У прес-центрі «Закарпаття» говорили про «Ромео і Жасмин», «Коронацію слова» та про сучасний театр (ФОТО)

У вівторок у прес-центрі «Закарпаття» говорили про драматургію. До прес-центру «Закарпаття» завітали Ольга Мурашко, театрознавець, та Олександр Гаврош, автор п’єси «Ромео і Жасмин», яку представлятиме в рамках «Березневих котів» київський студентський народний театр «Вавилон».

У прес-центрі «Закарпаття» говорили про «Ромео і Жасмин», «Коронацію слова» та про сучасний театр (ФОТО)

Олександр Гаврош кількома штрихами представив гостю, яка є куратором Всеукраїнського конкурсу "Коронація Слова" у номінації "драма", найпотужнішого літературного конкурсу рукописів і єдиного конкурсу драматургії в Україні. Відтак Ольга Мурашко розповіла про власне п'єсу "Ромео і Жасмин", яка вже ставилася на двох професійних сценах (Дніпропетровській та Львівській) та одній народній (студентський народний театр "Вавилон" з цією п'єсою здобув перше місце на Всеукраїнському з'їзді студентських і народних театрів в Ірпіні в червні минулого року). "П'єса потрапила на "Коронацію слова" в один з перших років, коли "Коронація" вже проводила драму, – розповіла пані Ольга, – тому що конкурс розпочався вже 11 років тому як конкурс романів і кіносценаріїв. В Києві відбулося дуже цікаве голосування і п'єсі "Ромео і Жасмин" не вистачило 1 голосу, аби вона посіла перше місце". Відтак, як розповіла Ольга Мурашко, ужгородська п'єса отримала своє друге місце, пролежала в Києві два роки, була опублікована в журналі "Дніпро" і згодом у Харкові потрапила до рук головного режисера Дніпропетровського театру ім Шевченка Анатолія Камцедаєва, який і поставив п'єсу на великій академічній сцені. Вистава пройшла з великим успіхом і аншлагом. Однак першими її поставили студенти з театру "Вавилон" (який існує при інституті Драгоманова), які і привезуть виставу в суботу в Ужгород, аби показати її в рамках фестивалю "Березневі коти". Ужгородці зможуть подивитися її цієї суботи, 27 березня, о 17 годині в Ляльковому театрі.

Звісно ж розмова з гостями торкнулася і стану сучасного театру в Україні. Таке явище, як "самодіяльний театр" сьогодні дуже поширене в цілому світі, в той час, як у нас такого нема. Театральна ситуація загалом не вельми втішна. На думку Ольги Мурашко сьогодні українському театру бракує експериментальної сцени, яка є приміром у Білорусі, бракує "хуліганства в хорошому розумінні слова". В Україні ж відбуваються поки що лише окремі акції і є окремі фанати, які організовують театральні фестивалі тощо. "І поки немає сучасної драматургії, – сказала театрознавець, – а драматургівя – це фундамент театру, то в нас так усе й залишиться. Допоки в нас нема експерименту, поки не почнем шукати нові форми, нічого не зміниться", – додала пані Ольга.

Крім того, сучасний театр не має незаангажованої критики, здорової конкуренції і неконкурентноздатний. На цьому фоні "підкачала" й публіка, розбещена кіноіндустрією, і позбавлена театральної культури і розуміння елітарності театру. "Знаю, що однією з пігулок, яка допомогла б вилікуватися від такого академізму в поганому розумінні цього слова, це є сучасна драматургія. Це експеримент і нові форми театру", – додала пані Ольга.

Стосовно драматургії у власне "Коронації слова", то тут, як зауважила театрознавець, минулого року сталася зміна умов участі п'єс. Відтепер п'єси розподілені на три напрямки: п'єси для дітей, п'єси для камерної чи експериментальної сцени та п'єси для великої академічної сценми. "По цих трьох напрямках відбуваються експертні ради та журі, до складу якого цього року входять тільки практикуючі режисери. І якщо практикуючий режисер голосує за ту чи іншу п'єсу, то потім ми, куратори, маємо право лобіювати цього режисера до постановки тої чи іншої п'єси, щоб підтримувати і надихати творчих людей".

Ніна Малишка, єдиний театрознавець в Ужгороді, розповіла про святкування 30-річчня тетру ляльок "Бавка" і запросила усіх присутніх на театральні вечори

23 березня 2011р.

Теги: прес-центр "Закарпаття", "Ромео і Жасмин", "Коронація слова", Гаврош, Ольга Мурашко, драматургія, театр

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини