
Иштван и Эмбер: вы, я так, понимаю, еще без паспортов?
Просто когда изначально всё делается через ж***, то и ждать чего-то нормального не стоит...
нужна была PR-акция. её провели. никто не включал даже в бюджет Венгрии средства на возможное возвращение в Венгрию каких-то людей (которых могут лишить того же украинского гражданства и они просто не смогут нормально жить и работать в Украине), никто не включал в бюджет никаких средств ни на социалку ни медицину, ни на что. Да и средств этих просто нет.
Ну пошумели, попиарились...

Istvan 2011-04-10 / 15:48:00
Во-первых: не имеет значение национальность.

Istvan 2011-04-10 / 15:39:00
Между прочим, если кого-то интересует, иочно какие документы нужны для венгерской репатризации - тут могу дать бесплатную консультацию, у меня есть все данные.

2011-04-10 / 14:58:00
Никто не разчарований.
На основі того "гарного документа" та отриманого угорського свідоцтва про народження усі можуть оформляти угорський закордонний паспорт, з яким вже можна їхати, куда угодно.
А про соціальних та медичних пільг ніхто і не мріяв, тому що про таке і не говорилося.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини