Сергій Федака: Найшла владна коса на бізнесовий камінь

Президентське вето на Податковий кодекс – перша поразка нинішньої влади, перший її відступ. Раніше вона перла, як танк, не вибираючи дороги. Тут же їй уперше довелося звернути.

Сергій Федака: Найшла владна коса на бізнесовий камінь

Однією з причин стала неузгодженість дій всередині команди. Президент останніми тижнями захопився зовнішньополітичною діяльністю, а повернувшись з далеких вояжів, зрозумів, що хлопці загралися і безнадійно валять його власний рейтинг. Якщо справи і далі підуть так, то можна не тільки не отримати другої президентської каденції, а й не добути першої. Податковий кодекс зруйнував ретельно розроблюваний міф про команду професіоналів.

У цей міф вірило досить багато людей. Але якщо розібратися, то підстав для такого міфу небагато. Досі тактичні успіхи команди В. Януковича полягали в тому, що вдалося підійм'яти під себе щось із сотню "не своїх" парламентаріїв та зо два десятки суддів Конституційного Суду. Про якісь конкретні просування на міжнародній арені поки говорити не доводиться. Із безперечних позитивів можна назвати хіба що форсовану підготовку до Євро-2012. Проведення нещодавньої кампанії з виборів до місцевих рад можна швидше зарахувати до невдач партії влади – надто багато скандалів навіть там, де регіонали мали би почуватися абсолютно впевнено. Традиційний їхній електорат поступово розчаровується у своїх багатолітніх кумирах і прагне чогось іншого.

І от у цей момент, коли дуже потрібна якась бодай маленька, але однозначна перемога – така величезна халепа! Нагнути і переламати через коліно мільйони і мільйони підприємців неможливо – це не кілька сот депутатів, на кожного з яких є купа компромату, у кожного з яких якийсь бізнес, якісь свої інтереси у влади тощо. З мільйонами же низових бізнесменів діяти тими же методами не випадає – не той масштаб.  

М. Азаров на засіданні уряду з таким собі здивуванням висловився, що не достатньо, мовляв, вели роз'яснювальної роботи. Так ця ж команда нічого і не звикла рорзяснювати – тільки ставити перед фактом. Найбільше проблема регіоналів завжди полягала у такій тонкій сфері, як політичний імідж. Ніби й команда потужна, дуже дисциплінована, насичена фахівцями з усіх галузей економіки, волі і рішучості – через край. А от конвертується те все у високий рейтинг з величезними труднощами. Бо електорат любить, коли з ним реально радяться, до народної думки дослухаються. Цього же регіоналам ще вчитися і вчитися. Головний слоган президентської кампанії "Почую кожного" якраз вловив найболючіше місце цієї партії – невміння дослухатися до народу. Слоган був цілком правильний, але реалізовувати його так і не стали. В результаті і отримали нинішню халепу з податковим кодексом.

У мемуарах О. Солженіцина є одне цікаве місце. Коли його видворили з СРСР, він опинився спершу у Швейцарії і там потрапив на якусь сільську сходку, де обирали нового голову. Ситуація дуже нагадувала радянські профспілкові збори: всім усе до лампочки. Але коли переобраний голова заїкнувся про запровадження нового податку, публіку як підмінили. У всіх заблищали очі, прорізалися голоси, тут кожний став насмерть за власні інтереси. Точнісінько так зараз в Україні. Коли в досить сумнівний спосіб повернулися до конституції-96, народ сприйняв це байдуже: чим би не бавилися пани, аби не було війни. Коли місцеві вибори пройшли з волаючими масовими порушеннями, це врешті-решт теж проковтнули, бо більшості просто байдуже, яке прізвище в їхнього депутата – всі вони одне одного варті. Але коли зайшло про те, 200 чи 600 гривень буде сплачувати базарний торгівець, це вже виявилося принциповим.

Народ зараз майже не цікавиться високими ідеями, ідеологічні партії відсунуто на узбіччя. Виборець, як собака Павлова, реагує просто на знайомий портрет, бо вже виробився умовний інстинкт. Адже чим різниться "Фронт змін" від "Сильної України?" Виключно фігурами лідерів. Про програми цих партій практично ніхто не знає. Про їхню реальну діяльність взагалі не доводиться говорити. Місцеві команди так і лишилися маловідомими для виборця. Партій в європейському розумінні в Україні так досі і не сформувалося, тому перехід до партійної системи виборів був передчасним. Наразі людей цікавлять не політичні ідеї, а виключно прагматичні речі. До фінансової кризи це були розміри комунальних платежів, під час неї – особливості розрахунків з банками, зараз – перш за все податки. А вічною темою залишається зростання цін та інфляція, а також злиденність державного бюджету.

Якраз для його наповнення і розроблявся Податковий кодекс. Але вирішити справу за рахунок малого і середнього бізнесу наразі не вдалося і навряд чи вдасться. Слід заганяти у правове поле великий капітал, припинити відтік мільярдів і мільярдів гривень у оффшори, примусити їх обертатися в Україні. Але схоже, що зачіпатися з олігархами нинішня влада поки не наважується. Втім іншого вибору у неї все одно немає.

04 грудня 2010р.

Теги: Податковий кодекс, Янукович, олігарх

Коментарі

magyar ember 2010-12-06 / 16:56:00
анонім, 06.12.2010 10:00

Так, я працюю з молодими людьми, але це мої колеги, молоді спеціалісти. Працюю я не на Україні, а досить далеко від неї.

Через те хотілось би почути відповідь на мою ремарку від п. проф. Федаки. Можу з впевненістью завірити, що і колегам п. Федаки на Україні треба багато ще чому повчитися.

2010-12-06 / 10:00:00
До п. magyar ember - "... якщо ви працюєте з молодими людьми, то потрібно їм давати такі знання, щоб вони змогли їх примінити на практиці і бути конкурентноздатними з їхніми ровесниками з інших розвинутих країн".
Цей заклик зовсім не на ту адресу - Ви хіба не знаєте, що молоді люди, студенти сміються вже при одній згадці про "проффесора Федаку", про які знання та рівень освіти "від нього" може йти мова!

magyar ember 2010-12-05 / 23:48:00

"Наразі людей цікавлять не політичні ідеї, а виключно прагматичні речі".

Проф. Федака, про які прагматичні речі може бути мова, коли влада є невспромозі профінансувати навіть таку незначну річ, як швидкісне ж-д сполучення Київ-Бориспіль.

Капітал олігархів - це приватне майно, яке інвестується в економіку країни тоді, коли держава дає вкладчику всі гарантії, що за короткий час капіталовложення амортизуються і вони приноситимуть йому гарантовані прибутки. Проблеми утримання суспільства - наприклад: соціальна сфера - це питання капітал не цікавить.

Запас енергоресурсів в Україні дуже обмежений, за видобуток корисних копалин твердої валюти у достатній мірі у державну казну не принесе. Україна у цьому плані дуже в значній мірі поступається Росії.

Через те, на мій погляд, рішення може бути в тому, щоб підвищувати рівень знань, розвивати творчість у людей, заохочувати молодь працювати творчо. Приклад: П.Корея, Японія.

Політичні ідеї чи якісь прагматичні речі, якщо казна буде пустою, суспільство не змінять.

Треба думати над тим, яким способом я можу продати плоди своєї творчої праці cash - за кордон і за тверду валюту. Це саме і є кредо успіху.

Я пане проф. Федака поради не потребую, бо мій трудовий досвід вищий за ваш. Але якщо ви працюєте з молодими людьми, то потрібно їм давати такі знання, щоб вони змогли їх примінити на практиці і бути конкурентноздатними з їхніми ровесниками з інших розвинутих країн.

Приклад: Чому Німеччина повинна приглашати (бо своїх не вистачає) спеціалістів по інформатиці з Індії? Чому українська професура на цей факт не звертає увагу?

местный 2010-12-05 / 20:31:00
2magyar ember: ну от видите... Гюнтер Бёлль, Генрих Бёлль, Германия, Швейцария - какая разница? а после пары-тройки следующих тостов "за мир", "за демократию", "за что-нибудь" неважно уже будет, Солженицын ли улетел, или Федака или magyar ember :)

а по сути: "Найшла владна коса на бізнесовий камінь" - да не на какой камень она не нашла. к сожалению. исправно косит бабло дальше...

magyar ember 2010-12-05 / 19:05:00

друг і колега Günther Böll.

Вибачаюсь: Heirich Böll

Тритон 2010-12-04 / 22:52:00
А Федака пише вірші та все гірші та все гірші.
Стільки не дослідженого в історії.А ми вже і це здали на милість януковича і пописуємо.
Ну де тут аналітика.

magyar ember 2010-12-04 / 22:22:00

У мемуарах О. Солженіцина є одне цікаве місце. Коли його видворили з СРСР, він опинився спершу у Швейцарії і там потрапив на якусь сільську сходку, де обирали нового голову.

О. Солженіцина видворили з СРСР, це вірно. Але потрапив він не в Швейцарію, а з Москви літаком його було доставлено в Франкфурт на Майні, звідки його до себе забрав німецький друг і колега Günther Böll.

Там пізніше до нього приєдналася його дружина з дітьми, після чого вся сім"я переїхала до США.

Цей абзац взагалі, на мій погляд, не дуже обдуманий, пане проф. Федака.

ярослав орос 2010-12-04 / 21:49:00
пора писати про діло...

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини