Вотчина Балоги: вибори 31 жовтня не закінчилися, а лише розпочалися...

На мапі голосування, яку транслюють по всіх телеканалах, Закарпаття висвічується відмінним від усіх кольором – тут переміг Єдиний Центр.

Вотчина Балоги: вибори 31 жовтня не закінчилися, а лише розпочалися...

Хтось називає такий результат цілком несподіваним, хтось переконує, що перемога ця є цілком логічною та прогнозованою, ще для когось це цвяшок у домовину демократії в регіоні..

Балога довів, що з ним варто рахуватися

Колишній голова Адміністрації президента України Віктор Балога таки довів нинішньому керівництву країни, що з ним варто рахуватися. Власне, якщо заглядати в політичну історію, то саме завдяки родині Балог свого часу в Закарпатті перемагала "Наша Україна", тому наразі й варто говорити про те, що голосували закарпатці не за якісь ідеї, а за конкретних людей та сили, які стоять за ними. Де-факто на Закарпатті відбулося перейменування Нашої України в Єдиний Центр – і це також багато хто розуміє. 

Теза "голосування не за ідею, а за особу" значною мірою стосується й Партії регіонів. Ця політична сила на виборах 2006 року в Закарпатті здобула 66,3 тисячі голосів виборців. Зараз політична сила отримала, за словами головного регіонала Закарпаття Олександра Ледиди, практично 100  тисяч голосів. Чи означає це суттєве посилення позицій? Важко сказати. З одного боку наче й так, бо зростання наочне. Але з іншого боку зрозуміло, що нарощування м'язів цієї політсили відбулося в основному з двох джерел: за рахунок приходу ПР до влади, коли посилення відбувається завдяки отриманому адмінресурсу і, по-друге, завдяки перетіканню у провладну силу тих, хто втратив фавор. 

Щодо ВО "Батьківщина", то з нею ситуація геть сумна. Якщо ще до початку цього року тимошенківці "трималися", то, схоже, після президентських виборів і поразки Тимошенко "Батьківщину" покинули всі. "Найвірніші" вирішили домовлятися. На всіх рівнях. З кимось домовилися, комусь, кажуть закарпатські політологи, продалися. Конкретних доказів цього немає, є лише конкретні цифри та коментарі.

Власне зараз ВО "Батьківщина"  на обласному рівні здобула ледве 8,5 відсотка голосів виборців, або ж неповних 45 тисяч голосів, у той час як під час попередніх місцевих виборів кредит довіри серед закарпатців до цього об'єднання та ототожнених сил перевищував 110 тисяч голосів (19,2 %). Загалом, оскільки кількість обласних депутатів від "Батьківщини" в майбутній облраді із 25 (теперішній склад фракції) зменшується до восьми (склад майбутньої фракції), то це вже більше скидається не на програш, а на повне фіаско саме цієї політичної сили в регіоні.

І ще одна родзинка закарпатських виборів – активна гра на політичні арені угорських  партій. Їх дві – Партія угорців України (КМКС) та Демократична партія угорців України. Обидві ці політичні сили до цього часу впевнено займали свою нішу (принаймні обидві подолали 3-відсотковий бар'єр на попередніх виборах), але втрачають вони лише через те, що одна з іншою постійно "гризуться". Під час цих виборів лише КМКС потрапила, за попередніми підрахунками,  до майбутньої облради.

Певна річ, що такі результати, які нині є в області, навряд чи задовольнять керівництво держави. Не для того ж до влади так довго і вперто йшли, аби так легко її програвати. Тому до Закарпаття вже "потяглися" вищі чини і намагаються перекроїти ситуацію чи то б пак спрямовує вектор результатів голосування на свою користь. Як це зробити? Елементарно: заявити, що вибори на Закарпатті відбулися демократично і прозоро.

Одним із доказів демократичності місцевих виборів на Закарпатті є те, що не Партія регіонів отримала більшість підтримки місцевих жителів",  - так заявив заступник голови Партії регіонів Дмитро Шенцев під час свого візиту в область буквально за кілька днів після виборів.

Однак значна частина політичних оглядачів, депутатів, громадських діячів вважають, що поняття "демократичні вибори" в Закарпатті повністю дискредитоване.  Говорять це з огляду на масові факти підкупу, які проходили в регіоні напередодні та в день голосування.

"Не на камеру" люди підтверджують: під час цих виборів купували голоси всі, кому не лінь. Офіційно про це заявляти – брати на себе величезну відповідальність.

Кажуть, що "Батьківщина" за голос давала в середньому 200 гривень,  Партія регіонів – від 50 до 150, Єдиний центр також укладався в суму до двох сотень. Окремі випадки фіксували і правоохоронці: принаймні, напередодні виборів на Тячівщині в Закарпатті затримали директора школи, який зізнався у підкупі виборців на користь закарпатської політсили.

 В Ужгороді на одному з округів з 1200 виборців рівно (!) 600 проголосували за кандидата, ім`я якого зовсім невідоме пересічному ужгородцю. Підозрюють, що тут таки виграли гроші... 

Професор Ужгородського національного університету Сергій ФЕДАКА й загалом вважає, що так звані вибори за мажоритарно-пропорційною системою виявилися набагато політизованішими, ніж усі попередні: "І суть не так у чинному виборчому законодавстві (хоч воно таки дуже недосконале), як у тому, що його із самого початку ніхто не збирався дотримуватися. Усі боролися тими методами, які вважали доречними, зовсім не зважаючи ні на закон, ні, тим більше, на мораль. Вибори були брудними до повної непристойності. Ще й нині триває так званий підрахунок голосів. Тому не можемо коментувати ніяких цифр - до п`ятниці вони ще зміняться. До реального волевиявлення уся ця цифирь має все менше і менше відношення". 

Експерт Інституту політичної освіти, нинішній депутат Закарпатської обласної ради та кандидат по одному з мажоритарних округів по виборах до облради Олександр Солонтай робить висновки: "Поняття "чесна гра" повністю себе дискредитувало. Віднині всі вибори в Закарпатті проходитимуть за єдиним принципом – грошовим. Яким чином, якими схемами – це ще належить продумовувати політтехнологам. Але очевидно наразі єдине: варіантів інакшого розвитку подій практично не залишилося..."  

Що чекати від такого вибору?

І політологи, і соціологи, і журналісти сходяться переважно в одному: схоже, що політичне забарвлення майбутньої обласної ради суттєво не зміниться, оскільки Нашу Україну просто змінив Єдиний Центр . "За результатами виборів, збільшилася кількість представників Партії регіонів, зменшилася – БЮТ, "народники" передали свої позиції Фронту змін, але це всього-на-всього зміна назви, – вважає директор Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко. – Головна інтрига в майбутній обласній раді – це змагання між Партією регіонів і ЄЦ за владу, яке триватиме всю каденцію, якщо не трапиться чогось неординарного (чи то дострокові вибори, чи імпічмент Януковича тощо)".

На думку соціолога Федора Шандора, майбутня коаліція в обласній раді буде задовольняти інтереси тієї партії, яка посіла перше місце за результатами виборів. "Оскільки Єдиний центр зміг перемогти на самих виборах, зможе і в обласній раді", - пояснив він.

З огляду ж на нинішню ситуаціюв Закарпатті, схоже, що про роботу нової обласної ради та формування коаліції доведеться говорити ще не скоро. Мова про те, що по ужгородському округу № 9 Закарпатська ОВК ухвалила Постанову про визнання виборів такими, що не відбулися. На двох дільницях бюлетені перераховуватимуть, і на це вже є судові рішення. Одне слово, як кажуть у Закарпатті, "...у нас вибори 31 жовтня не закінчилися, а лише почалися...".

Наталія Петерварі, УНІАН

11 листопада 2010р.

Теги: вибори, Партія регіонів, Єдиний Центр, Балога

Коментарі

Istvan 2010-11-12 / 14:48:00
Вот и начинается предсказуемая фузия: "Віктор Янукович підписав Указ про призначення Віктора Балоги міністром МНС". (Интерфакс)

Автор 2010-11-12 / 14:15:00
ПАну Баклажану: Порізали редактори в УНІАН, Диба ніоли не ріже. Це не його.
А УНІАН має право, оскіьки я працю як їхній власкор.

Пан Баклажан 2010-11-12 / 13:17:00
"Насправді статтю "порізали" дуже сильно."
Хто порізав? Олег Диба? НЕ ВІРЮ!!!!
Я так думав, що З-О дає трибуну журналістам, аби вони викладали сюди якраз нерізане, навіть неформатне

........ 2010-11-12 / 12:18:00
Автору. Вибач....

ІВАН 2010-11-12 / 11:26:00
І якщо за це отримала бодай копійку від Балоги - хай землі перевернеться!
Якщо земля перевернеться, то ми опинимося в Австралії. Може це було би і добре? Ні, краще жити в Україні.

ember 2010-11-12 / 11:20:00
Natalka, jestj oshibki: pishesh, shto v oblradu popal toljko KMKSZ, a UMDSZ net. Na samom dele oba popali. Ofitsialjnykh rezuljtatov jeshcho net, no dazhe jesli spisok ne popal, UMDSZ imeet 4 (!) deputata v oblrade, kotorye vyigrali po mazhoritarke. U KMKSZ 2, v luchshem sluchae 3.

Автор 2010-11-12 / 10:19:00
Пану невідомому під ніком "....." -
я вже писала про те, що статтю порізали. В оригіналі були коментарі і Сербайла, і солонтая (про підкуп), й інших. зрештою, є й фраза останнього - "Віднині всі вибори в Закарпатті проходитимуть за єдиним принципом – грошовим", хоча решту порізали.
на жаль, не від мене залежало, які коментарі вирізати. які залишати. Це право редакція залишає за собо.
Я ж лише ще раз повтрюся: спробуйте будь-хто з вас, шановні коментатори, написати своє. Я подивлюся, чи вийде незаангажовано.

На цьому коментарі припиняю, бо маю купу іншої роботи, будьте всі здорові!

сорри 2010-11-12 / 10:09:00
Нормальна стаття, об'єктивна. Купували всі, незалежно від партійної приналежності. Просто, хтось мав більше грошей, а хтось - менше. По факту виграв ЄЦ. Партія регіонів - в ауті, хоч і пижиться. "Батьківщина", об'єктивно, в гузиці. Ті, хто висловлювались - це ті, хто програв. Усі названі нижче прізвища - справді лузери. Їм же треба якось виправдати свій програш? Перед собою, перед іншими...

рита 2010-11-12 / 09:55:00
Сами примитивные. Статья правильная. Павло Федака, Солонтай, Ильницкий, Русин, Куцин, Сербайло, Москаль, Галас-правдолюбы? Русин еще летом комфортненько сидел в раде ЕЦ, а перед выборами перебежал. Предателей нигде не любят. Накинулись, лузеры.

..... 2010-11-12 / 09:42:00
Автору. Ну чому ніхто окрім Салантая і Федаки ? Висловилися ще Шекета, Куцин, Сербайло (про підкуп ЄЦа) і ще близько пяти кандидатів в депутати облради... Висловилися також Русин, Ільницький і Павло Федака.... А ще Москаль... Тому уважніше читайте пресу.....

Автор 2010-11-12 / 09:20:00
І якщо вже зовсім відверто: хіба не правду написала? ХІба Балога не посилив позиції? ХІба Партія регіонів зараз не загнана в глухий кут, а Батьківщина вже визнала поразку? Сербайло сам казав: працювали погано! .
БІльше того, коли прийшлося писати коменртарі, окрім Солонтая та Федаки практично ніхто нічого не сказав проти ЄЦ, всі лише "за". І ні в кого не можна було почути протилежну думку. Офіційно, певна річ.
І загалом, напишіть, шановні оглядачі, своє, а я теж з задооленням покритикую... :-)
Легко говорити, коли сам нічого не робиш )))))

Автор 2010-11-12 / 09:16:00
Насправді статтю "порізали" дуже сильно. Тому - дякую за вказівку на примітивізм.
Усі знаютЬ ,що купував і ЄЦ, я знаю, що купували й інші. Хай не в таких масштабах. Тому й написала - про це люди говорять. Загалом, писала те, що знаю.
І якщо за це отримала бодай копійку від Балоги - хай землі перевернеться!
Якщо ж здається, що стаття спрямована на його захист - треба думати про інші аспекти і про те, хто з ким дружить на київському рівні. І. відповідно, чому і як коригує.
Бо якщо відкинути всі смпатії та антипатії - я просто виклала факти. І намагалася подати всі точки зору. ОСь лише кожен читає статтю-зі своєю дзвіниці...

вася 2010-11-12 / 00:28:00
на міжгірщині від єц гроші роздавав голова без голови пан ярема і в зрадник і карерист бувший нашоукраїнець

ІВАН 2010-11-11 / 23:08:00
Гоп куме не журись, в Натки гроші завелись (єцунські)

Статья примитивная. Явно не уровень УНИАНа 2010-11-11 / 21:17:00

Історик 2010-11-11 / 21:12:00
Стаття напевно писана нашвидкоруч, бо ситуація із директором школи була не на Тячівщині а на Міжгірщині в с. Студене до речі рідне село Михайла Кічковського, прізвище директора школи Косюч. А Підкупом займався ЄЦ супер маштабно і саме за ЄЦ агітував Косюч. Інші можливо теж але в набагато менших маштабах а що стотусється Батьківщини то вони своїм членам ДВК платили по 150 грн а не те щоб когось купувати, це хіба якісь окремі мажоритарники собі могли дозволити, але щось ніби мільйонерів в Батьківщині нема :)

Стаття замовлена Балогами, щоб показати що і інші платили. 2010-11-11 / 19:46:00

--- 2010-11-11 / 16:46:00
Ай да Логойда, ай да...

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини