Магдалина Пуглик-Белень: Її життя — мистецтво...

Одна з найкращих керамістів країни закарпатка Магдалина Пуглик-Белень про свою творчість, унікальну техніку, знайомство з Бокшаєм та зняті про неї фільми.

Магдалина Пуглик-Белень: Її життя — мистецтво...

Відома не тільки в країні, а й у світі майстриня, живописець, талановитий графік, творець українського нецке та особливого стилю в кераміці. Все це – про унікальну жінку Магдалину Пуглик-Белень, уродженку села Невицьке, що на Ужгородщині. Вона живе в затишному будиночку під замком неподалік Ужгорода. Саме до цієї оселі з'їжджаються поціновувачі кераміки з Голландії, Франції, Японії та навіть з Аляски. Приїжджають, щоб придбати вироби майстрині, адже її техніка унікальна, а твори – справжні шедеври. 4 березня пані Магдалині виповнилося 60 років. "Закарпатка" з нагоди цього свята вирішила поспілкуватися з майстринею, аби розвідати в неї секрети її неординарності.

Кожна робота повинна мати своє обличчя

– Магдалино Іванівно, ви багато чим займаєтеся: живописом, графікою, вишиванням, але все ж таки кераміка – на першому місці. Чому?

– Мабуть тому, що захопилася нею з дитинства. Ще в школі любила ліпити фігурки із пластиліну. А усвідомила, що цим слід займатися серйозно, на 3 курсі Ужгородського училища прикладного мистецтва. Любов до кераміки прищепили викладачі. Хоч і не відразу, бо спочатку нас навчав вчитель із... хімії. Зрозуміло, що багато хорошого нас навчити не міг. Але прийшли інші вчителі, такі як  А. Дунчак, А. Бачинська, В. Берец. Вони і прищепили мені любов до справжнього мистецтва. 

– Знаю, що ваші роботи просто розкуповують у нашій країні й за кордоном. У чому секрет популярності ваших творів?

– Кожен майстер має свою формулу успіху. У чому моя? Мабуть у тому, що всі твори робила не схожими на інші. У кожному мала бути своя оригінальність, своє обличчя. Яким чином досягла такої майстерності? Є кілька секретів. Один можу розкрити: наприклад, обличчя фігурки завжди ділила навпіл і кожну половину робила окремо. Цю техніку вже сьогодні багато хто використовує. А ще люблю експериментувати. Тому кожна робота виходить неповторною.

– Бачу, у вас тут є навіть японські нецке...

– Так, причому їх сама робила. Вважаю, що це унікальний вид мистецтва, адже величний не за розміром, а за змістом. Це пластика і майстерність великого ґатунку, яка виражена у різних формах та багатотисячних варіаціях тематики. Крім того, ці фігурки ще й служать оберегом, а не тільки прикрасою. Вперше побачила нецке у Київському музеї західного мистецтва. Після цього вирішила створити свої – так з'явилася серія "Дитячий світ".

"Уже на 3 курсі училища мала персональну виставку..."

– Знаю, що купувати ваші роботи приїжджають навіть з Аляски?

– Купують різні люди, навіть президенти! Екс-глава держави Віктор Ющенко придбав мою роботу, а Віктор Янукович ще ні. Треба буде якось подарувати (сміється. – Авт.). Багато замовлень з-за кордону – із Франції, Голландії, Японії, країн Південної Америки. Навіть з Аляски були клієнти. Всі приїздили до мене додому, тут у мене в будинку справжній музей.

– За кордон вас не переманюють?

– Доволі часто. Мене запрошували попрацювати в Канаду, Італію, Угорщину, Чехію. Але кудись не вдалося поїхати, десь для цього не вистачило грошей або просто  відмовлялася, бо мене в тих країнах хотіли просто використати. Іншими словами, вкрасти мою техніку, яку роками напрацьовувала та вдосконалювала. І так вже мене активно копіюють і заробляють на моєму імені. Але, навіть незважаючи на те, що там побувати не вдавалося, мої роботи побачили світ – вони є в колекціях у Чехії, Словаччині, Румунії, Грузії, Росії, Канаді, Польщі, Німеччині, Франції, Ізраїлі, навіть в Аргентині та Австралії.

– Знаю, вас свого часу номінували на Шевченківську премію...

– Так, це було в 1999 – 2000 роках. Але не вдалося її здобути. Трохи не вистачило голосів. Проте маю премію Бокшая, вона мені цінна.

– За 40 років творчого шляху чим особливо пишаєтеся?

– Є кілька моментів, зараз їх згадую з посмішкою. Наприклад, як познайомилася із Бокшаєм та Кашшаєм. Коли вчилася на 3 курсі училища, то ще не знала достеменно,  хто вони та як виглядають. Тому, коли принесла свої роботи в Художній фонд, спочатку переплутала їх зі... сторожами! Вони мені допомогли розкласти роботи в фонді, дати кожній назву. Уявляєте, мені допомагав сам Бокшай! А ще дуже пишаюся, що вже на третьому курсі, у 1975 році, мала свою персональну виставку. Для тодішнього художника це було справжнє досягнення. І на цій виставці відомий художник Павло Бедзір підійшов до мене і порадив вступати у Спілку художників СРСР. Одним словом, багато працювала для здобуття імені. Один викладач, коли була студенткою, мені казав: "Спочатку ти працюй на своє прізвище, а потім воно працюватиме на тебе". Так і є.

– Коли ви зрозуміли, що ім'я вже працює на вас?

– Коли у 80-х роках із студії імені Довженка приїхали знімати про мене фільм. Навіть два. А ще про мене знімало сюжет навіть Нью-Йоркське телебачення, коли приїжджало в Ужгород. На жаль, так і не вдалося побачити ці фільми.  

– На початку березня у вас ювілей – 60 років. Вважаєте, що основну роботу ви вже зробили?

– Ні. Бо тоді можна вважати, що мене вже нема. А поки художник живий, він весь час вдосконалюється. Я ж по життю експериментатор! Душа і серце художника повинні навчати, співати, радувати і приносити одухотвореність людству. Тобто ще буде чим здивувати світ....

Магдалина Пуглик-Белень народилася 4 березня 1951 року в селі Невицьке Ужгородського району. Навчалася в Ужгородському училищі прикладного мистецтва (нині коледж мистецтв) з 1969 по 1973 рік. При Львівській академії мистецтв пройшла повний курс педагогіки. Після закінчення працювала 12 років у тому ж училищі викладачем спецдисциплін. Член Національної спілки художників України з 1977 року, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України з 2001 року. Твори художниці зберігаються в різних музеях України, Грузії, Канади, США, Німеччини, Чехії, Франції, Голландії, Австралії, Ізраїлю, Італії, Японії, Фінляндії, Угорщини, Словаччини, Польщі. Учасниця міжнародної виставки кераміки в Буенос-Айресі (2003 р.). Створила серію унікальних робіт з філософії: "Космогонія людства", від символічних знаків раннього неоліту і до початку ХХ століття.

Дмитро Гончар, "Закарпатська правда", Karpatnews.in.ua

06 березня 2011р.

Теги: Пуглик-Белень, кераміка, нецке, художник, мистецтво

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини