Зазначається, що виноматеріалів вироблено 30,7 мільйона дал (на 0,4 мільйона дал., або на 1,4% менше).
У 2010 році збільшили переробку винограду підприємства Миколаївської (на 45,5 тисячі тонн, або у 2,2 рази) та Закарпатської (на 3,1 тисячі тонн, або на 66%) областей.
Удвічі зменшилися обсяги переробки винограду в Херсонській області.
На підприємства Одещини припадало 46% загального обсягу переробленого винограду, Автономної Республіки Крим – 22%, Миколаївської області – майже 20%.
Лише 22% від загального обсягу переробленого винограду становила власна сировина (у 2009 році – 24%). Найменше використовували власний виноград підприємства Миколаївської (5,6%) та Закарпатської (8,3%) областей.
Середня ціна закупівлі винограду для переробки зросла з 2046 гривень за 1 тонну у 2009 році до 2487 гривень у 2010 році (на 22%). Це відбулося, в першу чергу, за рахунок підвищення цін на виноград у Закарпатській – з 1559 до 3415 грн. за 1 тонну, або у 2,2 рази, в Одеській – з 1725 до 2477 грн., або на 44%, Херсонській областях – з 1908 до 2654 гривень, або на 39%. Підвищення ціни спостерігалося в усіх регіонах.
Найпоширенішими сортами винограду для переробки є "Аліготе" та "Ркацителі" – відповідно 11,6 і 10,8% у загальному обсязі переробленого винограду.
У 2010 році, порівняно з попереднім роком, середня масова концентрація цукрів у винограді знизилася зі 184,8 до 180,9 г/дм3 (на 2%).
Загальний випуск виноматеріалів, порівняно з 2009 роком, збільшили підприємства Миколаївської області – на 3,4 мільйона дал (у 2,3 рази) та м.Севастополя – на 198,1 тисячі дал (на 16%).
У 2010 році вироблено виноматеріалів для випуску вин 20,4 мільйона дал (на 5% більше за минулорічний рівень), для закладки на витримку – 905,2 тисячі дал (на 22%). У груповому асортименті виноматеріалів сировини для закладки на витримку та випуску столових вин виготовлено на 2,6 мільйона дал, або на 21% більше, ніж у 2009 році, інших видів виноматеріалів – на 1,6 мільйона дал, або у 2,2 рази більше; шампанських та ігристих виготовлено на 2,1 мільйона дал, або на 30% менше, для закладки на витримку та випуску кріплених вин – на 1,4 мільйона дал, або на 18%, коньячних – на 1 мільйон дал, або на 40% менше.
У загальному виробництві виноматеріалів зросла питома вага для закладки на витримку та випуску столових вин – з 39% у 2009 році до 48% у 2010 році, інших видів виноматеріалів – з 4,1 до 9,2%; скоротилася – шампанських та ігристих – з 23 до 16,5%, для закладки на витримку та випуску кріплених вин – з 26 до 21,5%, коньячних – з 8 до 5%.
Для закріплення виноматеріалів було використано 0,8 млн. дал спирту–ректифікату, що на 28% менше, ніж у 2009 році.
BEREG FEST 2011-01-17 / 07:59:00
І все це завдяки відродженню давніх традицій:
http://***********************/ua/news/view/32552-%D1%8F%D0%BA-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%96-%D0%B4%D1%96%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%B9-%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83-(%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6)
BEREG FEST. Він такий один...