Яким був 2010-й для шахового Закарпаття?

За останній час популярність шахів у нашому краї помітно зростає. Значна кількість різноманітних змагань у містах і районах області, спортивних товариствах та відомствах, активна робота Федерації шахів Закарпатської області (президент Олександр Галай), без сумніву, викликає з боку громадськості підвищений інтерес не тільки до підсумків результатів змагань, які проводяться в області, а й досягнень закарпатських шахістів на більш високому рівні. У цьому плані 2010 рік залишиться в пам’яті прихильників шахів як рік, який став яскравою сторінкою в історії шахів нашого краю, та й, по великому рахунку, України.

Яким був 2010-й для шахового Закарпаття?

Золота медаль, блискуча гра нашого земляка гросмейстера з Мукачева Захара Єфіменка та перемога збірної команди України на Всесвітній шаховій олімпіаді в Ханти-Мансійську (Росія) – це видатне досягнення, яке важко переоцінити.

Ще два закарпатці представлені в інших номінаціях шахової гри в збірних командах України. Це Заслужений майстер спорту, гросмейстер з м.Мукачево Василь Дячук (шахова композиція) та міжнародний майстер Іван Тереля з селища Майдан, Міжгірського району (заочні шахи). Вони також гідно репрезентують нашу країну в чемпіонатах світу та Європи.

Прізвища міжнародних майстрів Володимира Охотника, Юрія Довжика, Богдана Боршоша, Василя Шикули (який, до речі, вже виконав норму міжнародного гросмейстера) відомі далеко за межами країни. Вони не без успіху беруть участь в міжнародних турнірах та грають за клубні команди Угорщини, Словаччини, Австрії, Франції. До когорти кращих шахістів краю в цьому році приєднався й ужгородець Віктор Бунда, якому також присвоєно звання міжнародного майстра. Звання майстра спорту України з листування присвоєно Михайлу Беглому з м.Мукачево, норму майстра ФІДЕ виконала чемпіонка області Ольга Юшко з Ужгорода. Це, безумовно, радує, і нашим шахістам є на кого рівнятися та з кого брати приклад і в цьому напрямку – напрямку підвищення спортивної майстерності.

Велику роботу здійснює Федерація шахів Закарпатської області, яку вже рік очолює мукачівець Олександр Галай. За цей час завдяки плановій роботі, покращенню зв'язків із міськими та районними федераціями шахів, популяризації нових форм роботи, своєчасному проведенню запланованих спортивно-масових заходів, кваліфікаційних турнірів, чемпіонатів, змагань серед дітей різного віку вдалося не тільки збільшити кількість учасників змагань, підвищити рівень спортивної майстерності шахістів, але й виявити юні шахові таланти.

Цьому сприяло багато дитячих змагань, у тому числі дитячих фестивалів, які відбулися в м.Мукачево і привернули увагу не тільки юних спортсменів нашого краю, а й шахістів із багатьох областей України, Білорусі, Латвії, Угорщини, Словаччини.

Шанувальники шахів мали нагоду слідкувати за двобоєм у матчевій зустрічі найкращого шахіста Німеччини, міжнародного гросмейстера Аркадія Найдича та нашого земляка Захара Єфіменка, яка проводилася за сприяння Йозефа Реша. Багато значних шахових подій у місті Мукачеві відбулося й відбувається завдяки цьому великому прихильнику шахів. Міжнародні шахові турніри, дитячі фестивалі, в яких беруть участь до 200 спортсменів, організація та проведення матчів шахових зірок, забезпечення роботи шахового клубу, дитячо-юнацької шахової школи, в якій займаються майже 100 дітей різного віку , – це далеко не повний перелік діяльності Йозефа Реша.

Активно працює Федерація шахів Мукачева (голова Олександр Федів), яка спрямовує свою діяльність на розвиток шахового мистецтва, ефективну роботу шахового клубу, організацію навчально-тренувального процесу та виховну роботу в шаховій школі, покращення умов для проведення занять. У цьому році завдяки зусиллям президента Федерації шахів Олександра Галая керівництвом міста вирішено питання виділення додаткового приміщення для шахового клубу на 40 місць. Значна робота з розвитку шахів проведена і в місті Ужгород (голова Федерації Семен Найгебавер).

На високому організаційному рівні відбулися шахові турніри пам'яті закарпатських шахістів: меморіал Степана Ткаченка, турніри пам'яті Аркадія Токарєва, Альберта Трутнєва, а також Міжнародний турнір пам'яті Героя України Георгія Кірпи, дитячий фестиваль, присвячений пам'яті чемпіона світу Тиграна Петросяна, змагання на призи клубу "Біла тура" та інші. Одним із кращих змагань року визнано командний чемпіонат області, який відбувся в м.Виноградово (голова Федерації Микола Староста), на високому рівні проведено обласний шаховий фестиваль у м.Берегово – "Берегово-Опен" (голова Федерації Степан Буній).

До кращих відносяться і Федерація Рахівського району (голова Василь Вайнагій). Проведено кілька турнірів за участі гуцульських команд із сусідніх районів Львівщини та Івано-Франківщини, зокрема популярний турнір "Гуцульська бринза".

Багато чого зроблено в містах та районах із розвитку шахів, але шахове майбутнє нашого краю залежить від молодого покоління, яке прийде на зміну досвідченим спортсменам. Додає оптимізму гра 14-річного кандидата в майстри спорту Владислава Тиби, чемпіона міста Мукачева серед дорослих, який став бронзовим призером чемпіонату України в цій віковій категорії й бронзовим призером чемпіонату області серед дорослих. Такого успіху в ці роки вдалося досягти тільки Василю Шикулі та Захару Єфіменку.

Упевнено потрапив до фіналу чемпіонату України у віковій категорії до 12 років кандидат у майстри спорту з Ужгорода Мартін Найгебавер. Він зараз має чудову нагоду поборотися за титул чемпіона України в цій віковій категорії. Голосно заявили про себе учасники V літніх юнацьких ігор України Сергій Мучичка з Ужгорода, Андрій Вачиля з Мукачева, Ірина Шуста з Волівця. Є надія, що саме з ними будуть пов'язані подальші успіхи наших шахістів. Зрозуміло, що це можливо лише при належній увазі та копіткій праці всіх, від кого залежить подальший розвиток спортивної майстерності юних дарувань – тренерів, державних установ, які відповідають за розвиток спорту в області, шахової Федерації. Робота в цьому напрямку, безумовно, проводиться, і ефективне виховання й вдосконалення молодих талановитих шахістів, надання їм всебічної організаційної допомоги є одним із головних напрямків роботи Федерації.

Слід відзначити й плідну роботу Ужгородського шахового клубу та його активістів: Юрія Мошака, Володимира Артамонова, Аркадія Воровича, Анатолія Прокопчука та інших. Сприяють розвитку шахів у краї й такі ентузіасти давньої гри, як Атіла Кріштофорі, Володимир Кобаль, Володимир Коворданій, Микола Романюк, Володимир Сейкель, Йосип Балаж та інші.

Володимир Артамонов, Спорт тайм

22 грудня 2010р.

Теги: шахи, гросмейстер

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини