На Міжгірщині відбувся молодіжний екологічний семінар

WWF – найвідоміша у світі міжнародна природоохоронна організація, акції якої є завжди ефективними і привертають особливу увагу громадськості. Актуальної виразності у світі, зокрема в Україні, набула кампанія щодо кліматичних змін, метою якої є зменшення викидів вуглекислого газу, котрий є головним винуватцем цієї глобальної екологічної проблеми, а також здійснення широкої пропагандистської кампанії стосовно енергозбереження.

На Міжгірщині відбувся молодіжний екологічний семінар

Програма "Клімат міняється! Час діяти разом!", ініційована WWF, зацікавила й національний природний парк "Синевир" та стала назвою акції, проведеної недавно у регіоні Тереблянської долини Міжгірщини. У її рамках відбувся молодіжний екологічний семінар за участі учнів 6 – 9 класів Синевирської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Форум відбувся у конференц-залі візит-центру, а відкрив його відомий в Україні еколог, заступник директора НПП "Синевир" Мирон Цюбик.

Свою промову він присвятив охороні природи, екологічним проблемам сьогодення і участі громадськості у їх вирішенні. Не лише дорослі можуть докласти зусилля для турботи про довкілля, але й школярі. Саме вони здатні зробити чимало корисного, а саме: майструвати годівниці для птахів, садити нові дерева, обгороджувати мурашники, дбати про чистоту оточуючого світу тощо. Працювати разом, спільно піклуватися про природу, вивчати і досліджувати її – заклик Мирона Цюбика, на який охоче відгукнулися учасники семінару. У цих школярах еколог бачить майбутніх працівників НПП "Синевир", які після навчання у вузах, на професійній основі дбатимуть про цей унікальний куточок Карпат.

Природа зазнає змін, серед яких особливу стурбованість вчених викликає потепління на планеті, внаслідок якого можуть виникнути катастрофічні процеси для всього світу. Господарська діяльність людини, у результаті якої відбуваються значні викиди вуглецю в атмосферу, стала головною причиною зміни клімату. Аби втрутитись у цей процес, в 1997 році у японському місці Кіото був підписаний важливий міжнародний документ, що відомий під назвою Кіотський протокол. У ньому були закріплені зобов'язання різних країн світу не перевищувати встановлюваних цим документом дозволених об'ємів викидів парникових газів. Детальніше про це, а також про інші міжнародні конвенції, що стосуються охорони природи, у яких, бере участь Україна, учасникам семінару розповів заступник директора НПП "Синевир" з науково-дослідної роботи, кандидат біологічних наук Юрій Тюх.

 Чому виникає глобальне потепління? Як воно впливатиме на людей і природу? Що робити аби хоча б пригальмувати цей процес? Відповіді на ці запитання дали співробітники відділу екологічної освіти. Енергозбереження – ось часткове вирішення проблеми. Заощаджуючи енергію, менше забруднюємо повітря, тож людству варто переходити на альтернативні види (сонячну, повітряну тощо), аби викидів вуглекислого газу в атмосферу потрапляло менше. Навіть кожен із нас може докласти зусиль для збереження клімату. Для цього вдома варто використовувати енергозберігаючі лампочки, інше обладнання, дбати про термоізоляцію будинку, не пересуватися автомобілем, коли в цьому немає крайньої необхідності тощо. Зусилля усіх разом сприятимуть меншим викидам вуглецю в атмосферу і заощадять наші гроші.

Під час екологічного семінару, проведеного в НПП "Синевир" у рамках кампанії "Клімат міняється! Час діяти разом", з учасниками форуму здійснено практичні заняття, переможці яких отримали подарунки. Але головне, усі збагатились новими знаннями і певним досвідом у справі охорони природи. Утвердження екологічної культури молоді – пріоритетний напрям роботи НПП "Синевир".

Привернення уваги до проблеми кліматичних змін здійснено й через поширення листівок, плакатів. Дана рубрика у газеті "Синій Вир" також підготована у рамках кампанії "Клімат міняється! Час діяти разом!".

Юрій Бабічин, "Синій Вир" для mizgir.com.ua
 

30 листопада 2010р.

Теги: Синевир, екологічна акція

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини