Закарпатські адвокати стверджують, що незалежність адвокатури області перебуває під загрозою

У середу, 16 березня, в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала ситуація, що склалася довкола Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області.

Закарпатські адвокати стверджують, що незалежність адвокатури області перебуває під загрозою
Доповідачі-адвокати стверджують, що ситуація дійшла до критичної межі, через що депутати Закарпатської обласної ради звернулися по допомогу до керівництва держави.
За словами Олексія Фозекоша, першого заступника голови Закарпатської КДКА VI скликання, голови правління Мукачівської міської асоціації адвокатів, раніше в області тривало протистояння різних адвокатських груп. Його було вирішено завдяки роботі спеціальної комісії Закарпатської обласної ради. "Склад Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області було затверджено рішенням сесії Закарпатської обласної ради № 1160 від 08 липня 2010 року. Адже процес формування КДК є виключною компетенцією саме обласної ради. Проте голова Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабінеті Міністрів України, член Вищої Ради Юстиції Висоцький В.І. звернувся з позовами надуманого характеру до судових органів, використовуючи своє службове становище, здійснює тиск на судові та правоохоронні органи з метою прийняття судами вигідних йому рішень про скасування абсолютно законного вище згаданого рішення сесії Закарпатської обласної ради", -- розповів О. Фозекош.
 
Він також наголосив, що тривають переслідування представників адвокатського корпусу Закарпаття, а роботу комісії заблоковано: "Згідно із законом, ніхто не може втручатися у діяльність адвокатської спільноти. Проте Вища кваліфікаційна комісія на свій розсуд вирішує долю адвокатів, здійснює тиск на суд для прийняття ним рішень, які становлять правовий нонсенс".
 
Михайло Беран, голова Дисциплінарної палати Закарпатської КДКА VI скликання розповів: "Втручання у нашу роботу з боку Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабміні в особі В. Висоцького нівелює роботу нашої адвокатури. Він здійснює незрозумілі для адвокатів дії, які протирічать законодавству. "Закарпатських адвокатів намагаються змусити їздити до Рівненської області і там складати кваліфікаційні іспити, однак ми здатні робити це і на території Закарпатської області", -- сказав М. Беран.
 
Хома Олексик, професор, адвокат вважає, що київські посадовці намагаються тиснути на закарпатських адвокатів та Закарпатську обласну раду, "просуваючи" власні інтереси та нехтуючи правами закарпатських правозахисників.
 
Учасники прес-конференції також висловили власну точку зору з приводу розміщеного на офіційному сайті ВКК при КМУ проекту Закону "Про адвокатуру". За словами О. Фозекоша, він абсолютно не відповідає вимогам часу і закриває молодим адвокатам та правникам можливість активної участі в діяльності органів адвокатського самоврядування. "За "ширмою" цього Закону ховається намагання повної тотальної монополізації сфери правової допомоги на Україні певними адвокатськими кланами, представники яких вже десятиліттями просиджують чиновницькі крісла в органах адвокатського самоврядування і вважають, що їх думка є істиною в останній інстанції", -- сказав адвокат.
 
Олексій Фозекош зачитав лист Прем'єр-міністра України Миколи Азарова, в якому сказано, що процес формування Закарпатської КДКА є виключною компетенцією Закарпатської обласної ради.
 
"Тому у ситуації, коли головою при ВККА при КМ України Висоцьким В.І. ігнорується навіть офіційна позиція Прем'єр-міністра Миколи Азарова, ми вважаємо за потрібне звернутися не тільки до Закарпатської обласної ради, а й до Президента України, як гаранта захисту законних, в тому числі професійних прав громадян України з проханням невідкладно втрутитись у наведену ситуацію, давши доручення відповідним органам відреагувати в передбаченому законом порядку на неправомірні дії голови ВККА при КМ України", -- сказав О. Фозекош.
 
"Ми вважаємо неприпустимим протиправне втручання ВККА при КМ України в діяльність Закарпатської адвокатури, у внутрішні справи адвокатської спільноти Закарпаття. Адвокатська діяльність на Україні не повинна бути виключною монополією якогось кулуарного вузько корпоративного адвокатського клану чи кланів, які, по суті, узурпували і монополізували здійснення всієї юридичної практики і надання правової допомоги в Україні", -- підсумував адвокат.
16 березня 2011р.

Теги: адвокат, адвокатура

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини