На Всесвітній Універсіаді українська збірна здобула 15 медалей

У турецькому Ерзурумі завершилася XXV Всесвітня зимова Універсіада.

На Всесвітній Універсіаді українська збірна здобула 15 медалей

Українська збірна виборола 15 нагород (6 золотих, 5 срібних і 4 бронзові медалі) та посіла 3-є загальнокомандне місце. Першими стали росіяни (14-14-11), другими – спортсмени з Південної Кореї (7-3-5).

В останній день змагань скарбничка нашої команди поповнилася 2-ма нагородами – "золотом" біатлоніста Артема Прими та "бронзою" лижниці Катерини Григоренко у масових стартах.

Нагадаємо, що на минулій Універсіаді-2009 в Харбіні (Китай) українці посіли 13-те загальнокомандне місце, виборовши 7 нагород (1-2-4).

Наступну XXVI зимову Універсіаду прийматиме словенський Марібор у 2013 році.

Із перших днів студентської Універсіади представники нашої області виступали вдало, але для того, щоб зійти на п'єдестал, не вистачало деякої дещиці.

І ось прорив відбувся. Аннамарі Чундак (краща спортсменка Закарпаття 2010 року) у першій дисципліні, паралельний супергігантський слалом, виборює срібло для України. Почин кращої спортсменки області підхопив лижник Іван Білосюк (який за підсумками минулого року теж увійшов до десятки кращих спортсменів області). У лижному спринтерському міксті разом із Катериною Григоренко він виборов бронзову медаль. Чудовий подарунок закарпатських спортсменів до урочистого вшанування кращих спортсменів року, яке відбудеться на днях. Ще одна наша надія на медаль, Йосип Пеняк, посів 7 місце.

Цікаво проходили змагання в естафеті 4 х 10 км. На першому етапі у нас стартував Віталій Штунь, який витримав темп гонки і передав естафету другим. На другому етапі Мирослав Білосюк трішки відстав, Олексій Швидкий свій етап пройшов ще гірше, завершивши біг на сьомому місці. Іван Білосюк зробив усе, що міг, але вище п'ятого місця вже піднятися не зумів. А перемогу здобула збірна Росії, яка впевнено лідирує і в загальному заліку. У гонці на 30 км вільним стилем від України стартували Віталій Штунь, Олексій Швидкий, Руслан Перехода та наші Іван Білосюк і Василь Коваль. Те, що Іван Білосюк знаходиться зараз у відмінній формі, добре відомо. На цій напівмарафонській дистанції стартувало понад 150 лижників. Наш спортсмен очолив групу з самого старту і лідирував усю дистанцію. Скоріше за все, Іван не розрахував свої сили, а, можливо, хотів відірватися від основної групи і фінішувати у гордій самотності. Як би там не було, але за 200 метрів до фінішу нашого лижника обійшли ті, хто зумів зберегти сили за спиною Білосюка. Це вдалося трьом росіянам, які заповнили п'єдестал пошани, французькому лижнику та представнику Казахстану. Іван Білосюк у підсумку посів шосте місце, що однозначно треба вважати великим успіхом. Штунь фінішував 10, Швидкий – 32, Перехода – 33. Василь Коваль зійшов із дистанції.

Таким чином, на Закарпаття із Всесвітньої Універсіади привезено 2 нагороди – срібло Аннимарі Чундак і бронза Івана Білосюка, за що їм велике спасибі від спортивної громадськості області. Крім медалістів, на повний голос заявили про себе Мирослав Білосюк, Йосип Пеняк, які довели, що їх успіхи не випадкові.

А майбутні учасники Всесвітніх Універсіад зібралися в Косові на Івано-Франківщині, де проходила ІІ всеукраїнська зимова олі-мпіада серед загальноосвітніх шкіл. Нашу область представляли учні Лазищинської ЗОШ Рахівського р-ну (директор школи Іван Бунтушак, викладачі фізвиховання Петро Білосюк та Наталія Івахнюк), які взяли участь у змаганнях із лижних перегонів, а також учні Ясінянської ЗОШ №2 (директор Сергій Гуков, викладачі фізвиховання Марія Ковбасюк та Ігор Тулайдан), які змагалися в гірськолижному спорті.

Серед юнаків відмінно виступив Левко Цібіленко. Ясінянець легко, на класі, виграв змагання серед гірськолижників. П'яте місце посів Павло Мочорняк. Серед дівчат Емілія Фріндт – друга, Світлана Попюк – четверта, Андріана Попадюк – п'ята. У загальнокомандному заліку в наших спортсменів перше місце.

У лижників успіхи трохи скромніші. Серед юнаків Михайло Шепетюк – 12, Віталій Данищук – 14, Андрій Івахнюк – 15. У дівчат Маріана Шепетюк посіла 15 місце, а Галина Базюк – 16. На жаль, до медалей закарпатці не добігли, але залікові очки принесли всі лижники. У загальному підсумку наша команда посіла 4 місце з 14 команд.

Успіхи на міжнародному рівні ми доповнюємо успіхами на всеукраїнському. Як бачимо, росте гарне молоде покоління з лижних видів спорту. Ми одні з найкращих на Україні. Досягнення треба примножувати, а для цього потрібно багато працювати.

Степан СЕЛМЕНСЬКИЙ, Спорт тайм

09 лютого 2011р.

Теги: Універсіада, спорт, лижі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини