Середня ціна закупівлі винограду для переробки зросла в 2010 році з 2046 грн. за 1 т в 2009р. до 2487 грн. в 2010р. (+22%).
Це відбулося в першу чергу за рахунок підвищення цін на виноград у Закарпатській — з 1559 до 3415 грн. за 1 т, або в 2,2 рази, в Одеській — з 1725 до 2477 грн, або на 44%, Херсонській областях — з 1908 до 2654 грн, або на 39%. Підвищення ціни спостерігалося в усіх регіонах.
Виробництво і переробка виноматеріалів в 2010 р.знизилися Обсяги переробки підприємствами винограду на виноматеріали в 2010р. склали 417,7 тис.т, що на 3,5 тис.т, або на 0,8% менше, ніж у 2009р; виноматеріалів було вироблено 30,7 млн. дал (на 0,4 млн. дал, або на 1, 4% менше).
У 2010р.в порівнянні з попереднім роком середня масова концентрація цукрів у винограді знизилася з 184,8 до 180,9 г/дм 3 (на 2%).
У загальному виробництві виноматеріалів зросла питома вага для закладки на витримку і випуск столових вин — з 39% в 2009р. до 48% в 2010 р., інших видів виноматеріалів — з 4,1 до 9,2%;скоротилася питома вага шампанських та ігристих вин — з 23 до 16,5%, для закладки на витримку і випуск кріплених вин — з 26 до 21,5%, коньячних — з 8 до 5%.
Для кріплення виноматеріалів було використано 0,8 млн. дав спирту-ректифікату, що на 28% менше, ніж у 2009р.