УНП вимагає законодавчо заборонити спорудження в Україні «імперських пам’ятників»

«Законодавчо заборонити спорудження в Україні пам’ятників, які увічнюють колишній колоніальний статус України та прославляють її гнобителів», - пропонує голова Закарпатської обласної організації Української Народної Партії Іван Габор. На його думку, лише у такий спосіб, нарешті, можна буде припинити різноманітні провокації. Так політик прокоментував інцидент на Верецькому перевалі у Закарпатті, де було виявлено підпал пам‘ятника-монумента «На честь переходу угорських племен через Карпати».

УНП вимагає законодавчо заборонити спорудження в Україні «імперських пам’ятників»

"Фізичне знищення вже існуючих пам'ятників провокує переслідування з боку правоохоронців та погіршує взаємовідносини з іншими державами, у даному випадку – з Угорщиною", - підкреслює Іван Габор. Тож, він наголошує, що "головні зусилля українських патріотів мають бути спрямовані саме на недопущення появи нових імперських пам'ятників "угорської, польської, румунської чи російської ідеологічної зброї".

Політик нагадав, що "Закарпатська обласна організація УНП під час спорудження провокаційного монументу на Верецькому перевалі застерігала владу щодо необхідності згортання будівництва і робила все можливе щодо недопущення його відкриття, але за вказівкою недалекоглядних політиків пам'ятник, який, на жаль, не об'єднує, а роз'єднує закарпатців, все-таки спорудили і відкрили", - підкреслив Іван Габор.

Представник УНП зауважує, що "в демократичній Європі, наприклад, у Німеччині немає пам'ятників "наполеонівським звитягам", а у Франції - монументів "німецької окупації 1940-1944 років".

"Саме законодавче обмеження на спорудження таких пам'ятників захистить українську землю від активності іноземних шовіністичних організацій, які досі розглядають територію України як частину Великої Угорщини, Румунії чи Росії", - наголосив представник УНП.

Окрім цього, Іван Габор пригадав, що "за ініціативи та підтримки УНП на Закарпатті у селі Буштино створений об'єднавчий проект, який до речі, реалізований вперше на Україні, де на меморіальних плитах монументу викарбувані поряд імена та прізвища воїнів, які воювали по обидва боки фронту, на "Красному полі" та жертв радянських, угорських і німецьких таборів. Саме така практика має мати місце, адже вона є загальноприйнятою у цивілізованому світі і спрямована на об'єднання суспільства".

Довідково:

9 травня 2009 року за сприяння та підтримки УНП до Дня Перемоги, у смт. Буштино Тячівського району відбулася церемонія відкриття і освячення пам'ятника жертвам Другої світової війни. Вперше в Україні на меморіальних плитах монументу викарбувані поряд імена та прізвища воїнів, які воювали по обидва боки фронту, на "Красному полі" та жертв радянських, угорських і німецьких таборів.
 
Композицію освячували священики різних конфесій. Біля Обеліска Слави зібрались ветерани та мешканці Буштино. Вшанувати символічну могилу загиблим воякам прибули також представники Угорського консульства в Ужгороді, представники влади, громадських та політичних організацій.

Таким чином, вирішено припинити протистояння дітей та внуків, пращури яких з різних причин воювали один проти одного.
 
Відкриття такого Меморіалу можна вважати прецедентом, бо цей об'єднавчий проект реалізований вперше в Україні.

22 лютого 2011р.

Теги: Верецький, угорський, Габор

Коментарі

Іван Щербей 2011-03-10 / 18:52:00
В результаті ексгумаційних досліджень, проведених Комунальним підприємством Львівської обласної ради «Доля» на території Верецького перевалу біля с. Верб’яж Воловецького р-ну Закарпатської області (ур. «Талабучина долинка»), було встановлено наступне:
1. Людські останки були поховані в ямі розмірами 3х1,5 м на глибині 1,2-1,4 м від сучасної поверхні.
2. Поховання мало санітарний характер: тіла були скинуті нашвидкуруч, хаотично, перекриваючи одне одного. Поруч виявлено численний супровідний матеріал, який складався із фрагментів шкіряних поясних ременів, двох складних кишенькових ножів, годинника фірми «Union Gorlogere», пластмасового гребеня «The Star», решток зубної щітки «Rekord. Parfumerie Mukačevo», двох дзеркал, залишків ліхтарика, ґудзиків до верхнього і нижнього одягу, а також 55 монет Чехословацької республіки 1922-1938 років карбування.
3. Загальна кількість виявлених в об’єкті №1 людських останків складає 10 осіб. Проведені дослідження свідчать, що виявлене біля с. Верб’яж поховання напряму пов’язане з подіями 1939 р. Знайдені під час розкопок матеріали, літературні відомості та спогади місцевих жителів засвідчують, що це були вояки Карпатської Січі – мілітарного формування Карпатської України, розстріляні на Верецькому перевалі у березні 1939 р.


mekk 2011-03-09 / 16:56:00

"Правилами коментування" на сайті Закарпаття онлайн заборонено розміщувати розлогі цитати чи цілі матеріали інших авторів, замість яких рекомендуємться давати посилання на ці інформації в мережі. Адмін

михайло 2011-02-26 / 16:29:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

аргус 2011-02-26 / 14:54:00
ужгородцю: Хотелось бы? А как мне хотелось бы, чтоб вся эта националистическая бестолочь стройными рядами ушла за перевал, навсегда.

Ужгородець 2011-02-26 / 13:41:00
аргус, 24.02.2011 22:34
Нехай українські паспорта на стіл кладуть і марширують колонами на модьоркраїну

аргус 2011-02-25 / 18:17:00
ОУНівцю: я так розумію, у вас є власний варіант історії. Але він навряд чи прийнятний у нашому краї.. Ви можете бути тут одними з багатьох, але для того, щоб бути першими ви занадто примітивні.

ОУНівець 2011-02-25 / 15:49:00
аргус!
Перечитай історію, а тоді будеш писати про такі сумнівні висновки.

аргус 2011-02-24 / 22:34:00
Враховуючи різницю в цінах і наявність продуктів, останнім часом багато закарпатців, причому далеко не угорців за походженням, купують угорську продукцію. Там немає проблем ні з гречкою ні з борошном, а тим більше з цукром. Вони ж аграрна країна.

2011-02-24 / 22:20:00
Мадярони забули де живуть і чий хліб їдять.

аргус 2011-02-24 / 22:18:00
ОУНівцю: Ви щось переплутали шановний. Це ви там, у себе за Карпатами будете поводитися як вдома, а тут, будь-ласка ведіть себе виховано і толерантно. Так споконвічно склалося, що в Закарпатті прийнято поважати один одного і титульних націй тут нема. Враховуючи, що Закарпаття всього навсього 20 років знаходиться у складі України, то навряд чи ви можете тут почуватися як вдома. Ще раз закликаю васдо корректності.

ОУНівець 2011-02-24 / 21:46:00
Шановні мадяри! Прошу вас задуматись над тим, що ви живете не в Угорщині, а в Україні! І я б попросив вас поводити себе в Україні як в гостях, а не як господарі цієї Землі! Пам"ятні знаки своєї ідеології встановлюйте у своїй країні! Не зазіхайте на наші кордони!

вася 2011-02-24 / 20:44:00
що таке ОПІР- напевно таке як БЮТ Батьківщина , УНП тільки таке саме, що хлопці слави захотіли ?? ви що народні незаконні месники ?? чи мабуть ви психічно хворі люди ?? краще публікуйте особняки злодійки Тимошенко алкаша Луценка сектанта Турчинова та інших любих друзів ! за що вони їх построїли , звідки в дури юлі броньована автомашина скільки вона коштуе ??? ЩО КИШКА ТОНКА ???????

бандеровець 2011-02-24 / 00:52:00
Опір» розпочав акцію «Могильовщину - під приціл!» «Опір» розпочав акцію «Могильовщину - під приціл!» Закликаємо громадян надсилати фото-відео факти зловживань з боку органів внутрішніх справ на електронну скриньку: opir.ua@gmail.com «Міліцейська машина стала інструментом насильства проти громадян та опозиції. Громадяни мають нанести удар у відповідь. » – вважає співорганізатор Мережі «Опір» Андрій Левус. Закликаємо всіх стати фотомисливцями на злочинців у міліцейських погонах. Побачили шикарний маєток начальника УБОЗу – сфотографуйте, побачили «БМВ» чи «Мерседес» начальника райвідділу – надішліть фото нам, вдалось відзняти на відео нахабних ДАІшників чи ППСників – надсилайте. Цензура може знищити вільну пресу, але камери мобільних телефонів та соцмережі - це наша зброя, яка може наносити дошкульні удари режиму. Авторам найкращих фото та відео «Опір» гарантує приз – пристрій «BugHunter Базовий - захист від прослуховування». На «кращих» працівників МВС - героїв наших фото-відео репортажів теж чекають цікаві призи та заохочувальні грамоти. Звертаємось до працівників правоохоронних органів – будьте обережні, дотримуйтесь законів - народ стежить за вами! Перші фотографії які надіслав наш активіст з міста Запоріжжя Об’єкт №1 Дача на території Національного заповіднику "Хортиця"Об'єкт оснащено системами відео спростереження, є радіостанція, сателітні антени. За наявною інформацією там проживає генерал-майор Володимир Серба, керівник ГУМВС в Запорізькій області. Об’єкт добре охороняється людьми спортивної статури, в цивільному, наблизитися ближче ніж на 10 метрів до паркану не можливо. Нагадуємо також, про збір підписів під петицією за звільнення Могильова: http://www.opir-ua.org/signature.php

зауважу 2011-02-23 / 17:48:00
2 Кент, 23.02.2011 17:20

а кедь одну петарду у гатях своїх залишете, небожатко, розворотить вас, шарики ваші десь на смереці за кілометр знайдуть.

Треба буде на тому перевалі вже 3-й памятник ставити - херою Кенту.

Ото туристів буде !

Кент 2011-02-23 / 17:20:00
Треба як ставку гітлера мінами розворотити! Щоб каміння за кілометр знаходили.
Слава Україні!!!

аргус 2011-02-23 / 13:11:00
Эта шкодливая партейка вечно придумает какой-то лозунг, не задумываясь ни о его смысле, ни о способах его реализации. Язык борется за независимость от мозгов. Ведь никакого другого способа привлечь к себе внимания они придумать не могут.

Прохожий 2011-02-22 / 23:21:00
Господа, назвать это как полной тупизной или похлеще, просто нельзя! Ведь строился этот знак под диктовку Ющенко! Идите жечь пасеку! При чем здесь весь этот бред!

Istvan 2011-02-22 / 21:39:00
Памятник сам железобетон. Камни - это только декоративная облицовка на нем.

зауважу 2011-02-22 / 21:18:00
2 Соловейко, 22.02.2011 21:14

який жадібний, чи не забє вона тебе ?

Соловейко 2011-02-22 / 21:14:00
Супер ідея з камінчиками - я би цілу брилу взявввв)))).

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини