Голова Верховної Ради України зустрівся з Головою Державних Зборів Угорської Республіки (ФОТО)

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок зустрівся з Головою Державних Зборів Угорської Республіки Ласло Ковером. Про це повідомляє прес-служба парламенту України.щини.

Голова Верховної Ради України зустрівся з Головою Державних Зборів Угорської Республіки (ФОТО)

Зустріч відбулася у рамках офіційного візиту В. Литвина до Угорщини.

На початку зустрічі Л. Ковер назвав її "початком нової ери" у парламентських відносинах між Україною та Угорщиною. Голова Державних Зборів зазначив, що контакти між нашими країнами на вищому рівні мають доволі інтенсивний характер, водночас, остання зустріч голів законодавчих органів Угорщини та України відбулася у 2006 році.

Голова Державних Зборів заявив, що Угорщина розглядає Україну як надійного партнера, з яким можна вибудовувати прагматичні, тривалі, взаємовигідні відносини.

За словами В. Литвина, "у нас є всі підстави із задоволенням констатувати, що між Угорщиною та Україною існують добрі відносини, які охоплюють практично всі сфери життя". Водночас, сказав Голова Верховної Ради, нині є всі можливості, аби вони перейшли на якісно новий рівень і набули системного характеру. У цьому плані велике значення, наголосив В. Литвин, має активізація парламентської складової міждержавних взаємин. "Ми вкрай зацікавлені в активізації парламентського виміру нашої співпраці", - зазначив він.

У цьому контексті В. Литвин також наголосив на важливості забезпечення парламентського контролю за реалізацією домовленостей на рівні органів виконавчої влади.

На думку В. Литвина, необхідно інтенсифікувати роботу парламентських груп дружби, які найближчим часом мають провести зустріч і окреслити план роботи з урахуванням питань, на яких було акцентовано під час зустрічі Голів парламентів. Не менш важливим, сказав Голова Верховної Ради, є досвід угорського парламенту щодо адаптації законодавства до європейських стандартів.

В. Литвин також вважає за доцільне "доповнити двосторонні міжпарламентські відносини розвитком взаємин на багатосторонньому рівні, долучивши до співпраці парламенти інших країн Дунайського та Чорноморського регіону". За його словами, Україна зацікавлена у такому розширенні парламентської складової багатосторонньої співпраці, "оскільки ми розраховуємо, що наша країна таким чином буде активніше втягуватися в європейські справи".

Однією з ключових тем зустрічі стало питання про євроінтеграційні прагнення України, враховуючи, що у першому півріччі наступного року Угорщина приймає головування в Євросоюзі, а Україна - у Раді Європи. На думку Сторін, це сприятиме створенню сприятливих умов для поглиблення співпраці між Україною та європейськими структурами.

Л.Ковер зазначив, що важливим напрямком роботи угорської влади є "інтеграція всіх наших сусідів до європейських та євроатлантичних структур". Він запевнив, що Україна може розраховувати на підтримку з боку його держави у процесі просування до ЄС, і Угорщина, за його словами, "може виступити каталізатором у цьому питанні".

В. Литвин висловив вдячність Голові Державних Зборів за конструктивну позицію Угорщини, яку було продемонстровано перед та під час саміту Україна-ЄС, додавши, що ті рішення та рекомендації, які були прийняті 22 листопада, дозволять не тільки наблизити Україну до Євросоюзу, а й сприятимуть консолідації українського суспільства. "Інтеграція України до євроструктур зніме ряд питань, які є чутливими для нашої країни, і особливо це стосується запровадження безвізового режиму між Україною та країнами ЄС", - сказав Голова Верховної Ради.

Сторони також обговорили питання про енергетичну безпеку в Європі.

Голова Верховної Ради наголосив, що Україна стабілізувала відносини з Росією, та висловив сподівання, що вони і надалі будуть прогнозованими та передбачуваними. "Це не виключає існування власних національних інтересів як у Росії, та і у нашої країни, і ми працюємо над тим, щоб їх збалансувати, - додав він. - Тим паче, що у дружніх та прогнозованих українсько-російських відносинах зацікавлені європейські країни". "Можу запевнити: проблем з боку України щодо постачання енергоносіїв європейським партнерам не буде", - заявив В.Литвин, додавши: "Ми  відкриті до співробітництва в енергетичній сфері як з Європою, так і з Росією, у тому числі, у плані модернізації української газотранспортної системи".

В. Литвин також зазначив, що найближчим часом парламент планує розглянути і ратифікувати Договір про Енергетичне Співтовариство, повідомивши, що відповідний документ Президент України вчора подав до Верховної Ради. "Енергетичне питання - це питання, яке жодна країна не в змозі розв´язати самостійно, і це та сфера, в якій Україна і Угорщина можуть нарощувати співпрацю", - сказав керівник українського парламенту.

Сторони також обговорили питання транскордонного співробітництва, наголосивши на важливості розбудови відповідної інфраструктури.

Голова Верховної Ради запросив Л. Ковера відвідати Україну з офіційним візитом.

В інтерв´ю журналістам після завершення зустрічі В. Литвин зазначив, що "історія, сучасне і майбутнє наших народів вимагає більш активної співпраці між Національними Зборами та Верховною Радою". "Переконаний, що ми будемо на висоті вимог часу. У нас є всі підстави констатувати, що у нас відбувся вищою мірою відповідальний, корисний діалог", - сказав Голова Верховної Ради.

У цьому контексті В. Литвин зазначив, що договірно-правова база українсько-угорських взаємин налічує 75 чинних документів, та ще 15 опрацьовуються до підписання.

Ще одним важливим аспектом двосторонньої співпраці В. Литвин назвав гуманітарний вимір, "в основі якого серцевинною складовою є громади, які проживають в Україні і в Угорщині". "Обидві сторони багато роблять, аби люди почували себе комфортно. Багато що треба зробити, є відповідні плани", - додав керівник парламенту. Він повідомив, що у ході останніх виборів до місцевих органів влади до складу Закарпатської облраді обрано 8 громадян України - угорців за походженням, та більш ніж 400 українців угорського походження увійшли до складу інших органів місцевого самоврядування.

Як повідомлялося раніше, Голова Верховної Ради України 23-24 листопада відвідує з офіційним візитом Угорську Республіку. Програмою візиту також передбачені зустрічі В. Литвина з Президентом Угорської Республіки Палом Шміттом, з Віце-прем´єр-міністром Угорської Республіки Жолтом Шем`єнем та з представниками української громади Угорщини.

23 листопада 2010р.

Теги: Литвин, Угорщина, Ковнер

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини