На Міжгірщині Пенсійний фонд оштрафував 4 підприємства-боржника

Чергове розширене засідання колегії РДА вступним словом відкрив голова Василь Щур, а його перший заступник Василь Радовецький оприлюднив порядок денний зібрання. Питання, які належало обговорити, є надзвичайно важливими з огляду на забезпечення сталого соціально-економічного розвитку.

На Міжгірщині Пенсійний фонд оштрафував 4 підприємства-боржника

Взяти хоча б до прикладу інформацію начальника відділу ЖКГ РДА Василя Марковича "Про благоустрій населених пунктів та встановлення єдиного санітарного дня з очищення території району". Таким на колегії визначено кожну п'ятницю нинішнього місячника благоустрою і санітарної очистки території району. Особливо активно ці роботи слід провести в період підготовки до найвеличнішого і світлого свята року — Воскресіння Христового. Аби воістину зустріти його з чистими помислами і наведенням порядку в навколишньому середовищі.

Не слід забувати, що розвиток туризму і рекреації у краї є пріоритетним напрямком соціально-економіч-ної підойми Верховини. А тому необхідно зробити все можливе, щоби чистота і порядок у навколишній екосистемі стали справжньою візиткою нашого смерекового краю. За цього Василь Михайлович Щур зазначив, що минулої п'ятниці активно попрацювали на проведенні благоустрійних і саночисних робіт жителі населених пунктів, підпорядкованих 17 сільським і селищній радам. На жаль, інші 6 ще й не починали займатись цією важливою справою.

Тематично його виступ продовжив голова райради Іван Васильович Ярема, який наголосив на необхідності активно використовувати у цій справі облікованих у РЦЗ безробітних, включатись в експеримент зі збору пет-пляшок та інших відходів. Слід також якнайскоріше визначитись з відведенням земельних ділянок під сміттєзвалища, звичайно, у відповідності до чинного законодавства. Оскільки на облаштування таких на теренах області найближчим часом надіятись нічого.

У своєму виступі "Про спецнадходження коштів для виплати пенсій в районі та погашення заборгованості зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України" начальник управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Наталія Буртин детально охарактеризувала низку проблемних для 12105 пенсіонерів питань, які хвилюють практично більшість із них. До речі, середня виплата пенсій на одну особу в районі складає 1142,1 грн.

За станом на 1 березня 2011 року до райуправління Пенсійного фонду надійшло власних коштів 7354,5 тис. грн. при плані 6890,0 тис. грн. Однак ця сума становить 27,7 відсотка потреби, оскільки в січні-лютому потреба на виплати пенсій та допомог склала 27692,8 тис. грн. Тож кожному варто замислитись над тим, яким чином покращити стан сплати коштів до Пенсійного фонду України. Особливо суб'єктам підприємницької діяльності, кількість яких із року в рік зростає і на сьогоднішній день становить 2113 осіб. Це попри те, що окремі із них кричать про великий податковий тиск на них.

У виступі Наталії Василівни йшлося і про те, що на нині такі суб'єкти підприємництва як "ДДСА-Продакшн", ДП "Санаторій "Верховина", ВАТ "Загалшляхбуд" та ПП "Карпати" боргують до управління Пенсійного фонду значні суми. Боржниками з пільгових пенсій є й банкрут СВК "Світанок" та ДП "Синевир-С". За її словами, управлінням робиться все можливе, щоби покращити надходження коштів до Пенсійного фонду. За звітний період проведено 12 перевірок правильності нарахувань страхових внесків тощо. За їх результатами до порушників пенсійного законодавства застосовано 4 фінансові санкції, а на одну посадову особу накладено адмінстягнення.

Та чи не найбільше управління потерпає із-за витрат на рішення судів на позовні заяви так званих дітей війни та окремих категорій пенсіонерів, які вважають, що їм неправильно нараховані, несвоєчасно переглянуті пенсії тощо. У відповіді на запитання директора РЦЗ Михайла Штеленя з приводу цього прозвучала цифра 700 тис. грн. Ці витрати є результатом того, що на рівні попередніх урядів не враховано звідки взяти кошти на виплату добавок до пенсій дітям війни, не розроблено у відповідності з чинним законодавством виплати таких іншим категоріям пенсіонерів.

Тематично з приводу погашення заборгованості перед управлінням Пенсійного фонду виступ Н.В. Буртин продовжив начальник відділу з праці та соціальної політики УП та СЗН РДА Михайло Вегеш. Він також у дохідливій формі охарактеризував фінансові можливості вищеназваних боржників, а також погашення ними боргів до Пенсійного фонду. За його словами, найближчим часом погасить борги перед управлінням Пенсійного фонду ВАТ "Загалшляхбуд".

У виступі "Про стан харчування дітей та дотримання санітарного законодавства у навчальних закладах, якості та безпечності продовольчої сировини і харчових продуктів" заступник начальника відділу освіти РДА Ганна Вощепинець зазначила, що нині ця справа є найбільш актуальною на освітянській ниві Міжгірщини. Позаяк за новітніх методик навчання і виховання підростаючих поколінь, діти за навчального процесу витрачають багато енергії.

В цілому харчування дітей у навчальних закладах району організовано на належному рівні та у відповідності з чинним законодавством про освіту. Учні 1-4 класів забезпечені безкоштовним одноразовим харчуванням. Таке ж отримують діти-сироти, діти потерпілих від аварії на ЧАЕС. Усіма видами харчування в поточному навчальному році охоплено майже 4900 учнів. Приємно відзначати, що за нагальної потреби навчальні заклади забезпечуються в окремих школах самостійно вирощеною продукцією або ж наданою батьківською громадськістю.

Водночас Ганна Федорівна відзначила, що не всі шкільні їдальні забезпечені кваліфікованими кухарями, часто підприємці міняють асортимент харчових продуктів. До речі, згідно з проведеними тендерами підприємці здійснюють харчування учнів у 5 навчальних закладах. Є гостра потреба в забезпеченні шкільних їдалень холодильниками, відповідним технологічним обладнанням, посудом.

В ході обговорення даного питання мимоволі зайшла розмова про необхідність проведення дезінфекційних робіт у дошкільних та навчальних закладах Міжгірщини. Голова РДА Василь Щур надав слово з цього приводу головному спеціалісту райСЕС Віталію Поповичу. Його відповідь щодо виділення коштів освітянами на проведення вищеназваних робіт не в повній мірі задовольнила Василя Михайловича. Тому він порадив Ганні Вощепинець та Віталію Поповичу знайти компромісне рішення з вирішення даного питання в майбутньому.

Воно зафіксовано і в дорученні голови РДА Василя Щура відділу освіти РДА за підсумками розгляду питання порядку денного колегії "Про стан організації харчування дітей та дотримання санітарного законодавства у навчальних закладах, якості та безпечності продовольчої сировини і харчових продуктів". Голова райради Іван Ярема додав, що освітяни району разом з учнями мають покращити свою участь у проведенні благоустрійних робіт в населених пунктах Міжгірщини.

— Взагалі варто розробити і затвердити на черговій сесії райради Програму проведення благоустрою та саночистки території району, хоча б до 2015 року, — сказав у своєму виступі Іван Васильович. — На основі цього покращилась би екосистема Верховини, інвестиційний клімат у краї та розвиток туристичної індустрії.

В інформації "Про представлення багатодітних матерів району до присвоєння почесного звання України "Мати-героїня" начальник відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Тетяна Горова наголосила, що робота структурного підрозділу в цій справі ведеться на належному рівні. Важливо, щоби й секретарі виконкомів місцевих рад більш серйозно відносились до цього. Тепер, приміром, треба зробити все можливе, щоби прискорити підготовку подання на багатодітних матерів 1945-1946 років народження і старших.

На сьогоднішній день вже 292 жінкам Міжгірщини присвоєно це високе й почесне звання України "Мати-героїня". Ще на понад 300 верховинок документи направлено в ОДА та Київ. Будемо сподіватись, що й вони скоро поповнять ряди багатодітних горян-трудівниць, удостоєних цього звання.

Василь БЕЛЕНЬ. "Верховина" для mizgir.com.ua

07 квітня 2011р.

Теги: Пенсійний фонд, штраф, сесія

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини