В УУБА та КаУ провели наукові читання до 72-річчя Карпатської України (ФОТО)

15 березня 2011 року в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатському університеті імені Августина Волошина було проведено урочисті заходи та наукові читання приурочені 72-річчю Карпатської України (14 – 15 березня 1939 р.).

В УУБА та КаУ провели наукові читання до 72-річчя Карпатської України (ФОТО)

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі УУБА-КаУ, у свято-Миколаївському актовому залі академії та університету  традиційні наукові читання, приуроченні героїчним подіям державотворення на землях Закарпаття восени 1938 – березня 1939 років, було розпочато молитвою "Царю небесний..." та виконанням державного гімну "Ще не вмерла в Україні ні слава, ні воля...".

Відкрив наукові читання ректор УУБА та КаУ, заступник голови з вищої освіти і науки Синодального відділу Української Православної Церкви, професор, архімандрит Віктор (Бедь).

У вступному слові отець-ректор передав професорсько-викладацькому складу і студентам благословення та вітання від імені Блаженнійшого Митрополита Володимира та зупинився на історичному значенні проголошення в березні 1939 року Карпатської України для подальшого відновлення 24 серпня 1991 року державної незалежності української держави, що за літочисленням від початку князювання київської династії Кия (VІ ст.) донині вже має більше 1500 років.

Всім учасникам наукових читань було надано можливість переглянути 25-хвилинну серію документального фільму "Собор на крові", в якій на документальних і правдивих фактах показано всю велич, патріотизм та трагічність березневих подій 1939 року на Закарпатті, під час та після проголошення державної незалежності Карпатської України.     Переглядаючи стрічки кінохроніки 14-15 березня 1939 року (задокументовані американським кінематографістом Лисюком), учасники наукових читань стали безпосередніми свідками і учасниками проголошення Карпатської України Карпатоукраїнським Соймом на Закарпатті  14 – 15 березня 1939 року. Карпатський Сойм в умовах реальної загрози захоплення Закарпаття фашистськими військами гортіївської Угорщини (військово-політичного союзника фашистської Германії) одноголосно проголосив державну незалежність Карпатської України (нині Закарпаття), прийняв державний закон згідно з яким: державний прапор – синьо-жовтий, державний герб – тризуб (знак Володимира Великого) та державна мова – українська. Ці історичні рішення найвищого законодавчого органу влади русинів-українців Карпатської України від 14 – 15 березня 1939 року є найбільш красномовною відповіддю спекулянтам та штрейкбрехерам, які намагаються нині роздмухувати штучно створену ідеологію політичного русинства (закладену в 20-30-х роках ХХ ст. ворожою угорською пропагандою, а на початку 90-х років ХХ ст. підтриману ідеологічними відділами КПРС-КПУ і КДБ СРСР та КДБ УРСР) на Закарпатті, сіючи на догоду інших держав ворожнечу серед єдинокровного українського народу.

Відтак учасники наукових читань перейшли до заслуховування доповідей.

З доповідями виступили:

– проректор з наукової роботи УУБА та КаУ, магістр політичних наук Євген Іванович Гайданко на тему: "Національне відродження на Закарпатті у період Карпатської України (жовтень 1938 – березень 1939 рр.";
– перший проректор КаУ, директор НДІ богослов'я, філософії та аналітики УУБА та КаУ,  доктор філософії, професор Майя Георгіївна Артьомова на тему: "Вплив карпатоукраїнського фактору на розвиток українського питання наприкінці 30-х – середини 40-х рр. ХХ ст.".

З науковими повідомленнями-доповідями виступили:

– студентка - правознавець IV курсу Карпатського університету імені Августина Волошина Ірина Олександрівна Балик на тему "Конституційно-правові засади проголошення Карпатської України 14 – 15 березня 1939 року";
– студент - богослов III курсу Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина Іван Іванович Довжинин "Духовна спадщина Карпатської України".

Після заключного слова отця-ректора присутні вшанували полеглих героїв Карпатської України хвилиною мовчання (за оцінками істориків, близько 28 000 карпатоукраїнців були закатовані профашистською угорською владою та загинули на полях нерівних боїв. Для придушення Карпатської України профашиською гортівською владою на територію Карпатської України в березні 1939 року було введено 40-тисячну армію. Понад сто тисяч карпатоукраїнців були вимушені покинути територію своєї рідної землі).

Наукові читання було завершено молитвою "Достойно єсть..." та виконанням державного гімну України "Ще не вмерла в Україні ні слава,  ні воля..."

Відтак академічне духовенство, професорсько-викладацький склад та студенти Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина пройшли хресною ходою вулицями міста Ужгорода до пам'ятних дощок та пам'ятника Президенту Карпатської України, Герою України, доктору, о. Августину Волошину, де встановили вінки та корзину з квітами і відправили заупокійну літію за померлих героїв Карпатської України, яку очолив професор, архімандрит Віктор (Бедь) у співслужінні духівника академії, благочинного Ужгородського міського благочиння Мукачівсько-Ужгородської єпархії, доцента, протоієрея Іоанна Моланича і помічника отця-ректора з богослужбової практики та інспекторської служби протоієрея Євгенія Шелевія.

16 березня 2011р.

Теги: Карпатьска Україна, Красне Поле, УУБА

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини