За 5 років на Закарпатті виховано 14 майстрів спорту з фехтування

Перші спогади про фехтування в Подкарпатській Русі відносяться до початку XIX століття. Ще в 1821 році четверо наших земляків – Ласло Бестерцеї, Імре Дендєші, Едуард Фелфелді та Лайош Фелекі – записалися до щойно відкритої фехтувальної школи, яку відвідувала молодь майже всієї Угорщини.

За 5 років на Закарпатті виховано 14 майстрів спорту з фехтування

В архівах знайдено документи, що в 1868 році в Ужгороді за ініціативи працівників міської влади Іштвана Платті, Кальмана Добоша та викладача гімназії Дєрдя Думи було відкрито спортивне товариство з метою належної підготовки майбутніх воїнів. Члени товариства займалися стрільбою, гімнастикою, легкою атлетикою, плаванням та фехтуванням. У тому ж році гімназисти під керівництвом викладача Реже Аппела організували свій фехтувальний гурток. Було придбано спеціальний інвентар. Заняття із гімназистами проводив офіцер Ужгородського гарнізону, відомий фахівець Вацлав Пондєлічек. Незабаром до занять залучилася й молодь міста. Із часом фехтувальний бум трішки спав. Про фехтування вже згадувалося тільки в гімназистському середовищі. У 1909 році секція фехтування була провідною в Ужгородському атлетичному клубі (УАК). Заняття вів великий шанувальник спорту, доктор Дюла Фабрі. З ініціативи керівництва УАК в Ужгород щороку приїжджали тренери з Будапешта, які проводили заняття як із спортсменами, так і з місцевими тренерами. Під час Першої світової війни, розвиток цього виду спорту пішов на спад. Із 1919 року, коли Подкарпатська Русь увійшла до складу Чехословаччини, фехтування знову стало доволі популярним. Та все ж воно довго не могло стати масовим, бо цей вид спорту вважався аристократичним. Інвентар був надто дорогим, щоб простий люд мав можливість придбати його для себе.

Хоча фехтування до 1945 року в краї завжди було в пошані, але за майже 130 років не було проведено жодного чемпіонату. Та все ж цим видом спорту займалися в Ужгороді, Мукачеві, Берегові. Те, що фехтування не зникло, велика подяка ентузіастам Дєрдью Вірані, Бейлі Добровольському, Ференцу Герцу, Іштвану Медрецькому, Іштвану Кретовичу, Дюлі Молнару, Андору Новаку, Ендре Розгоні, Юрію Секелю, Ендре Шайо з Ужгорода та Яношу Фріду, Гротіку Фріду та Ласло Бернштейну з Мукачева.

Після визволення Закарпаття від німецько-хортіївських окупантів фехтування стало доступним видом спорту для всіх верств населення. Починаючи з 1950 року, закарпатські фехтувальники – постійні учасники всіх всеукраїнських змагань, де вони виборювали призові місця. На I спартакіаді УРСР наші земляки, мукачівець Вільям Галлай та ужгородець Григорій Георгадзе, посіли відповідно 4 і 5 місця. Призерами всеукраїнських змагань ставали мукачівці Шандор та Микола Батезі. У 50-60 роки до когорти кращих фехтувальників області відносилися А.Косолапов, М.Басалаєв, Л. та М.Грабарі, М.Зейкань, М.Поратунський, А.Винярський, А.Гончаренко, В.Жамбаєв, Г.Желеф, В.Стойка, Н.Безлобова, Ю.Галас, М.Желтвай, а також згадані вже В.Галай, Г.Георгадзе, М. і Ш.Батезі. Однією з найяскравіших зірок закарпатського фехтування була старший викладач УжДУ Поліна Ковач. Поліна Олексіївна в 1960 році стала чемпіонкою СРСР серед юніорок та срібним призером серед дорослих. Вона – багаторазова чемпіонка України, володар кубка України, учасник п'яти Спартакіад УРСР та великих міжнародних турнірів, була членом збірної команди СРСР. Більше 40 років Поліна Олексіївна викладала в УжДУ. У Мукачеві продуктивно працював тренер-шабліст Георгій Желіор. Він виховав 16 майстрів спорту та біля 50 кмс. У 1966 році на повний голос заявив про себе уродженець Н.Давидкова (неподалік Мукачева) Василь Станкович. Багаторазовий чемпіон СРСР, п'ятикратний чемпіон світу, двічі срібний призер Олімпійських ігор, переможець спартакіади народів СРСР. Більше десяти років провів Василь Станкович у великому спорті й постійно боровся за найвищі місця на всесоюзних і всесвітніх чемпіонатах.

Нова ера фехтувального руху в Закарпатті припадає на 70–90 роки і пов'язана вона з одним із кращих тренерів краю за всю історію фехтування ЗТУ Василем Гереєм. На той час в Ужгороді було кілька секцій фехтування. Культивували цей вид спорту і "Буревісник", і "Авангард", і "Динамо", і МОН. У них працювали такі відомі тренери, як Поліна Ковач, Людмила Чекало, Павло Свистак, Юлій Ревес. Василь Герей зумів не тільки вміло конкурувати з відомими корифеями, але й значно випередити їх. Це був тренер від Бога. Його вихованці ставали переможцями не тільки всеукраїнських та всесоюзних змагань, але й великих міжнародних турнірів. Звання чемпіонки світу завоювала мсмк Вікторія Титова. Призером чемпіонатів світу став мсмк Сергій Горецький. Загалом Василь Герей виховав понад 40 майстрів спорту та більше 70 кмс. Його вихованці здобували призові місця на чемпіонатах України та СРСР. Починаючи з 2000 року, на доріжках з'явилися нові зірки закарпатської фехтувальної школи. Членами збірної України є Ерік Яцек, Анатолій Герей-молодший, Катерина Блохіна, Ольга Куценко. Анатолій Герей – двічі срібний призер чемпіонату світу серед юніорів, Ерік Яцек – призер всеукраїнських та міжнародних турнірів. Катерина Блохіна – володар кубка України. Ольга Куценко – багаторазовий призер всеукраїнських і міжнародних турнірів. Усі четверо є кандидатами на поїздку на Олімпійські ігри 2012 року, які відбудуться у Лондоні. Вони молоді, амбіційні і вірять, що зможуть досягти нових висот. Та все ж любителі фехтування очікують найбільше від мсмк Анатолія Герея. У виступах 20-річного ужгородця прогрес очевидний. На сьогодні він – призер чемпіонатів світу серед юніорів, Європи – серед юнаків, призер етапів кубка світу та Європи, призер чемпіонату України серед дорослих. На п'яти нашим лідерам наступають Аліна та Христина Рапинець, Сергій Горецький-молодший, Віталій Кобаль, Влада Харькова, Ірина Мадяр, Вероніка Шиліна та інші, які достойно представляють нашу область на всеукраїнських та міжнародних змаганнях серед кадетів.

За останні 5 років у Закарпатті виховано 14 майстрів спорту та 38 кмс. Великий вклад у розвиток фехтування в краї вніс багаторічний голова федерації фехтування, заступник голови ФСТ "Динамо" Михайло Пантьо. За останні принаймні 10 років прогрес цього виду спорту очевидний. Створено спеціалізований зал, значно зміцнилася матеріально-технічна база, розширюється географія фехтування. Турнір із фехтування "Карпатський Єврорегіон ім.Василя Герея" є одним із наймасовіших в Україні, а федерація фехтування – однією з найкращих у Закарпатті.

Сергій ГОРЕЦЬКИЙ, мсмк, призер чемпіонату світу
 

Спорт тайм

02 грудня 2010р.

Теги: фехтування, спорт, майстер спорту

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини