МГО "Сокіл": Пам'ятник на Верецькому перевалі є предметом розпалювання міжнаціональної ворожнечі

Існування так званого пам'ятника угорському імперіалізму на кістках захисників Карпатської України, знищених союзниками Гітлера – мадярськими шовіністами – є злочинним. А будь-які спроби кримінального переслідування українських патріотів зі "Свободи", які встали на захист національної честі та гідності українців, є неприпустимими та викличуть справедливу хвилю національного протесту не лише на Закарпатті, але й по всій Україні. Про це йдеться у заяві Молодіжної громадської організації "Сокіл" з приводу переслідування керівників Закарпатської "Свободи" у зв'язку з подіями на Верецькому перевалі. Наводимо текст заяви повністю.

МГО "Сокіл": Пам'ятник на Верецькому перевалі є предметом розпалювання міжнаціональної ворожнечі

"Ми, молоді українські патріоти, глибоко стурбовані українофобськими подіями, що розгортаються на Закарпатті, зокрема арештом та переслідуванням активістів ВО "Свобода".

Через недолугість, бездіяльність, а часом і продажність влади в Україні, вороже налаштовані щодо українців сили почуваються у нас як вдома. Спостерігаємо як впродовж останніх років на території незалежної Української держави вони незаконно встановлюють різноманітні пам'ятники, плити, меморіали, "малі архітектурні споруди", що мають українофобський характер і символізують посягання на державний суверенітет і територіальну цілісність України, принижують національну честь та гідність українців, розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Як правило, їх встановлюють різноманітні маргінальні шовіністичні організації тих держав, що у попередні століття були окупантами українських земель.

На Закарпатті такими є принизливі для українців надписи та численних міфічних птахах-турулах, що символізують угорський імперіалізм та владу угорців над частиною України. Але найяскравішим прикладом українофобії слугує скандально відомий так званий пам'ятник "Віднайдення Батьківщини угорськими племенами" на Верецькому перевалі, встановлений всупереч волі закарпатців. Його поява стала результатом містечкових, недалекоглядних домовленостей екс-президента України Віктора Ющенка з угорською стороною та виявилася межею знущання над національною пам'яттю українців та відвертим плювком в душу кожному українському патріотові. Адже на місці цієї споруди угорські фашисти та польські шовіністи навесні 1939 року по-звірячому розстріляли сотні захисників молодої української держави – Карпатської України.

Завдяки старанням низки патріотичних організацій (зокрема і нашої) впродовж останніх кількох років було зібрано свідчення очевидців тих подій, проведені роботи з віднайдення місць поховань розстріляних, а стараннями професійних археологів було розкопано декілька могил вояків Карпатської Січі. Саме на перевалі, що на межі Львівської та Закарпатської областей, заплановано спорудити військовий пантеон, де вже у вересні 2009 року вперше з належними почестями було перепоховано останки десяти січовиків.

Враховуючи викладене, вважаємо злочином існування так званого пам'ятника угорському імперіалізму на кістках захисників Карпатської України, знищених союзниками Гітлера – мадярськими шовіністами. Наявність цього обурливого символу угорського імперіалізму і шовінізму є предметом розпалювання міжнаціональної ворожнечі, тому вимагаємо негайно демонтувати зазначену українофобську споруду.

Загалом, ми, молоді українці, вважаємо, що усі символи окупаційних режимів на українській землі мають бути демонтовані як такі, що принижують українців.

Також МГО "Сокіл" вимагає припинити кримінальне переслідування українських патріотів зі "Свободи", які встали на захист національної честі та гідності українців. Будь-які спроби кримінального переслідування українських патріотів є неприпустимими та викличуть справедливу хвилю національного протесту не лише на Закарпатті, але й по всій Україні.

Богдан Галайко, кандидат історичних наук, голова МГО "Сокіл"

28 лютого 2011р.

Теги: Сокіл, Верецький, угорський, Свобода

Коментарі

mekk 2011-03-09 / 16:48:00

"Правилами коментування" на сайті Закарпаття онлайн заборонено розміщувати розлогі цитати чи цілі матеріали інших авторів, замість яких рекомендуємться давати посилання на ці інформації в мережі. Адмін

патріот 2011-03-08 / 20:28:00
"Шановний" шоні по-перше ти взагалі не маєш права коментувати історію українського народу. А по-друге не Волошин був у коаліції з Гітл., а саме мадяри, які захоплюючи Закарпаття вбили тисячі людей.А по-третє Волошин був 1-ю людиною в Європі який наважився дати бій Гітл. та його сателітам.
Слава Україні!!!

ШОНИ 2011-03-06 / 20:57:00
Я просто не могу поверить, что мои земляки такие исторические неграмотные. Или это все уже заросло национализмом? Однозначно доказано, что Волошин был человеком Гитлера и все его действия носили подготовительный характер для встречи немцев на Закарпатье. Люди добрые. Не тут учите историю. Не все читатели читают все комментарии. Многих людей вы вводите в заблуждение, а потом думаем, почему люди говорят глупости. Волошин и сечевики были предателями, хотели Закарпатья переиграть Словакам, потому их и расстреливали так венгерские, как и польские военные. Почему про поляков никто ничего не говорит. Они расстреляли не меньше сечевиков как венгры.

не важливо 2011-03-04 / 09:39:00
То правда, що їм загрожує 4 роки позбавлення волі?

горець 2011-03-03 / 20:59:00
Коментатор почитай українські або навіть зарубіжні книжники з історії незацікавлених держав, а не мадярські та москальські. Ось тоді будеш давати такі коментарі, а якщо ні то звалюй з України доки не пізно, шовініст ти продажний, галімий.!

2011-03-03 / 17:39:00

Коментар видалено через порушення одночасно кількох пунктів "Правил коментування". Адмін

комментатор 2011-03-02 / 17:49:00
"Вон из чехами, хай живе ВУЙКО Гитлер" - Фраза, яку ви, пане подали в українській мові, згідно її лексики, позбавлена будь-якого змісту. Тож жоден українець її не виголосить.
Правильно, никто ни про какую украину тогда и не говорил, даже поляки сечевики называли себя русинами и разгаваривали по русински, это Вы сейчас, как и советы, пишите "очередную" версию истории

Прохожий 2011-03-02 / 17:38:00
А.Волошин був прихильником Гітлера, але фюрер бувши ставлеником та дітищем англо-американської розвідки, не наважився приєднувати Подкарпатську Русь до Рейху, фюрер почав власну гру, тим самим відхилився від плану хазяїв про початок війни з Радянським Союзом через наявність двох Україн, однієї в складі 3-го Рейху, другої в складі СРСР. Так що А.Волошин був пішаком в чужій грі, незважаючи на його прихильність Рейху його не задумуючись поміняли.

Istvan 2011-03-02 / 14:08:00
Если Горти фашистом - то и Волошин был фашистом. Точка.

ІВАН 2011-03-01 / 16:45:00
Коментатору.
1. о. А. Волошин жодного разу не виступив проти ЧСР та чехів. аж до її розпаду (14. 03. 39 р. Словаччина проголосила незалежність, тож Карпатська Україна виявилася відірваною територіально від Чехії) залишався прихильником входження КУ у спільну федеративну державу чехів, словаків та українців. Тож такі слова, як ви цитуєте не виголошував:
2. Фраза, яку ви, пане подали в українській мові, згідно її лексики, позбавлена будь-якого змісту. Тож жоден українець її не виголосить

комментатор 2011-03-01 / 16:25:00
"ІВАН, 01.03.2011 16:09"
по Бенешу Ваши уточнения принимаются, отсюда и большие сомнения в правомочности действий Филингера.
Насчет Вуйки Гитлера вы напрасно, сам Батько радостно восклицал: "Вон из чехами, хай живе ВУЙКО Гитлер" - любимый лозунг и слоган "сечевиков". Сейчас патриоты трошки подрехтовали, времена меняються: "смерть москалям хай живе выльна украина".

ІВАН 2011-03-01 / 16:09:00
Коментаторе. Ви, пане, якщо або брешете, то не забріхуйтеся. А тим більше не пишіть "давайте будем стремиться знать ПРАВДУ"
Бо, дивізії Нахтігаль не існувало - був батальйон, брата Адольфа у о. А. Волошина не було (тим більше такого, що служив би в угорській контррозвідці), Гітлер не був "сюзерєном", а тим більше вуйком (дядьком) А. Волошина, ніякого "статусу" зі вказаними вами пільгами у Празі А. Волошин не отримував, Запорізьке козацтво Сталіна не "реанімовувало", А Бенеш у зазначений час Президентом ЧСР не був (ним був Гаха), "всьо Правительство ЧСР" у Лондон не емігровувало.
Пане не розказуйте байки та не вішайте локшину на вуха.

комментатор 2011-03-01 / 15:44:00
Поскольку админ не стирает неугодный материал открою ВАМ еще "один секрет".
Есть все основания полагать, что смерть Волошина в Бутырской тюрьме была связана с тем, что БАТЬКО, как истинный СЫН своей земли не захотел подписывать договор Молотова-Филингера о вхождении Республики Подкарпатская Русь в состав СССР от 29 июня 1945 года, 22 января 1946 года из СССР Сталин "кинул" РПР в состав УССР, хотя и рассматривался вопрос о РСФСР чтобы в качестве автономии, но говорят Хрущев "нагадил". Вот теперь московиты и кусают "волосы на ж..." Пр....... РПР и Крым, благодаря Хрущеву, так что Вы хахлов строго не карайте, если не съесть то хоть понадкусивать они умеют.

комментатор 2011-03-01 / 14:04:00
Поскольку админ не стирает неугодный материал добавлю насчет этого: "
Горті був таки прислужником фашистів".
Хорти был СОЮЗНИКОМ Гитлера, а не прислужником.
Венгерские дивизии воевали на Восточном фронте, погибли сотни тысяч солдат и офицеров в борьбе с большевиками, в том числе и многие Русины, часть из них оказавшись в плену согласились воевать против фашистов в составе Легиона Генерала Свободы, Вот такая была непростая история и не надо всех мазать одной краской.
Просто давайте будем стремиться знать ПРАВДУ, а не бездумно повторять клише и заклинания политиканов.

комментатор 2011-03-01 / 13:30:00
"сорри, 01.03.2011 12:20
З виходом на службу, комментаторе... :)"
Ну ВЫ немножко "не в курса".
"Не вдалося Волошину домовитися, ну і, мабуть, добре: якби вдалося, ви би зараз вили впевненіше і нахабніше про фашиста Волошина. А так доказів нема, але трубите, бо мусите. Служба... :)".
Волошину ВДАЛОСЯ домовитися з Гытлером.
Вид ВУЙКА Адольфа Волошин получил статус отставного чиновника в Праге с максимум привилегий: частный дом, прислуга, служебный автомобиль и прочая. Кстати, замечу, Волошин был государственным чиновником Высшего ранга - Премьер-министр Республики Подкарпатская Русь в составе ЧСР.
Президент Бенеш со всем Правительством ЧСР эмигрировал в Лондон и продолжили борьбу с фашизмом /думаю слышали о Легионе Генерала Свободы/, а Волошин, говорите с Гитлером не договорился. И еще, младший брат Волошина - Адольф, - прекрасно "трудился" в Венгерской контразведке в звании полковника. И Шухевич "договорился" стал одним из командиров дивизии "Нахтигаль".
"Не договорились" разве что те "хлопцы", которые не знали истинных намерений своих "ЗВЕРХНИКИВ" и стали разменной монетой в играх Батьки Волошина и его Сюзерена вуйки Гитлера.

сорри 2011-03-01 / 12:20:00
З виходом на службу, комментаторе... :)

Горті був таки прислужником фашистів. А Карпатська Січ як збройне формування Карпатської України збройно протистояло цим прислужникам Гітлера. З ким вели переговори - не ваша справа, а наша, українська. Треба було рятувати Карпатську Україну, а тому з двох зол - фашизму і більшовизму вибирали те, яке на той час було меншим. З Гітлером тоді вели переговори всі держави. Не вдалося Волошину домовитися, ну і, мабуть, добре: якби вдалося, ви би зараз вили впевненіше і нахабніше про фашиста Волошина. А так доказів нема, але трубите, бо мусите. Служба... :)

комментатор 2011-03-01 / 11:53:00
"сорри, 01.03.2011 10:08".
Поскольку Вы снова "при исполнении", то вынужден Вам ответить.
Никто в Венгрии не сомневается в прошлом Миклоша Горти, люди знают свою историю и объективно ее оценивают, никогда Хорти не будет "Героем Венгрии", а на Украине, Волошин "Герой", других одиозных поминать не буду, а что в результате, Запорожское казачество реанимировали Сталина /осужденного и развенчанного самими же коммунистами/, в Луганске ставят вопрос и переименовании на Ворошиловоград, Клим Ворошилов - почетный гражданин города.
А не ура-патриоты ли стараются?

сорри 2011-03-01 / 10:08:00
Сталін навчав фашистських пілотів у радянських льотних школах і санкціонував проведення спільних радянсько-німецьких парадів? Він був фашистом?

При Міклошові Горті Угорщина була сателітом нацистської Німеччини. Горті був фашистом?

Більшість країн на той час мали нормальні дипломатичні стосунки з гітлерівською Німеччиною. Вони були фашистськими?

Hunor, ви заблукали в трьох антиукраїнських смереках... :)))

Hunor 2011-03-01 / 09:31:00
Карпатської Українa як союзник Гітлера:
Волошин після проголошення Незалежності відразу ж звернувся з телеграмою особисто до Адольфа Гітлера з проханням про визнання Карпатської України під охороною Рейху та недопущення її захоплення Угорщиною.

Волошин Авґустин:
«Від імені уряду Карпатської України прошу Вас прийняти до відома проголошення нашої самостійності під охороною Німецького Рейху. Прем'єр-міністр доктор Волошин. Хуст»

Волошин не був фашист?

sb 2011-03-01 / 07:57:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини